Космическата програма на Китай дава тласък на туризма

Алън Уон, Bloomberg

21:00 | 18 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Намирам се в Хайнан, нещо като е китайският вариант на Хаваите. Но не съм тук, заради плажовете. Аз съм в Уенчан, един от малкото градове в Китай, където туристите могат да наблюдават изстрелването на ракети.

Китайската космическа програма направи невероятен напредък в последните години -кацане на космически кораб на тъмната страна на Луната през 2019 г, марсоход на Марс през 2021г., а от ноември - собствена космическа станция.

Единствената държава, която прави това самостоятелно.

Като най-достъпна от няколкото стартови площадки в Китай, Уенчан се бори да стане китайския Кейп Канаверал и привлича вълни от туристи при всяко изстрелване.

Миналата година имаше пет старта на космически кораби от Уенчан и още пет се очакват през тази година. Това дава тласък на местната икономика.

"Преди десет години никой беше чувал за града. Но след като решиха да направят стартова площадка, много хора вече я посещават почти всеки месец. Настаняването е десет пъти по-скъпо от обикновено", казва Фу Йе, туроператор в Уенчан.

Правителството започна да развива космическите изследвания и ролята на страната в тях, засиленото присъствие в космоса и постиженията на Китай в глобалната космическа екосистема станаха източник на национална гордост за много китайци.

"Това е велик момент, прекрасен момент за страната. Вярвам, че всички китайци се гордеят с това. Ето защо всички обичат лично да участват в старта", казва генералният мениджър на Wyndham Grand Plaza Royal Едуард Ян.

Частният сектор също влиза в космическите изследвания, заедно с държавата. Така вероятността места като Уенчан да разчитат на редовен източник на допълнителни приходи през слабите сезони се увеличава.