Индия, Корея и Япония остават привлекателни за IPO-та, за разлика от Китай

Хонконг, традиционно едно от най-натоварените места за листване в света, ще продължи да се задъхва - китайските фирми остават настрана след отпадането на предложените сделки на Syngenta и Alibaba

07:30 | 2 април 2024
Обновен: 08:51 | 2 април 2024
Автор: Филипе Пачеко
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След най-лошото тримесечие от пет години насам за първичните публични предлагания в Азиатско-тихоокеанския регион се очаква активизиране на дейността от страна на Южна Корея, Индия и Япония, докато китайските сделки вероятно ще останат малобройни.

Продажбите на нови акции в региона са намалели до 11 млрд. долара между януари и март, което е най-ниската стойност за тримесечие от началото на 2019 г., сочат данни, събрани от Bloomberg. Сумата представлява 46% спад спрямо същия период на миналата година. 

Докато IPO-тата се завърнаха на основните места в Европа и САЩ, забавянето в Азия се дължеше най-вече на решението на Пекин да засили контрола върху вътрешните нови продажби на акции, тъй като се опитва да повиши доверието в своя пазар на акции. Големите сделки в Хонконг също изчезнаха на фона на опасенията за китайската икономика. Градът не е бил домакин на предлагане, по-голямо от 1 млрд. долара, от октомври 2022 г. насам.

Syngenta Group оттегли дълго отлаганото си заявление за първично публично предлагане на стойност 9 млрд. долара в Шанхай миналата седмица, което е поредният удар върху капиталовите пазари в Китай, след като Alibaba Group Holding Ltd. се отказа от планираното листване на своето логистично подразделение.

IPOs
Постъпленията от първични публични предлагания в Азиатско-тихоокеанския регион спаднаха до 11 млрд. долара през първото тримесечие

На други места в региона се появяват нови продажби на акции, които трябва да наберат няколкостотин милиона долара. В Южна Корея компанията за морски услуги HD Hyundai Marine Solution Co. и един акционер търсят до 742 млрд. вона (551 млн. долара) този месец. Дори и да бъде оценено на дъното на диапазона, това би било най-голямото IPO в Сеул от началото на 2022 г.

От началото на януари Индия е домакин на вълна от малки сделки, които през последния месец привлякоха вниманието на регулаторните органи. Тъй като търсенето на акции в страната остава високо, се очаква на пазара да бъдат изнесени предложения, по-големи от 100 млн. долара. 

Тази седмица акционер на доставчика на телекомуникационни услуги Bharti Hexacom Ltd. ще започне да продава акции на компанията, което може да доведе до набиране на до 42,8 млрд. рупии (513 млн. долара). Поредицата от очаквани големи сделки в Мумбай включва и потенциално предлагане на 1 млрд. долара от Bajaj Housing Finance Ltd. 

В Япония 70-процентният ръст на акциите на оператора на вериги магазини с намалени цени Trial Holdings Inc. след листването му на 21 март може да засили настроенията за други нови участници, тъй като подобряването на възвръщаемостта на акционерите и корпоративните печалби съживяват оптимизма на местния пазар. Първичното публично предлагане на стойност 38,85 млрд. йени (257 млн. долара) беше най-голямото в Токио от октомври насам. 

Междувременно в Хонконг традиционно едно от най-натоварените места за листване в света вероятно ще продължи да се задъхва, тъй като китайските фирми остават настрана след отпадането на предложените сделки на Syngenta и Alibaba.