Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Росен Иванов: SVB показа, че фондовете за частен капитал вече са системно важни

Росен Иванов, управляващ партньор в BlackPeak Capital, "Бизнес старт", 22.03.2023 г.

12:20 | 22 март 2023
Обновен: 15:06 | 22 март 2023
Автор: Даниел Николов

Политиката на централните банки за увеличение на лихвите ще продължи, но намирането на баланс между борбата с инфлацията и успокояване на напрежението на пазарите стана по-сложно след срива на Silicon Valley Bank в САЩ и Credit Suisse в Европа. Инфлацията най-вероятно ще започне да намалява през 2023 г., но все още има неизвестни ефекти от банковата криза върху реалната икономика. Това коментира Росен Иванов, управляващ партньор в BlackPeak Capital, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Започнахме годината доста по-оптимистично - пазарите бяха нагоре и предвижданията бяха, че освен ако не ни изненада нещо, ще има леко приземяване. Започнаха да ни изненадват неща и и през банките, малко повечето стрес в системата и намаления потенциал за кредитиране, ефектът върху реалната икономика ще се мултиплицира и вероятността от рецесия реално може да се увеличи".

Като позитивен факт Иванов посочи рекордно ниската безработица, но предупреди, че има вероятно скрити дисбаланси във финансовата система, които все още не са се проявили, и ще имат ефект върху лихвените проценти и доверието в банковата система.

"При всички напечатани пари през последните години се образуваха няколко балона, или места с много ликвидност - едната е банковата система, другата е всички фондове за частен капитал, които според много хора са следващото място, където ще има повече регулаторно внимание. Има потенциално натрупани дисбаланси в студентски и автомобилни заеми в САЩ".

Дяловото и рисково финансиране започва да става системно важен сектор в САЩ и Европа, което ще е причина за засилване на регулациите, каза Иванов и добави, че значението на сектора за технологичните стартъпи е една от причините за спасяването на SVB в САЩ. BlackPeak Capital е регистриран в Люксембург и отговаря на стриктни критерии за опериране, коментира Иванов.

"Светът се движи към доста по-регулирани режими на опериране на фондове като BlackPeak Capital".

На ниво САЩ и Европа много от фондовете все още разполагат със средства за подкрепата на стартъпи, като досега бяха в процес на изчакване на спад в оценките на компаниите.

"По-скоро ще има още един малък момент на изчакване, преди да се увеличат инвестициите. За България може би ще има забавяне на по-големи рундове на финансиране от по-големи западни фондове... В момента секторът гледа и подбира кои са добрите активи, но не бърза със сделки".

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.