Северна Корея ускорява темпото на секретните доставки на оръжия за Путин

Тъй като търговията между Северна Корея и Русия се засилва с нахлуването, което продължава вече трета година, потокът от военна помощ на САЩ за Киев е все по-застрашен

08:25 | 28 февруари 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според високопоставен южнокорейски служител Северна Корея е изпратила на Русия контейнери, в които могат да се съхраняват милиони артилерийски снаряди, което позволява на президента Владимир Путин да продължи нападението си срещу Украйна, тъй като запасите от боеприпаси в Киев намаляват.

Южнокорейският министър на отбраната Шин Уонсик заяви пред репортери, че според оценките Северна Корея е изпратила около 6700 контейнера за Русия, ускорявайки темпото на доставките, откакто Путин проведе среща на върха с Ким Чен Ун през септември, съобщи Yonhap News във вторник. Контейнерите могат да поберат около 3 млн. 152-милиметрови снаряди, каза Шин.

В замяна Русия предоставя на Северна Корея храни, суровини и части, използвани в производството на оръжия, допълни Шин. Хранителната помощ е помогнала на Ким да стабилизира цените на стоките от първа необходимост, посочи той и добави, че ако трансферът на оръжия се разрасне, Русия ще изпрати още военни технологии на Ким, което може да увеличи способността на Пхенян да заплашва региона.

Тъй като търговията между Северна Корея и Русия се засилва с нахлуването, което продължава вече трета година, потокът от военна помощ на САЩ за Киев е все по-застрашен. Наред с това Европейският съюз е изпратил само около 30% от общо 1 милион артилерийски снаряда, които се ангажира да предостави на Киев до март, заяви тази седмица украинският президент Володимир Зеленски.

Украинският лидер заяви, че страната му смята, че Северна Корея е предала на Русия 1,5 млн. артилерийски снаряда и неизвестен брой ракети, като добави, че Пхенян е готов да продължи да предоставя оръжия.

Макар Северна Корея и Русия да отричат какъвто и да е трансфер на оръжия, снимки от търговски сателити показват около четири товарни кораба, които се движат между севернокорейското пристанище Наджин близо до руската граница и руското пристанище Дунай, бивше съветско пристанище за подводници на около 180 км. Белият дом съобщи, че е проследил някои от тези пратки, докато те са пътували с железопътен транспорт през Русия, за да бъдат складирани в складове в Русия близо до Украйна.

Две пристанища са заподозрени, че са докарали центрове за търговия с оръжие

Партньорите от Студената война Русия и Северна Корея установиха ново партньорство след пълномащабното нахлуване на Кремъл, основано на това, че Пхенян притежава едни от най-големите запаси от боеприпаси в света, които са съвместими с оръжията, които Москва е разположила на бойното поле в Украйна.
Прехвърлянето от Пхенян на балистични ракети, артилерийски снаряди и друго военно оборудване за поддържане на агресията на Путин в Украйна дава тласък на икономиката на страната, която отдавна е изолирана от международните санкции. Това ще позволи на Ким да избягва ангажименти със САЩ в продължение на години, като същевременно ще увеличи възможностите му да разполага шпионски сателити и да развива програмата си за ядрени оръжия.

Според оценки на централната банка на Южна Корея годишната икономика на Северна Корея възлиза на около 25 млрд. долара, а страната изпитва отчаяна нужда от храна, петрол, строителни материали и пари в брой за международната търговия. Оръжията, които Ким предоставя на Русия, вероятно са на стойност няколко милиарда долара, а подкрепата, която получава от Путин, вероятно представлява едни от най-големите придобивки за Ким, откакто е взел властта преди около десетина години.

Путин показа своята признателност, като подари на севернокорейския лидер нов автомобил руско производство. Превозното средство беше лимузина Aurus, подобна на тази, която Путин показа на Ким, когато двамата се срещнаха през септември в Русия за пътуване, което задълбочи военното им сътрудничество.