Руски експерти посещават Северна Корея, за да помогнат с шпионските сателити, твърди Yonhap

Северна Корея може да изстреля шпионски сателит още този месец, съобщи японската телевизионна мрежа FNN

15:00 | 26 май 2024
Автор: Су-Хян Чой
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Голям брой руски експерти са посетили Северна Корея, за да ѝ помогнат в разработването на шпионски сателити, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап, тъй като Пхенян изглежда скоро ще се опита да изведе в орбита още една разузнавателна сонда.

Русия изпрати експертите, след като президентът Владимир Путин се срещна с лидера Ким Чен Ун през септември и обеща да помогне на Северна Корея в космическата ѝ програма, съобщи Yonhap в неделя, позовавайки се на високопоставен служител в областта на отбраната, чието име не посочва. 

Оттогава Северна Корея е провела множество тестове на ракетни двигатели, които вероятно отговарят на стандартите на гостуващите руски техници, цитира Yonhap думите на служителя. В доклада не се посочва колко руски специалисти са посетили страната и кога точно се е състояло посещението. 

Представители на южнокорейското министерство на отбраната не бяха открити веднага за коментар по доклада. Макар Сеул да смята, че всеки севернокорейски сателит би бил в най-добрия случай елементарен, подобна технология би могла да помогне на режима на Ким в неговото насочване, тъй като той засилва способността си да нанесе ядрен удар.

Северна Корея може да изстреля шпионски сателит още този месец, съобщи японската телевизионна мрежа FNN в петък, като се позова на японски правителствени служители, чието име не посочи.

Миналата седмица японски и южнокорейски медии съобщиха, че властите са открили индикации в севернокорейски космически център за изстрелване на сателит. Наскоро на площадката за изстрелване е било забелязано оборудване, използвано за измерване и оценка на траекторията на космическа ракета, съобщи Yonhap. 

За последен път Северна Корея изстреля ракета през ноември, за да разположи шпионски сателит, след два неуспешни опита по-рано същата година. Пхенян обеща да изведе в орбита още три шпионски спътника тази година.

САЩ, Южна Корея и други страни обвиниха Северна Корея, че изпраща на Русия огромни количества артилерийски снаряди заедно с най-новото си семейство балистични ракети с малък обсег, способни да носят ядрено оръжие, за да бъдат използвани във войната срещу Украйна. 

В замяна Русия предоставя на Северна Корея храни, суровини и части, използвани в производството на оръжия, заяви южнокорейският министър на отбраната Шин Уонсик. Пхенян и Москва отхвърлиха обвиненията.