Индия ще си съперничи с Китай в космическата икономика за $450 млрд.  

До 2025 г. стойността на индийските услуги за изстрелване на спътници може да се увеличи почти двойно до 1 млрд. долара

20:00 | 7 април 2023
Автор: Брус Айнхорн, Раджини Саксена  
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индия си проправя път във все по-доходоносния космически бизнес, като се възползва от геополитическата изолация на Китай и Русия и представя себе си за надеждна алтернатива на SpaceX.

Миналия месец държавната NewSpace India Ltd. изстреля 3 дузини комуникационни сателити за компанията OneWeb Ltd. Този ход не само помогна на британската компания да изпълни плана си за създаване на глобална мрежа от широколентов интернет в небето, но беше ясен сигнал и за амбициите на Индия в сектора.  

Търсенето на високоскоростен интернет, идващ от космоса, превърна изстрелването на сателити в орбита в проспериращ бизнес. Според оценки на Ernst & Young до 2025 г. т.нар. космическа икономика ще нарасне до 600 млрд. долара от 447 млрд. долара през 2020 г.

Наред със SpaceX на Илон Мъск, Русия и Китай са основните страни, които изстрелват сателити, предвид дългогодишните им държавни космически програми. Войната в Украйна и напрежението между Пекин и САЩ обаче означават, че сега услугите им са недостъпни за много потенциални клиенти. OneWeb се обърна към Индия, след като Русия провали първоначалното изстрелване миналата година, като си присвои 36 нейни космически апарата.

В същото време френската компания Arianespace не успява да подготви за изстрелване най-новата си ракета. А Virgin Orbit Holdings Inc., компанията за изстрелване на сателити, свързана с британския милиардер Ричард Брансън, заяви миналата седмица, че прекратява дейността си за неопределено време след неуспешно изстрелване през януари.

Ракета в орбита | Клиентите, които търсят алтернативи на Мъск, Китай и Русия, имат малко възможности

"Ако SpaceX не може да изпълни поръчката и по някаква причина, или цената ѝ е твърде висока, трябва да потърсите друга компания, но тя не може да е китайска", казва Далас Касабоски, главен анализатор в Northern Sky Research, фирма за космически изследвания и консултации. "Китай не може да работи със Северна Америка, а САЩ определят по-голямата част от търсенето."

"От политическа гледна точка Индия е в много по-добро положение", каза той.

Китайските ракети не са добър вариант за много сателитни оператори, отчасти поради нарастващите опасения за достъпа на Пекин до западни технологии. За разлика от тях, Индия се е сближила със САЩ и други регионални сили, включително Австралия и Япония, а изстрелванията на страната струват по-малко от другите конкуренти.

Развитието на космическия сектор е ключов елемент от кампанията "Произведено в Индия" на министър-председателя Нарендра Моди, която има за цел да позиционира петата по големина икономика в света като водеща дестинация за технологични иновации. Неговата администрация се опитва да направи Индийската космическа агенция по-благоприятна за бизнеса, като насърчава развитието на стартиращи предприятия.

"Търсенето е толкова голямо", каза Д. Радхакришнан, председател и управляващ директор на NewSpace, която беше създадена през 2019 г. като търговско звено на националната космическа агенция - Индийската организация за космически изследвания. "Ще има голям недостиг на тежкотоварни ракети-носители".

Да се изправим срещу Китай

NewSpace трябва да помогне на Индия да се конкурира на световната сцена. Изстрелването на 26 март следва успешната операция през октомври, когато компанията изстреля още 36 сателита за OneWeb. NewSpace увеличава производството на най-голямата индийска ракета, разработена в страната - LVM3.

Нийл Мастерсън, главен изпълнителен директор на OneWeb, заяви, че NewSpace има "реална възможност да се превърне в основен доставчик на търговски изстрелвания". През миналата финансова година компанията отчита приходи от 17 млрд. рупии (210 млн. долара) и печалба от 3 млрд. рупии (41 млн. долара). NewSpace е предоставила услуги по изстрелване на сателити на 52 международни клиенти.

В по-общ план индийската индустрия е на път да отбележи значителен растеж. През 2020 г. правителството облекчи правилата за компаниите от частния сектор, занимаващи се със сателити и ракети, като им позволи да извършват независими космически дейности, вместо да бъдат единствено доставчици на Индийска организация за космически изследвания (ISRO). Реформите означават, че стартиращите компании също могат да получат достъп до съоръженията на ISRO, като площадки за изстрелване и лаборатории. До 2025 г. стойността на индийските услуги за изстрелване на спътници може да се увеличи почти двойно до 1 млрд. долара.

Индия все още има да извърви дълъг път, преди да настигне Китай. Според Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст във Вашингтон, към март 2020 г. Китай притежава 13,6% от всички спътници в околоземна орбита в сравнение с 2,3% за Индия.

Миналата година Китай е осъществил 64 изстрелвания, съобщава подкрепяният от Комунистическата партия вестник Global Times. Въпреки че повечето частни компании в Китай все още разработват свои ракети, няколко от тях са успели да извършат самостоятелно изстрелване в орбита. През март 2022 г. базираният в Пекин стартъп GalaxySpace изведе шест комуникационни спътника в ниска земна орбита, а конкурентът Galactic Energy, също със седалище в китайската столица, добави още пет през януари.

За сравнение, Индия успя да извърши пет подобни изстрелвания през миналата година - всички те бяха осъществени от ISRO или NewSpace. За 2023 г. са планирани само няколко.

Осигуряване на надеждност

В миналото ракетите на Индия също са страдали от проблеми с надеждността. Според Джонатан Макдауъл, астрофизик в Центъра по астрофизика, който се управлява от Харвардския университет и института "Смитсониън", успеваемостта на страната през последните години от около 70% е ниска в сравнение с показателите през 90-те години на миналия век за ракети от САЩ, Европа, Русия или Китай.

Според него, когато избирате да изстреляте ракета от Индия, "приемате малко по-висок риск от неуспех".

Но дори и на този фон, Индия се справя добре, каза той. Страната остава популярен избор за икономически ефективни изстрелвания: През 2013 г. Индия изпрати орбитален апарат до Марс за една десета от цената на сондата на НАСА, изпратена същата година.

"Не са много играчите, които разполагат с ракета-носител с голям капацитет, която е евтина", каза Макдауъл. "И това не са Китай или Русия."