Севернокорейските балистични ракети правят ценни полеви изпитания в Украйна

Севернокорейската армия не е имала такава бойна лаборатория, каквато руснаците им предоставят в Украйна

13:30 | 7 април 2024
Автор: Су Хян Чой, Джон Херсковиц
Генерал Чарлз Флин в гарнизона на американската армия "Хъмфрис", южно от Сеул, на 6 април. Снимка: Джон Херсковиц/Bloomberg
Генерал Чарлз Флин в гарнизона на американската армия "Хъмфрис", южно от Сеул, на 6 април. Снимка: Джон Херсковиц/Bloomberg

Използването на севернокорейски ракети от Русия при нападението ѝ в Украйна дава на Пхенян рядък шанс да изпробва оръжията си в бойни условия и може би да извлече поуки, които биха могли да подобрят работата им, заяви високопоставен американски генерал.

"Не вярвам в близкото минало севернокорейската армия да е имала такава бойна лаборатория, каквато руснаците им предоставят в Украйна", заяви генерал Чарлз Флин, командващ генерал на Тихоокеанската армия на САЩ.

Това дава възможност на Северна Корея да получи ценна информация по технически въпроси, процедури и самите боеприпаси. САЩ ще наблюдават отблизо как ще се развие тази ситуация, заяви Флин в събота по време на посещение в обширния гарнизон на американската армия "Хъмфрис", на около 80 км южно от Сеул.

Флин заяви, че голямото притеснение за него и за други е, че Северна Корея ще може да научи неща за своите оръжия, "до които иначе не би имала достъп, ако нямаше конфликт" като войната в Украйна.

САЩ скоро ще разположат ракетни системи със среден обсег на действие в Индо-Тихоокеанския регион, каза Флин, без да дава повече подробности за сроковете или местата. Подобен ход може да предизвика гнева на Китай, който през 2019 г. предупреди, че съюзниците на САЩ в региона рискуват да предприемат контрамерки, ако приемат разполагането на американски ракети със среден обсег.

САЩ, Южна Корея и други страни обвиниха Северна Корея, че е изпратила на Русия най-новите си балистични ракети с ядрен заряд, които са лесни за скриване, бързи за разгръщане и трудни за сваляне. Снимки, предоставени от САЩ, показват, че това са Hwasong-11 - широк клас балистични ракети с малък обсег, които според оръжейни експерти могат надеждно да поразяват цели с висока степен на точност. 

Те имат обсег от 380 до 800 км и увеличават набора от оръжия, които руският президент Владимир Путин може да използва. През март прокуратурата в Харков заяви, че руските сили са изстрелвали севернокорейски ракети по Украйна около 50 пъти от началото на инвазията, като предостави документация за това, което според нея включва ракета от семейството Hwasong-11, съобщи специализираната служба NK News. 

Изпратените досега севернокорейски ракети са сходни по размер и динамика на полета с руската серия "Искандер", твърдят оръжейни експерти. Миналогодишен доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания показа, че американската система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" досега е била до голяма степен ефективна в противодействието на руските ракети.

Съюзниците на САЩ Южна Корея и Япония разполагат с батареи Patriot. Тези системи за противовъздушна отбрана разполагат с мощен радар, способен да проследява до 100 цели, включително крилати ракети, балистични ракети и самолети, според доклад на Конгресната изследователска служба. 

САЩ, Южна Корея, Япония и Европа обвиниха Северна Корея, че изпраща на Русия огромни количества боеприпаси, които са оперативно съвместими със системите от съветската епоха, използвани в Украйна. Москва и Пхенян отричат обвиненията въпреки множеството сателитни снимки, публикувани от изследователски групи и правителството на САЩ, които показват потока от оръжия от Северна Корея към Русия и след това към складове за боеприпаси близо до границата с Украйна.

В замяна на оръжията, които вероятно се оценяват на няколко милиарда долара, Русия предоставя на Северна Корея храни, суровини и части за производство на оръжия, твърдят южнокорейски официални лица. Това е помогнало на севернокорейския лидер Ким Чен Ун да увеличи продоволствената си сигурност и да доразвие оръжейните си системи. 

Флин нарече продължаващите изпитания на балистични ракети от страна на Северна Корея обезпокоителни и дестабилизиращи. Миналата седмица Ким наблюдаваше изпитанието на нова балистична ракета, предназначена за изстрелване на хиперзвуков летателен апарат, който може да достави ядрен товар до американските бази в Япония и Гуам.