Проваленото предлагане на акции на SVB показва на банките цената на поверителността

 First Citizens продължава преследването на Silicon Valley Bank

16:55 | 21 март 2023
Обновен: 17:28 | 21 март 2023
Автор: Дрю Сингър,Ед Хамънд, Матю Монкс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сривът на Silicon Valley Bank и последвалият пазарен хаос можеше да бъде смекчен, ако последното ѝ предлагане на акции на стойност 1,3 млрд. долара беше изцяло договорено тайно, твърдят участници в сделките.

Федералният орган за гарантиране на депозитите (FDIC), който конфискува SVB този месец и се опитва да я разпродаде през последните две седмици, заяви в понеделник, че ще удължи тръжната процедура до петък, след като регистрира "значителен интерес" от множество потенциални купувачи. FDIC ще позволи на страните да подадат отделни оферти за Silicon Valley Bridge Bank NA и нейното дъщерно дружество Silicon Valley Private Bank, заяви регулаторът.

Всъщност според Стив Малецки, ръководител на капиталовите пазари в William Blair & Co., сделката се е провалила, защото SVB публично е представила риска пред вложителите и инвеститорите, като е обявила нуждата от капитал. 

"Грешката, която беше допусната при предлагането на SVB, беше, че те обявиха публично нуждата си от капитал, преди да са си осигурили капитал", каза Малецки. "Ако сте банка, доверието е от първостепенно значение." 

Неуспешното набиране на капитал на SVB на 10 март бележи ключов момент за инвеститорите, които започват да осъзнават, че в банковата система може да има много по-широки проблеми. През следващите две сесии след провала на сделката банковият индекс KBW се срина с 15%, което е най-лошият двудневен период от началото на пандемията. Търговията с SVB е спряна от очакваната дата на предлагане на акциите. 

SVB’s Failed
Банковите акции се сриват. Секторът се разпродава след неуспешното набиране на акции на SVB

В резултат на това Малецки очаква, че бъдещите увеличения на капитала от страна на кредиторите ще бъдат организирани на закрито, преди да бъдат оповестени публично, което е по-често срещано по време на сътресения.

Частните преговори позволяват на компаниите да споделят непублична информация с потенциални инвеститори, преди да обявят плановете си за финансиране. В замяна инвеститорите обещават да запазят информацията в тайна и да се въздържат от търговия с нея. Процесът, известен като "пресичане на стени", има за цел да се наберат предварително ангажименти за закупуване на акции, така че участниците в сделката да знаят, че предлагането може да бъде завършено, преди да го обявят публично. 

"От всички сделки, които се сключват, повечето или всички са осъществени с предварителен маркетинг преди сделката", казва Джеймс ВанМилдър, ръководител на капиталовите пазари в Nomura Greentech. 

Стратегия при криза
First Republic Bank, например, планира да продаде акциите си частно, според доклад на New York Times от петък. В понеделник акциите на изпадналата в затруднение банка спадат още повече, след като кредитният ѝ рейтинг беше намален за втори път в рамките на една седмица. 

По време на финансовата криза от 2008 г. повечето нови емисии акции на финансовите институции бяха частни сделки. По време на миналогодишните пазарни сътресения използването на пресичане на стени отново излезе на мода и се разпространи в други отрасли. 

Предлагането на SVB на 8 март включваше ангажимент от страна на General Atlantic да закупи обикновени акции на стойност 500 млн. долара. Но това сигнализира на пазара, че SVB може би не е успяла да си осигури цялата сума от 2,25 млрд. долара, която търсеше. 

"Когато обявиха набирането на обикновени акции, те по същество осветиха с гигантски прожектор необичайно големите си нереализирани загуби", каза Джейсън О'Донъл, президент и главен инвестиционен директор на CFI Fund, хедж фонд, който се фокусира върху обществени банки. "Когато увеличението на капитала беше отхвърлено, това наля масло в огъня и след това всички в системата на капиталовите пазари гледаха на този отказ като на индикатор за изключителна финансова слабост."

Според него предлагането е можело да се развие по-добре, ако SVB е задържала продажбата на губещите си активи до придобиването на капитала.

Говорител на Голдман Сакс, който гарантира предлагането на акции на SVB, отказа коментар.

Ликвидността е ключов аспект на инвестирането във финансови акции поради високата степен на задлъжнялост на банките, каза О'Донъл.

"На първо място, банката трябва да демонстрира финансова стабилност", каза той. "Всичко, което SVB направи в този процес, в крайна сметка постави под голямо съмнение нейната финансова стабилност и затова тя се озова там, където се озова. Всяка малка финансова болка ще бъде посрещната с изключителен страх."

Междувременно стана ясно, че First Citizens продължава преследването на Silicon Valley Bank.

First Citizens BancShares Inc., един от най-големите купувачи на фалирали американски кредитори, все още се надява да сключи сделка за цялата Silicon Valley Bank, твърдят запознати. 

Базираният в Роли, Северна Каролина, кредитор е подал оферта в неделя за закупуване на цялата фалирала SVB, твърдят запознати. Той може да участва и в търговете тази седмица за двете части на компанията, каза един от хората, който помоли да не бъде идентифициран, тъй като въпросът не е публичен.

Акциите на First Citizens, след като спаднаха с 33% тази година, скочиха с 13% в понеделник. Те се повишиха с 9,6% до 557,73 долара по време на търговията в Ню Йорк, което дава на компанията пазарна стойност от 8,1 млрд. долара.

Не е сигурно, че First Citizens или друг участник в търга ще постигне сделка.

"Политиката на First Citizens Bank е да не коментира пазарни слухове или спекулации", заяви в изявление представител на банката. "First Citizens има 125-годишна история на силна и стабилна банка, с лазерен фокус върху това да правим най-доброто за нашите клиенти, служители и акционери."

First Citizens преди това подаде оферта за SVB веднага след нейния фалит и беше активна в информационната зала, която FDIC създаде миналия уикенд за друг процес на продажба, заявиха запознати.

Последователният интерес на First Citizens затрудни някои наблюдатели, които се питат дали тя има необходимите средства, за да поеме втория по големина банков фалит, подпомогнат от FDIC, в историята на САЩ. First Citizens е 30-ата по големина търговска банка в САЩ по размер на активите в края на 2022 г., според данни на Федералния резерв.

Но банката има опит в купуването на разорили се конкуренти. Главният изпълнителен директор на First Citizens Франк Холдинг-младши, чийто дядо поема контрола над кредитора през 20-те години на миналия век, е нещо като познавач на сделките за фалирали банки. От 2009 г. насам фирмата е придобила повече от 20 банки, подпомагани от FDIC, като след финансовата криза е сключила редица сделки от Вашингтон до Уисконсин и Пенсилвания.

First Citizens също така завърши придобиването на CIT Group Inc. миналата година в сделка на стойност над 2 млрд. долара.