В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Победа на Моди е почти сигурна, въпросът е как ще се възприема Индия след изборите

Владимир Шопов, политолог и анализатор, във "В развитие" 21.03.2024 г.

15:25 | 21 март 2024
Обновен: 10:01 | 22 март 2024
Автор: Георги Месробович

На предстоящите парламентарни избори в Индия победата на сегашния премиер Нарендра Моди е почти сигурна, но въпросът е с каква разлика. Моди си е поставил за цел 400 места в парламента, които не е сигурно дали ще го постигне. По-скоро въпросът е  свързан с това – как точно ще протече процесът и дали след тези избори Индия ще продължи да бъде възприемана като електорална демокрация или като електорална автокрация. Не се очаква да има промяна в политиките на лидера след изборите, това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова. 

Парламентарните избори в Индия ще са най-големите в света, като те ще се проведат в 7 етапа, а на тях ще гласуват близо 1 милиард души. Огромният брой избиратели и начинът на провеждането на изборите на „вълни“ правят изборния процес интересен, каза Шопов. Избирателната система в Индия позволява да се произведе свръх мнозинство. Предизборната кампания е уникална за страната, като въодушевлението е много по-голямо около изборите, отколкото в Западните страни. В предизборните кампании предишните години се злоупотребява с изкуствен интелект, на което може би ще станем свидетели и сега.

Гостът обясни, че победата на сегашния премиер Нарендра Моди е почти сигурна, но въпросът е с каква разлика. В Индия двете основни партии формират мнозинства с множество по-малки регионални партньори, а целта, която Моди си е поставил е 400 места в парламента на страната.

„Аз мисля, че 400 едва ли ще достигнат, но няма съмнение, че той ще бъде преизбран. По-скоро въпросът е  свързан с това – как точно ще протече процесът дали след тези избори Индия ще продължи да бъде възприемана като електорална демокрация или като електорална автокрация. Не мисля, че ще има и кой знае каква разлика в политиките, които следва Моди.“

В рамките на кампанията Моди не е заложил на нови проекти, като се опира на добрите си икономически постижения през десетте години на управлението му. Опозицията обаче залага на критика по отношение на високото социално неравенство и разделението в обществото. В страната също така има и проблем с безработицата. Гостът обясни, че един от основните мотиви на опозицията са социалните елементи. Това обаче остава на заден план, тъй като в страната политическата битка е силно персонализирана и е между лидерите на партиите, а не толкова между убежденията им.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.