Урокът на BofA за Goldman: Придържайте се към това, което знаете

Първото тримесечие се оказа силно за Bank of America, за Goldman Sachs беше точно обратното

12:00 | 23 април 2023
Автор: Пол Дейвис
Снимка: Nicky Loh/Bloomberg
Снимка: Nicky Loh/Bloomberg

Първото тримесечие на годината се оказа точното място и точното време за Bank of America Corp. За Goldman Sachs Group Inc. беше точно обратното. Първият кредитор се възползва от предимствата на добре дефинирана, дългогодишна стратегия, която получи тласък от някои целенасочени инвестиции. Втората банка бе заета с поправянето на скорошни грешки точно когато един от най-големите му бизнеси изчезна, пише Bloomberg.

Разликата между двете финансови компании беше най-голяма по отношение на приходите от търговия с инструменти с ценни книжа с фиксиран доход, валути и суровини (Fixed-income, currency and commodities – FICC).

Но потребителското банкиране предложи друг голям контраст: Goldman намалява загубите си от част от неуспешната си експанзия чрез своята марка Marcus и придобиването на GreenSky, докато Bank of America изглеждаше като сигурно убежище за някои вложители през тримесечието, в което три по-малки американски банки фалираха.

При FICC търговията Bank of America отчете най-доброто си тримесечие от десетилетие, разбивайки прогнозите и представяйки приходи, които са с почти 30% по-големи от тези през първото тримесечие на миналата година - област, в която JPMorgan Chase & Co. отчете липса на промяна, а Citigroup Inc. записа ръст от 3,5%. Приходите на Goldman Sachs FICC се свиват същевременно със 17%.

Проблемът на Goldman беше спадът в приходите от търговия със стоки, които достигнаха почти рекордни нива миналата година и помогнаха за повишаване на приходите от търговия за първото тримесечие през 2022 г. с повече от 20% на годишна база. Главният изпълнителен директор Дейвид Соломон каза, че 4 млрд. долара от приходите при FICC търговия през това тримесечие все пак подчертават силата на най-важния бизнес на кредитора. Но в същото време неговият много нашумял финансов бизнес с FICC, който има за цел да добави стабилност към приходите от търговия, също се понижи през първото тримесечие и се свива на всеки три месеца след пика, достигнат в средата на 2022 г. Това изглежда се дължи основно на по-високите разходи за финансиране и намаляващите приходи от лихви.

При FICC търговията на Bank of America успехът се дължи на някои навременни инвестиции в търговия с държавни облигации и други така наречени макро продукти. Волатилността, причинена от нарастващите лихвени проценти през последната година, плюс сътресенията около мини банковата криза през март, стимулираха търговия в тези области, точно когато Bank of America набираше скорост. Търговията с корпоративни облигации, исторически силен генератор на приходи, също се възстанови тази година - и банката сви експозицията си към области, които отчитат спад, като развиващите се пазари.
По отношение на традиционното банкиране Bank of America не отчете печалби в общите си депозити през първите три месеца като JPMorgan, но записа силен обрат в рамките на тримесечието в салдата по текущите сметки на потребителите. Също така, за разлика от JPMorgan, нейната нетна печалба за тримесечието отчита незначителен спад спрямо последното тримесечие на 2022 г., но успява да надмине прогнозите на анализаторите.

Междувременно Goldman продаде около 1 млрд. долара от индивидуалните заеми, които генерира с клиенти на Marcus, и обеща да разтовари останалите с течение на времето. Предоставянето на всички тези заеми означава, че банката може да освободи провизии за лошите кредити, с които се сблъска миналата година, което доведе до отписване на 440 млн. долара.

Соломон също потвърди новината на Bloomberg, че Goldman иска да продаде GreenSky, която купи за 2,24 млрд. долара преди по-малко от две години. Сделката беше сключена на върха на вълнението около финтех бизнеса на цена, която някои инвеститори и анализатори смятаха дори тогава за висока. Продажбата на фона на забавяща се икономика и с много по-високи лихви може да означава сериозна загуба.
Разликата в това как Goldman и Bank of America започнаха 2023 г. е сигнал и предупреждение за бизнеса да се придържа към това, в което е добър. Разбира се, късметът и точното време също са от значение.