Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ако започнем да усвояваме Космоса, може да преместим цялата тежка индустрия и замърсяване

Тихомир Димитров, основател и изпълнителен директор на Space Academy, "Светът е бизнес", 16.12.2022 г.

21:01 | 16 декември 2022
Обновен: 12:02 | 22 декември 2022
Автор: Даниел Николов

Климатичните промени, застрояването, нарастването на населението са част от причините, поради които човечеството да трябва да се опитва да колонизира други небесни тела извън Земята. Има и други опасности като удари на астероид, подобни на този, причинил изчезването на динозаврите преди 66 млн. години. Развиването на космическите технологии е и една от основните причини за подобряването на живота на хората на Земята. Това коментира Тихомир Димитров, основател и изпълнителен директор на Space Academy, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Хубаво е човечеството да усвои близкия Космос - астероидния пояс, Марс, дори Юпитер, Венера, Луната - има какво да се извлече като полезни вещества, минерали, метали. Ако хората ги усвояват, можем да преместим цялата тежка индустрия и замърсяване на повърхността на Луната, например."

Подобни идеи имат частни предприемачи като Джеф Безос, Илон Мъск и Ричард Брансън, а програмите за развитие на космическия туризъм и завръщането на Луната на НАСА и ESA ще допринесе за по-глобалното мислене на човечеството, смята Димитров.

"Хората живеят все едно няма да има утре - замърсява се, не се мисли глобално като един човешки организъм. Бих призовал всички да бъдат малко по-бдителни и малко по-разумни в ежедневието си - не струва много, а има голям ефект дори към образованието на децата и възпитанието на бъдещите поколения."  

Новата програма за мисии до Луната на НАСА - "Артемида" - има за цел не просто изпращането отново на хора там след мисиите "Аполо", а да установи постоянно човешко присъствие в космоса извън Земята. Тази година НАСА направи първия си полет с новата ракета SLS, a капсулата Orion направи успешно пътуване около Луната и връщане обратно на Земята, разказа Димитров.

Илон Мъск с неговата компания SpaceX и други частни компании правят истинска революция в сектора като отварят широко космоса за човечеството чрез нови технологии като преизползвами ракети, което свали драстично цените на излизане в орбита.

"Falcon 9 лети над 60 пъти на година - дори НАСА няма такива възможности в момента. Един полет на тази ракета струва около 50 млн. долара от между 100 и 300 млн., ако не е преизползваема."

SpaceX искат да постигнат още една революция със своя Starship, който ще бъде 100% преизползваем и ще бъде част от мисиите "Артемида" до Луната.

НАСА и SpaceX ще се състезават коя първа ще стигне до Марс, като Луната може да бъде използвана за изстрелване на кораби до четвъртата планета от Слънчевата система. Заради по-ниската гравитация и липсата на атмосфера, стартове оттам ще бъдат много по-евтини и по-безопасни от стартове от повърхността на Земята, обясни Димитров.

Друг голям успех в космическите изследвания през годината бе успешното разполагане на телескопа "Джеймс Уеб" на близо 1.5 млн. км от Земята. Проектът за телескопа започва преди повече от 20 години и една от целите му е да наблюдава състоянието на най-далечните краища на Вселената, което на практика означава най-ранните периоди след създаването на Вселената.

"Едни от големите открития на този телескоп са галактики като нашата, които са се зародили само около 300 млн. години след Големия взрив."

Пробивът с първото постигане на термоядрен синтез в лабораторията "Лорънс Ливърмор" в САЩ, при който изходящата енергия е била по-голяма от входящата, е поредната стъпка в търсенето на човечеството на чиста и използваема енергия. Но има разлика от постигнатото в лаборатория и постигането на стабилна реакция, която да може да има практическо ежедневно приложение, предупреди Димитров.

"В момента единственото нещо на нашата Земя, което обединява голямо количество хора в името на една обща по-велика цел, е именно космическите технологии и науки."

Защо НАСА промени траекторията на астероид, как космическите технологии се използват в ежедневието на Земята, какво може да се очаква от изследванията на Марс и други планети през 2023 г. може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.