KPMG и Goldman Sachs са обвинени в инвеститорски иск за фалита на SVB

Никой в банката не е обвинен в злоупотреби и разследванията могат да приключат без повдигане на обвинения или съдебни искове

13:01 | 8 април 2023
Автор: Робърт Бърнсън
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

KPMG LLP е съдена като одитор на Silicon Valley Bank, заедно със застрахователи, сред които Goldman Sachs Group Inc., Bank of America Corp. и Morgan Stanley & Co., по иск на инвеститор, основан на предполагаеми неверни твърдения, довели до фалита на банката.

Подобно на предишни искове, в жалбата, подадена в петък във федералния съд в Сан Франциско, като ответници са посочени главният изпълнителен директор на Silicon Valley Bank Грег Бекер и други директори и служители на банката. Жалбата изглежда е първата, насочена към одиторите и застрахователите на банката.

Ответниците "са представили невярно” силния баланс, ликвидността и позицията на компанията на пазара, се посочва в иска. Ръководителите, одиторът и застрахователите "подценяват и прикриват мащаба на рисковете", пред които е изправена банката, което подкопава стойността на собствения ѝ портфейл от ценни книжа, се казва в иска.

KPMG, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley и Keefe не отговориха на имейли, изпратени късно в петък, за да коментират иска.

SVB се срина миналия месец след залози на облигации, които загубиха стойността си с повишаването на лихвените проценти. Клиентите ѝ с рисков капитал започнаха масово да теглят депозити, което принуди кредитора да продава активи на загуба и предизвика паническо теглене на пари от банката, след което компанията майка на SVB подаде молба за обявяване в несъстоятелност.

"Съществено съмнение”

Предполагаемата отговорност на KPMG, обяснена по-подробно, се основава отчасти на факта, че според иска тя е подписала годишния отчет на SVB за 2022 г. две седмици преди затварянето на пазара на 8 март. Тогава банката заяви, че се стреми да набере 2,25 млрд. долара, за да се справи с ликвидните си проблеми, и обяви загуба от около 1,8 млрд. долара от продажбата на собствени ценни книжа.

"Въпреки че депозитите на SVB започнаха да намаляват през 2022 г., като през последните девет месеца на 2022 г. спаднаха с 25 млрд. долара и намалиха ликвидността на SVB, KPMG не идентифицира в доклада си рисковете, свързани с намаляващите депозити на SVB или способността на SVB да държи дълговите ценни книжа до падеж", се посочва в иска.

Освен това одиторският доклад на KPMG "премълчава" дали е налице "съществено съмнение" относно способността на банката "да продължи да функционира като действащо предприятие за разумен период от време", се казва в него.

Според запознати лица Министерството на правосъдието, Комисията по ценните книжа и фондовите борси и Федералният резерв проучват въпроси, свързани с фалита на SVB, включително продажби на акции от служители и липсата на отговорник по риска в банката през по-голямата част от 2022 г. Никой в банката не е обвинен в злоупотреби и разследванията могат да приключат без повдигане на обвинения или съдебни искове.