Бъфет: "Невероятният период" за американската икономика е към своя край

Уорън Бъфет прогнозира спад на приходите на звената на Berkshire, а Мънгър заяви: "Свикнете да печелите по-малко"

14:00 | 7 май 2023
Автор: Макс Рейес
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Уорън Бъфет, чиито икономически прозрения са желани заради дълбоките връзки на Berkshire Hathaway Inc. с американската икономика, има мрачна прогноза за собствените си предприятия: добрите времена може би са свършили.

Милиардерът инвеститор очаква приходите на повечето от операциите на Berkshire да намалеят тази година, тъй като отдавна прогнозираният спад забавя икономическата активност. Той направи коментарите си на годишното общо събрание на конгломерата в Омаха, Небраска, след като Berkshire отчете почти 13% ръст на оперативните приходи до 8,07 млрд. долара за първото тримесечие.

"По-голямата част от нашите предприятия ще отчетат по-ниски печалби тази година, отколкото миналата", каза 92-годишният Бъфет пред многохилядна аудитория на събитието в събота. През последните около шест месеца "невероятният период" за американската икономика е към своя край, каза той.


Поглед отвътре на Berkshire Hathaway Inc. Годишно общо събрание. Уорън Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway

Berkshire често се възприема като показател за икономическото здраве поради експанзивния характер на нейния бизнес, който варира от железниците до електроснабдяването и търговията на дребно. Самият Бъфет е казвал, че Berkshire дължи успеха си на невероятния ръст на американската икономика през десетилетията, но прогнозата му за забавяне на темповете на растеж на фирмите му идва в момент, когато сътресенията в регионалните банки заплашват да ограничат кредитирането, тъй като инфлацията и по-високите лихви продължават да оказват влияние. 

Дългогодишният бизнес партньор на Бъфет, 99-годишният Чарли Мънгър, който се присъедини към него на сцената, заяви, че по-трудната икономическа среда ще затрудни и инвеститорите в ценни книжа, които обикновено купуват акции, които изглеждат евтини в сравнение с вътрешната стойност на предприятията. 

"Свикнете да печелите по-малко", каза Мънгър.

Възраждане на Geico
Все пак Бъфет заяви, че очаква приходите на застрахователните му операции - които са по-малко свързани с бизнес активността - да се подобрят през тази година. Бъркшир вече отчете по-високи печалби от тези дейности, включително от автомобилния застраховател Geico, който след шест тримесечия на загуби излезе на печалба.

Печалбата на Geico възлиза на 703 млн. щатски долара, тъй като по-високите средни премии и по-ниските разходи за реклама са допринесли за печалбата, въпреки че честотата на исковете е спаднала, се казва в изявление на Berkshire, в което се съобщава за печалбата в събота. Това съживяване следва труден период за застрахователния бизнес, тъй като инфлацията се отрази на разходите за материали и труд.

Geico е подложена на особен натиск от страна на конкурентите си, включително Progressive Corp., която Бъфет нарече "добре управлявана", и Allstate Corp., която отдавна използва телематични програми за проследяване на шофьорите и насърчаване на по-доброто им поведение, преди Geico да въведе това предложение. Печалбата на Geico помогна и на застрахователния бизнес на Berkshire да реализира 911 млн. долара печалба в сравнение със 167 млн. долара година по-рано. 

По-рано Berkshire заяви, че очаква Geico да се върне към оперативна рентабилност през 2023 г., след като си осигури увеличение на премийните ставки. Въпреки това Geico остава проблем за Berkshire, като ръстът на горната линия през тримесечието е по-малко от 1%, което "значително изостава от другите", заяви анализаторът на CFRA Кати Сейфърт. 

"Подозирам, че повишаването на лихвите, което се прави с цел да се компенсира инфлацията на разходите за обезщетения, се посреща с анулиране на полици", каза тя. "Въпреки че загубата на нерентабилни полици не винаги е нещо лошо, загубата на притежатели на полици, а не на самите застраховки е наистина нещо лошо".  

Железопътни линии, движение
Другите части на конгломерата понесоха удар, като печалбата след данъци на Berkshire Hathaway Energy спадна с 46,3% спрямо същия период на миналата година на фона на "по-ниските приходи от регулираните комунални услуги в САЩ, други енергийни дейности и брокерски бизнес с недвижими имоти". Резултатите на железниците също бяха по-слаби от очакваното поради спада в обема на товарните превози и по-високите оперативни разходи, според анализатора на Edward Jones Джим Шанахан.

Но в един от най-известните бизнеси на Berkshire, Brooks Running Co. главният изпълнителен директор Джим Уебър беше скептично настроен към резкия спад на потребителите.  

"При толкова ниска безработица е трудно да се повярва, че ще изпаднем в рецесия на потребителско ниво", каза Уебър в интервю в петък преди срещата. "Чудя се дали това няма да бъде рецесия на ниво активи."

Бъркшир изкупи обратно акции за 4,4 млрд. долара, което е повече в сравнение със същия период на миналата година, тъй като разрастващата се фирма на инвеститора се сблъска с неспокойните пазари, които предлагаха по-малко блокбастърни сделки, с които той е известен. Berkshire се насочи към обратното изкупуване по-често, тъй като оценките на публичните пазари бяха направили по-трудно за Бъфет да идентифицира обещаващи придобивания.

Парични запаси
Berkshire също така увеличи паричните си средства, като приключи тримесечието с около 130,6 млрд. долара, след като миналата година завърши с 128,6 млрд. долара в брой. През тримесечието компанията е била нетен продавач на акции, като е прибрала 10,4 млрд. долара от продажби на акции след приспадане на покупките.

Тъй като Федералният резерв повиши лихвените проценти, за да се бори с инфлацията, приходите от инвестиции на Berkshire се увеличиха, което спомогна за увеличаване на общата печалба до 35,5 млрд. долара през тримесечието. Berkshire често препоръчва на инвеститорите да не обръщат внимание на инвестиционните печалби, които са обвързани със счетоводни правила и могат да бъдат подвеждащи за инвеститорите.

"Нашите инвестиционни приходи ще бъдат много по-големи тази година, отколкото миналата, и това е заложено в тях", каза Бъфет на годишната среща.