Безплатно зърно и над 110 млн. тоалетни. Какво още включва кампанията на Моди

Индийският премиер разшири програмите за социално подпомагане, като много от тях са с неговото име и снимка на видно място

20:00 | 3 април 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индия, най-многолюдната страна в света, разполага и с едни от най-щедрите програми за социално подпомагане - както могат да свидетелстват хора като Шаккар Бай и нейните роднини, които наброяват 16 души. 65-годишната жена от централния щат Мадхя Прадеш има къща, безплатни месечни пакети с ориз и пшеница и газ за готвене благодарение на помощите, отпускани от правителството на Нарендра Моди. "Модиджи прави добро за нас", заявява тя.

Асоциацията на Моди с помощта за бедните може да изиграе ключова роля при решаването на въпроса дали неговата партия "Бхаратия Джаната" ще запази властта си на парламентарните избори в Индия, които започват на 19 април. Откакто встъпи в длъжност през 2014 г., той ръководи разширяването на програмите за най-бедните в Индия, много от които са снабдени с думите "премиерски" и съдържат неговото име и снимка. И така, колко средства изразходва правителството на Моди за такива помощи? Каква е съпоставката с предишните правителства? И ще повлияе ли това на начина, по който индийците гласуват?

През финансовата 2022-23 г. общите разходи на Индия за седемте най-големи схеми за субсидии възлизат на 6,8 трлн. рупии (82 млрд. долара), което е над два пъти повече от 2,6 трлн. рупии, похарчени през 2014-2015 г., първата година на Моди на власт, сочат правителствени данни, събрани от Financial Times. Схемите включват програмата за безплатни хранителни зърнени храни, която е известна с акронима си на хинди PMGKAY и обхваща 813 млн. души, както и схемите за жилищно и здравно осигуряване, известни с абревиатурите PMAY и PM-JAY. Две други програми за бедните работят под патронажа на Моди. Jal Jeevan е мисия за осигуряване на индийските домакинства с връзки за водопровод. А една от знаковите кампании на Моди, Swachh Bharat или "Чиста Индия", започнала през 2014 г., си поставя за цел да освободи индийците от бедствието и унижението от дефекацията на открито. От началото на кампанията правителството е похарчило 909 млрд. рупии за изграждането на 115 млн. тоалетни.

Анализаторите твърдят, че правителствените помощи и субсидии, които всички политически партии използват и които индийците, включително Моди, подигравателно наричат "безплатни" или на хинди rewadis (сладкиши), съществуват много преди издигането на министър-председателя.

При предишните правителства, ръководени от лявоцентристкия опозиционен Индийски национален конгрес, в Индия се наблюдава разширяване на социалната държава, но ръководените от тях правителства са склонни към корупция и разхищения.

Анализаторите твърдят, че Моди е променил разпределението на социалните помощи и е намалил възможностите за злоупотреби, като е обвързал правата с биометрични данни, като например пръстови отпечатъци, чрез своята новаторска система за цифрова идентификация Aadhaar.

Програмите за раздаване на социални помощи на министър-председателя на Индия

PMGKAY (безплатна храна) 813 млн. хора, получаващи безплатни хранителни зърна

PMAY (жилища) 32 млн. построени къщи

PM-JAY (здравно осигуряване) 300 млн. издадени карти за субсидирано здравеопазване

PMUY (втечнен газ) 168 млн. добавени потребители на пропан-бутан

Swachh Bharat изграждане на 115 млн. тоалетни

Jal Jeevan 112 млн. домакинства са снабдени с водопроводни връзки

Източник: Изследване на FT въз основа на правителствени доклади

Един пример за схема за социално подпомагане, която е съществувала преди Моди, но премиерът я е превърнал в своя, е PMGKAY - схемата за раздаване на храна. Продоволствената сигурност е отдавнашен проблем в Индия, която в миналото е страдала от голям глад и чийто Върховен съд през 2001 г. потвърди конституционното право на храна. След дългогодишен натиск от страна на групите на гражданското общество и на страните, които водят съдебни дела в обществен интерес, през 2013 г. Индия прие национален закон за продоволствената сигурност при ръководеното от Конгреса правителство, което БДП свали от власт през следващата година. Законът дава право на 75% от селското население на Индия и на 50% от жителите на градовете да получават субсидирана храна срещу символично заплащане. През 2020 г., когато милиони индийци изгубиха работата си по време на пандемията от Covid-19, Моди превърна схемата в PMGKAY и направи дажбата от 5 кг зърнени храни на индиец, който има право на това, не просто субсидирана, а безплатна.

Миналата година правителството му удължи схемата с още пет години - ход, който широко се възприема като реверанс към гласоподавателите в навечерието на изборите. Лицето на индийския лидер е изложено в "магазините на справедливи цени", където бенефициентите идват да получат безплатното си зърно. В един от примерите за това колко важно е това, министърът на финансите Нирмала Ситхараман през септември 2022 г. се скара на местен служител в щата Телангана, след като забеляза, че снимката на Моди не е изложена в магазин за хранителни продукти.

През февруари индийските медии съобщиха, че Хранителната корпорация на Индия, държавната агенция, отговорна за закупуването и разпределянето на зърно, е казала на регионалните си офиси да набавят торби за PMGKAY с лого, на което е изобразен Моди. "Въпреки критиките на самия Моди към безплатните подаръци, всичко се преименува и дори безплатните торбички със зърнени храни се превърнаха в предизборни реклами", казва Свати Нараян, автор на книгата "Неравностойни", посветена на бедността и развитието на Индия. Географската разбивка на бенефициентите на PMGKAY показва, че най-голям дял от индийците получават безплатна храна в бедните северни и източни щати на страната, начело с Бихар, където я получават 84% от жителите. Най-нисък е процентът на раздадените помощи в Делхи и Химачал Прадеш на север и сравнително богатите щати Тамил Наду и Керала на юг.

Общият държавен бюджет на Индия се е увеличил заедно с икономическия растеж, но делът на заделените за социални разходи не се е увеличил, с изключение на скока по време на пандемията. Изследване на Центъра за политически изследвания, мозъчен тръст в Ню Делхи, показва, че разходите за образование, здравеопазване и други области са намалели пропорционално.

Това е улеснило Моди да харчи по-щедро за премиерските подаяния. "Политическият гений на Моди се състои в това, че той не е голям харч", казва Ямини Айяр, изследовател на обществената политика в Ню Делхи. "Той успя да осигури помощи, без да харчи разточително, а използването на технологиите му създаде привидна маска на компетентност." Бай, матриархът на семейството, със сигурност планира да гласува за Моди на предстоящите избори, които ще се проведат в продължение на повече от шест седмици и ще приключат на 1 юни. От държавната помощ ѝ остават средства, които тя може да похарчи за сватбата на най-малкия си син и за обучението на децата в домакинството. "Вече можем да мислим за малки неща, защото не ни се налага да мислим за закупуване на храна", казва тя.