Космически съперници се обединиха заради сателитен проект на стойност 6 млрд. евро

Спътниците IRIS² ще започнат да предоставят услуги през следващата година и ще достигнат пълния си капацитет до 2027 г

19:21 | 3 май 2023
Автор: Томас Сийл
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Най-големите европейски сателитни и космически компании се обединиха, за да участват в търга за сателитния проект на Европейския съюз на стойност 6 млрд. евро, известен като IRIS², чиято цел е да пренесе интернет през целия континент и да осигури на блока собствен капацитет, който да бъде в крак със сателитната мрежа, разположена от правителствата и бизнеса по света.

Консорциумът ще бъде управляван от производителите на авиационна и космическа техника Airbus SE и Thales Alenia Space SAS, както и от сателитните оператори Eutelsat Communications SA, SES SA и Hispasat SA, се посочва в изявление.

Ако спечели поръчката, консорциумът ще трябва да управлява система от стотици сателити на множество орбити - от традиционната геостационарна орбита на около 22 000 мили (35 406 км) от Земята до по-близки.

IRIS², което е съкращение от "инфраструктура за устойчивост, взаимосвързаност и сигурност чрез сателит", ще предоставя достъп на правителствени агенции, включително министерства на отбраната, и на бизнеса. IRIS² ще бъде използван и за свързване на части от ЕС, които нямат интернет. ЕС заяви, че съзвездието от сателити ще осигури критична инфраструктура и ще укрепи технологичния му суверенитет, тъй като други държави, като Китай, както и частни компании, разработват свои собствени системи.

Милиардерът Илон Мъск в момента е най-големият оператор на спътници в ниска земна орбита. Той вече е изстрелял хиляди спътници Starlink с помощта на ракети на Space Exploration Technologies Corp. Флотилиите на ниска земна орбита преминават на по-малко от 600 мили от повърхността на планетата и предлагат по-високи скорости на връзка, но се нуждаят от много повече сателити, за да покрият същата земна площ, отколкото сателитите на по-високи орбити. Други такива системи се подкрепят от Amazon.com Inc. и OneWeb Ltd.

Спътниците IRIS² ще започнат да предоставят услуги през следващата година и ще достигнат пълния си капацитет до 2027 г. Според изявление от март приносът на ЕС към общите разходи ще бъде 2,4 млрд. евро. Други 685 млн. евро ще дойдат от Европейската космическа агенция, а останалите - от частния сектор.

Консорциумът ще работи с телекомуникационните и технологичните компании Deutsche Telekom AG, Orange SA, OHB SE, Hisdesat Servicios Estrategicos SA и Telespazio SpA и Thales SA, се казва в изявлението на групата.

Групата също така търси стартиращи предприятия, които да се присъединят към нея, като целта на ЕС е те да изградят 30% от крайната система.