Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Инвеститорите на Amazon се стреснаха от забавящото се развитие на облачния бизнес

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 28.04.2023

12:45 | 28 април 2023
Автор: Галина Маринова

Американският технологичен концерн Amazon.com Inc. отчете рязък ръст, тъй като се възстанови от застоя в продажбите след постпандемичното забавяне, но бизнесът му с изчислителни облаци показа допълнителни признаци на охлаждане. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

По-силните от очакваното резултати в рекламния и международния бизнес на компанията първоначално бяха посрещнати радушно от инвеститорите.

Но акциите поеха надолу в следборсовата търговия, тъй като в разговор с инвеститорите компанията разкри, че Amazon Web Services, или AWS, която отдавна е основен двигател на рентабилността на технологичната компания, е отбелязала ръст на приходите през април до около 11%, което е по-малко от увеличението от близо 16% през първото тримесечие.

Темпът на растеж на AWS от януари до март е най-ниското годишно увеличение, откакто компанията започна да отделя резултатите на звеното през 2015 г.

„Клиентите търсят начини да спестят пари", заяви главният изпълнителен директор Анди Джаси в разговор с инвеститорите. „Потребителите искат да им помогнем да намерят начини да харчат по-малко в този труден период и като се има предвид, че това е най-добре за клиентите в дългосрочен план, ние активно им помагаме да направят тези корекции“.   

Приходите на Amazon през първото тримесечие се увеличиха с 9% спрямо предходната година до 127,4 млрд. долара, надминавайки прогнозите на Wall Street. Печалбата на компанията за периода е 3,2 млрд. долара, което е с почти 50% повече от очакванията на анализаторите. Рекламният бизнес на компанията, който се разраства бързо, нарасна с 21%, надминавайки очакванията.

Акциите на компанията първоначално поскъпнаха с повече от 10% в следборсовата търговия в четвъртък, след което спаднаха след обявяването на данните за AWS.

„AWS наистина е най-важният двигател на акциите в момента, като се има предвид колко печеливша е тя и колко е нараснала в миналото", казва пред WSJ Андрю Липсман, анализатор от фирмата за пазарни проучвания Insider Intelligence. „Бъдещата стойност на Amazon е много свързана с това как се развива този бизнес“. 

AWS наистина е най-важният двигател на акциите в момента, като се има предвид колко печеливша е тя и колко е нараснала в миналото.

Amazon беше първата голяма технологична компания през тази седмица, която отбеляза негативна инвеститорска реакция, отразяваща степента, до която представянето на облачните услуги е от основно значение за настроенията на акционерите към компанията. 

Резултатите от тази седмица за други по-големи играчи разкриват до каква степен се завръща ентусиазмът на инвеститорите към големите технологични компании, които изглежда оставят зад гърба си вялостта, която определяше голяма част от миналата година. Акциите на Microsoft Corp. поскъпнаха рязко, след като компанията отчете 7% ръст на продажбите за тримесечието от януари до март, което е над очакванията, но под дългогодишната тенденция на двуцифрен процентен ръст на компанията. Акциите на Meta Platforms Inc., майка на Facebook, се изстреляха с близо 14% в четвъртък, след като компанията за социални медии отчете първия си тримесечен ръст на приходите от близо година насам.

През последните месеци Amazon положи усилия да намали разходите и да се съсредоточи върху рентабилността. Компанията съобщи, че ще завърши съкращаването на около 9 000 служители до края на този месец, след като съкрати около 18 000 работници в по-ранен кръг от съкращения. Засегнатите звена включват звеното за изчисления в облака AWS, рекламата, стрийминг звеното Twitch и други области. Съкращенията в Amazon са насочени и към нерентабилни подразделения като бизнеса с устройства, а компанията вече е прекратила някои проекти.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.