Северна Корея планира до 4 юни да изстреля шпионски сателит в орбита

Официални представители на Япония, САЩ и Южна Корея призоваха Северна Корея да спре изстрелването, което подпомага програмата за балистични ракети на Пхенян и е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН

16:55 | 27 май 2024
Автор: Джон Херсковиц
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Северна Корея е уведомила Япония, че планира да изстреля ракета до 4 юни, за да разположи спътник, опитвайки се да изпрати втората си шпионска сонда в орбита месеци след първото си успешно изстрелване. 

Официални представители на Япония, САЩ и Южна Корея проведоха разговори и призоваха Северна Корея да спре изстрелването, което според нея подпомага програмата за балистични ракети на Пхенян и е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, се казва в изявление на японското външно министерство от понеделник.

Северна Корея, която твърди, че има право на гражданска космическа програма, обикновено изпраща преди изстрелванията известия, в които посочва къде могат да паднат ракетните степени по южния път над Жълто море и водите близо до Филипините.

Пхенян има два неуспешни опита преди изстрелването през ноември и твърди, че изведената в орбита сонда е направила снимки на обекти, включително Белия дом, Пентагона и американските военни бази в Гуам.

Южна Корея постави под въпрос оперативните възможности на сондата, които според Сеул са в най-добрия случай елементарни. Режимът на Ким Чен Ун заяви, че иска да използва шпионски спътници, за да следи американските сили в региона, а сондите биха могли да му помогнат в насочването, тъй като той увеличава способността си да нанесе ядрен удар.

Ким превърна в свой приоритет извеждането на множество шпионски спътници в орбита и през септември отиде в Русия, за да се срещне с президента Владимир Путин, който обеща да помогне на Пхенян в амбициите му за космическа програма. САЩ и други страни обвиняват Ким, че изпраща огромни количества боеприпаси на Путин, за да му помогне във войната в Украйна, в замяна на помощ, която развива военната и икономическата дейност на Северна Корея. Москва и Пхенян отричат тези твърдения.

След срещата на върха миналата година голям брой руски експерти са отишли в Северна Корея, за да помогнат за разработването на нейни шпионски сателити, съобщи през уикенда южнокорейската информационна агенция Йонхап, като се позова на високопоставен служител на отбраната, чието име не назова.

Оттогава насам Северна Корея е провела множество тестове на ракетни двигатели, вероятно за да отговори на стандартите на гостуващите руски техници, цитира Йонхап думите на служителя. В доклада не се посочва колко руски специалисти са посетили страната и кога точно се е състояло посещението.

Уведомлението за изстрелването идва, след като в неделя Китай, Япония и Южна Корея започнаха първата си тристранна среща на върха от 2019 г. насам в Сеул. Япония и Южна Корея отдавна насърчават Китай да използва ролята си на най-голям благодетел на Пхенян, за да обуздае атомните амбиции на Ким.

Южна Корея изпрати втория си шпионски сателит местно производство в орбита на 8 април от ракета SpaceX Falcon 9, което ѝ позволява да следи по-отблизо заплахите от страна на подобен на ядрения ѝ съсед.

Ким има за цел да изстреля три шпионски спътника през 2024 г., съобщи официалната Корейска централна информационна агенция след среща на висши служители за определяне на политиката в последните дни на декември. 

С извеждането на още един шпионски спътник в орбита севернокорейският лидер може да демонстрира на висшите си кадри и на народа си, че армията на страната прави големи крачки в следенето на САЩ, засилвайки посланието в пропагандата, че разширяването ѝ е от съществено значение за предотвратяване на инвазия от страна на американските сили.

През последните 25 години Северна Корея се е опитвала седем пъти да издигне сателит - пет от мисиите са се разбивали в морето, а две са извеждали нещо в космоса, макар и със съмнителен статус на работа. Помощта от Русия може да помогне на Северна Корея да обърне посоката на развитие на космическата си програма, твърдят оръжейни експерти.