САЩ: Прегръдката на Русия окрилява Ким Чен Ун

Продоволствената помощ е помогнала на Ким да стабилизира цените на стоките от първа необходимост, а военната – може да увеличи заплахата на Пхенян за региона, казват анализатори

14:44 | 23 април 2024
Автор: Иън Марлоу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ким Чен Ун за поемане на риск, когато става въпрос за сплашване на Южна Корея и износ на оръжия в чужбина, както и да насърчи Пхенян да игнорира призива на Вашингтон да се върне към ядрените преговори, заяви високопоставен служител от администрацията на Байдън.

Докато Северна Корея изпраща оръжия, за да подпомогне войната на президента Владимир Путин в Украйна, Пхенян се възползва от цялата гама (може и целия спектър) на подобрените дипломатически връзки с Русия – от икономическа помощ и подкрепа в областта на сигурността до посещения на високо ниво на висши руски служители, заяви в интервю в понеделник старшият служител на Държавния департамент на Северна Корея Джунг Пак.

"Това може да придаде на тази някога изолирана страна блясък на легитимност, който тя не заслужава и не би трябвало да има", каза Пак. "Загрижени сме по какъв начин може да се отрази на Ким и да го накара да си мисли, че поводът му е по-дълъг, отколкото е в действителност, и как това може да се отрази на пресметнатия риск от Ким."

Досега Северна Корея е доставила на Русия около 11 000 контейнера с боеприпаси, както и 40 балистични ракети, използвани в Украйна, казва Пак. Това е подкрепило силите на Путин, след като първоначалното им настъпление не успя да превземе Киев, и след като руската отбранителна индустриална база беше подкопана от вълна от западни санкции, целящи да навредят на руската икономика.

Южнокорейският министър на отбраната Шин Уонсик заяви, че по оценки на Сеул контейнерите могат да поберат около 3 милиона 152-милиметрови артилерийски снаряди, използвани от Кремъл при бомбардировките на Украйна. Това е увеличило оръжейните запаси на Путин, докато доставките на боеприпаси за Киев са намалели, тъй като военната помощ бe задържана от Конгреса на САЩ.

В замяна на това Русия предоставя на Северна Корея храни, суровини и части, използвани в производството на оръжия, казва Шин. Продоволствената помощ е помогнала на Ким да стабилизира цените на стоките от първа необходимост, а военната – може да увеличи заплахата на Пхенян за региона, добави той.

Търговския коридор между Русия и Северна Корея. Поне 2 пристанища будят подозрение, че действат като хъбове за търговия с оръжия

Стойността само на артилерията вероятно е няколко милиарда долара, а помощта от Русия може да представлява най-големият тласък на икономиката на Северна Корея, откакто Ким е на власт. Москва и Пхенян отричат обвиненията за трансфер на оръжия въпреки множеството сателитни снимки, публикувани от изследователски групи и правителството на САЩ, които показват потока от оръжия от Северна Корея към Русия и след това – към складове за боеприпаси близо до границата с Украйна.

Един от съществените начини, по които Северна Корея е спечелила дипломатически от разрастващите се отношения с Москва, е руското вето върху резолюция на Съвета за сигурност на ООН за удължаване на срока на действие на експертната група, която от 15 години докладва за развитието на ядрения арсенал на Северна Корея - каза Пак.

Сега съществува реален риск отношенията на високо ниво между Северна Корея с Русия да направят нейното въоръжение по-привлекателно за други групи по света - каза Пак. Южна Корея вече заяви, че севернокорейски оръжия са били използвани от „Хамас“, обявена от САЩ за терористична група, срещу Израел, докато войната в Газа се проточва.

"Блясъкът на легитимността може да изостри апетита на други злонамерени играчи към оръжейните системи на Северна Корея", каза тя. "А Северна Корея има дълга история на разпространение на оръжия в Близкия изток, Африка и на други места. И ние не искаме това да започне да разцъфтява в други отношения, свързани с разпространението на оръжия. Така че това не е проблем само на Североизточна Азия."

Ким демонстрира някои от най-новите си оръжейни системи, като излъчи тестове на оръжия в държавните медии. Във вторник пропагандният апарат на Северна Корея похвали последния си тест, наблюдаван от Ким ден по-рано, на едновременно изстрелване на балистични ракети с малък обсег на действие, което обяви за своя възможност за бързо контранападение в системата за ядрено възпиране.

Северна Корея пренебрегва западните санкции и усилията за спиране на руската военна машина, но китайските фирми също са от решаващо значение за възстановяването на отбранителната индустриална база на Кремъл с технологии с двойна употреба и други компоненти, твърдят САЩ. Китайските компании и банки също са обвинявани в улесняване на плащанията към севернокорейски структури, като с тези пари са финансирани програмите на Ким за ядрени оръжия и балистични ракети.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен планира да повдигне въпроса за севернокорейските провокации при посещението си в Китай през следващите дни, заяви говорителят на министерството Матю Милър пред репортери на брифинг.

Въпреки че по време на неотдавнашното си пътуване до Китай министърът на финансите Джанет Йелън заплаши със санкции китайските финансови институции, които са подпомогнали войната в Русия, не беше ясно дали САЩ ще предприемат подобни действия по отношение на китайските банки, които сътрудничат със Северна Корея.

На въпроса, дали САЩ в момента обмислят подобна заплаха за санкции срещу китайски банки, сътрудничещи с Пхенян, Пак каза: "Няма да навлизам в подробности, но, разбира се, обмисляме всички мерки, както положителни, така и отрицателни, които можем да предприемем, за да постигнем по-добро спазване на санкциите и тяхното прилагане."