Китай бързо скъсява преднината на САЩ в космическата надпревара

Китайската агенция се конкурира с НАСА за изпращане на астронавти на Луната за първи път от 1972 г.

19:15 | 30 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската мисия "Шънчжоу 16" излетя от пустинята Гоби, като демонстрация на бързия напредък на космическата програма в момент, когато САЩ се опитват да попречат на развитието на авангардни индустрии като космическата и полупроводниковата.

Ракетата Long March-2F, която изпраща трима астронавти до китайската космическа станция, излетя от контролирания от военните център за изстрелване на сателити Jiuquan във вторник сутринта, съобщават държавните медии. Изстрелването бе 11-ата пилотирана мисия за Китай, който намалява разликата в космическата надпревара със САЩ.

Космическият кораб "Шънчжоу-16" на борда на ракетата "Лонг Марч-2F" стартира на 30 май. Фотограф: Кевин Фрейър/Getty Images

През последните години Китай отбеляза впечатляваща поредица от постижения, като през 2019 г. стана първата страна, която приземи космически кораб на далечната страна на Луната, а през 2021 г. приземи марсоход на Марс. Това е и единствената държава, която управлява собствена космическа станция, след като САЩ се противопоставиха на китайското участие в многонационалната Международна космическа станция.
Страната планира да изпрати китайски астронавти на Луната до 2030 г., заяви на брифинг в понеделник официалният представител на Китайската пилотирана космическа агенция Лин Сицян.

В дните преди излитането на "Шънчжоу 16" правителството разреши на чуждестранни репортери да посетят центъра за изстрелване, да заснемат видео и да правят снимки - необичаен жест, като се има предвид, че районът се контролира от Народноосвободителната армия. Подчертавайки ролята на армията в китайската космическа програма, на билборд на входа на центъра е изобразен президентът Си Дзинпин с лозунга "Мечта за космос, мечта за силна армия".
"Китай постигна оперативен успех, що се отнася до космическите си постижения, и сега е на път да комерсиализира космоса", казва Намрата Госвами, независим учен по космическа политика и автор на книга за конкуренцията на великите сили в космоса. "Поканата на чуждестранни медии им дава видимост, както и демонстрира тази увереност."

Тъй като китайската агенция се конкурира с НАСА за изпращане на астронавти на Луната за първи път от 1972 г. насам, по-голямата видимост на космическата програма на Пекин може да увеличи и усилията ѝ да получи подкрепа сред страните, участващи в инициативата "Един пояс, един път" - кампанията на Си за използване на инфраструктурни проекти за увеличаване на китайското влияние, добавя тя.

"Аудиторията е не само САЩ, но и страните партньори по инициативата "Един пояс, един път", каза Госвами.

Възстановяване на имиджа

Космическият център се е превърнал в затворена общност за своите служители, които често се разхождат из района в официалните си сини гащеризони, а центърът обикновено е дестинация за туристически групи и студенти. Въпреки това неговите улици, паркове и търговски центрове бяха до голяма степен празни в деня преди мисията на "Шънчжоу-16", защото туристите не могат да го посещават по време на изстрелванията.
Си използва космическата програма като част от усилията си да поправи глобалния си имидж, накърнен от политиката му за нулев Covid, която до голяма степен изолира страната, преди той внезапно да я прекрати в края на миналата година.

"Китай желае да работи с други страни за засилване на обмена и сътрудничеството, съвместно да изследва тайните на Вселената, да използва космическото пространство за мирни цели и да насърчава космическите технологии, за да се облагодетелстват по-добре хората от всички страни по света", заяви той в писмо до симпозиум на ООН през ноември.

Досега нито една държава не е приела предложението на Си да изпрати свои астронавти в космоса на борда на китайска ракета. През 2017 г. Европейската космическа агенция (ЕКА) възложи на двама астронавти да участват в тренировъчна мисия с китайски колеги с цел евентуално изпращане на европейски астронавти на китайската космическа станция, но през януари тази година генералният директор на агенцията заяви, че ЕКА няма планове за такава мисия.
"Отказът от сътрудничество с Китай в областта на пилотираната космонавтика е очевидно недалновиден, което разкрива, че конфронтацията в лагера, водена от САЩ, е довела до нова космическа надпревара", съобщи китайският вестник Global Times след съобщението на ЕКА.

Междувременно САЩ продължават да постигат напредък в космическата си дипломация. Две дузини държави подкрепят подкрепяните от Вашингтон споразумения "Артемида" за създаване на рамка за космическа дейност. На 21 май една от ракетите SpaceX на Илон Мъск изстреля четирима астронавти към Международната космическа станция, включително първата жена от Саудитска Арабия, която пътува в космоса.

В последната итерация на "Шънчжоу", което означава "Божествен кораб", тримата китайски астронавти се очаква да се срещнат с други трима, които живеят на борда на космическата станция "Тянгун", част от плановете на правителството тя да бъде обитаване непрекъснато. През следващите месеци те ще провеждат научни експерименти и космически разходки. Екипажът включва първия китайски граждански астронавт, който ще отиде в космоса - Гуи Хайчао, професор в университета Бейхан в Пекин.