В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

В борбата за влияние в Африка печели Китай, но бъдещето може да е на Индия

Румяна Дечева, експерт по международно полиитческо развитие, във "В развитие" 03.04.2024 г.

16:00 | 3 април 2024
Автор: Георги Месробович

Китай има силно икономическо присъствие в Африка, както и военно. В последните няколко години се повишават притесненията от увеличаване на броя на китайските военни бази на континента. Политиките на азиатската страна за засилване на връзките с Африка ги поставят като основен играч там. Нуждите на европейските икономики свързани със Зеления преход ще бъдат възпрепятствани, заради икономически агресивната позиция на Китай, а на хоризонта се появява нов и много силен играч, а именно Индия, това коментира Румяна Дечева, експерт по международно полиитческо развитие, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Доклад в САЩ представи водещите заплахи за страната, като основните съперници в Африка са Китай и Русия. Този доклад идва, след като излязоха международни анализи, които показват, че в Африка два пъти повече държави са влошили качеството си на демокрация, отколкото тези, които са го повишили, каза Дечева. Тя допълни, че доклада не представя само съперниците за интересите на САЩ в региона, а и техните партньори. От документа става ясно, че за САЩ основният опонент се явява Китай.

Китай има силно икономическо присъствие в Африка, както и военно такова. В последните няколко години се повишават притесненията от увеличаване на броя на китайските военни бази на континента. Азиатската страна има голям интерес към Африка, заради природните ресурси. Гостът обясни, че африканските държави ценят сътрудничеството си с бившите колонизиращи държави от Европа, но последните събития показват леко разцепление.

Русия също има силно влияние на континента, което датира от годините на студената война, когато СССР и източният блок изнасят голямо количество оръжия за Африка и помагат за интелектуалното и индустриалното развитие. Гостът обясни, че войните в Украйна и Газа имат отражение и върху крехките демокрации в Африка.

САЩ губят позиции в Африка, заради появата на алтернатива на долара, но това няма да афектира значително влиянието на северноамериканската страна на континента. Но основният играч в Африка е Китай, благодарение на политиката си в последните 30 години, с които отделят силно внимание на континента. Въпреки силната си позиция на континента, Русия постепенно губи влиянието си.

„Нуждите на нашата икономика, особено за зеления преход, ще бъдат възпрепятствани сериозно, от икономически по-агресивното присъствие, което неминуемо ще води до нови военни бази на Китай. И нов играч ще се появява, ще бъде много силен и видим за всички – Индия.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.