Експертът по закъсали банки First Citizens купува сриналата се SVB

По-рано този месец Silicon Valley Bank внезапно стана най-големият кредитор в САЩ, който фалира от над 10 години, колабирайки за по-малко от 48 часа

09:30 | 27 март 2023
Обновен: 09:46 | 27 март 2023
Автор: Даниел Тауб
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

First Citizens BancShares Inc. се съгласи да купи Silicon Valley Bank, чието управление беше поето от регулатори след масово изтегляне на депозити, предава Bloomberg. 

Базираната в Роли, Северна Каролина, банка, сключи договор за покупка и поемане на всички депозити и заеми на SVB, според изявление на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC). Сделката включва закупуване на около 72 милиарда долара активи на SVB с отстъпка от 16,5 милиардa долара.

Около 90 милиарда долара в ценни книжа и други активи ще останат в синдика за разпореждане от FDIC, докато федералната институция също получи права за повишаване на стойността на капитала във First Citizens на стойност до 500 милиона долара. Приблизителната цена на фалита за Фонда за гарантиране на депозитите е около 20 милиарда долара, въпреки че точната сума ще бъде определена, когато бъде прекратен синдикът, според изявлението.

„Това беше забележителна транзакция в партньорство с FDIC, която трябва да вдъхне доверие в банковата система“, каза Франк Холдинг младши, главен изпълнителен директор на First Citizens, в изявление.

По-рано този месец Silicon Valley Bank внезапно стана най-големият кредитор в САЩ, който фалира от над 10 години, сривайки се за по-малко от 48 часа, след като очерта план за укрепване на капитала. Банката понесе огромна загуба от продажбите на своите ценни книжа на фона на нарастващите лихвени проценти, изнервяйки инвеститорите и вложителите, които бързо започнаха да изтеглят парите си. Само на 9 март инвеститори и вложители се опитаха да изтеглят около 42 милиарда долара.

Регулаторите се надпреварваха да постигнат сделка за цялата или части от банката в опит да покрият незастрахованите депозити на нейните клиенти - основно стартъп компании от Силициевата долина - но по-ранен опит за търг премина без купувач.

След това FDIC разшири процеса на наддаване, след като беше демонстриран „значителен интерес“ от множество потенциални купувачи. За да опрости процеса и да разшири набора от кандидати, FDIC позволи на страните да подават отделни оферти за дъщерното дружество на Silicon Valley Private Bank и Silicon Valley Bridge Bank NA – фирмата, създадена от FDIC, след като SVB влезе в синдик.

Властите на САЩ предприеха извънредни мерки, за да укрепят доверието във финансовата система след колапса на банката, като въведоха нов предпазен механизъм за банките, който според служители на Федералния резерв е достатъчно голям, за да защити депозитите на цялата нация.

Акциите на SVB паднаха рязко, след като базираната в Санта Клара, Калифорния компания очерта планове за предлагане на акции, разкри, че е претърпяла загуба от 1,8 милиарда долара от продажбата на ценни книжа и забавяне на финансирането във фирмите, подкрепяни от рисков капитал, които обслужва. Банката беше принудена да се откаже от плана си за набиране на капитал, тъй като фондове, включително Founders Fund, Coatue Management, Union Square Ventures и Founder Collective, започнаха да съветват своите компании от портфейла да преместят парите си от SVB.

First Citizens преди това са подали оферта за SVB веднага след колапса, според хора, запознати с въпроса.

Интересът ѝ към придобиване озадачи някои наблюдатели, които се усъмниха дали First Citizens има необходимите средства да се заеме с втория по големина банков фалит, подпомаган от FDIC, в историята на САЩ. First Citizens беше 30-ата по големина търговска банка в САЩ по активи в края на 2022 г., според данни на Федералния резерв.

Но банката има опит в купуването на пострадали конкуренти. Тя придоби повече от 20 банки, подпомагани от FDIC от 2009 г. насам, сключвайки поредица от сделки след финансовата криза от Вашингтон през Уисконсин до Пенсилвания.

First Citizens също завършиха придобиването на CIT Group Inc. миналата година в сделка, оценена на повече от 2 милиарда долара.