Подземна плетеница от кабели в Германия препъва зелена енергия за 1 трлн. долара

Подземните германски трасета са в пълен хаос и мистерия, а някои датират от Третия райх

08:00 | 7 май 2023
Автор: Петра Зорге, Агата Кантрил
 Купища електрически кабели в склад за скрап в завода на Salzgitter AG в Залцгитер, Германия. Снимка: Криштиан Боци/Bloomberg
Купища електрически кабели в склад за скрап в завода на Salzgitter AG в Залцгитер, Германия. Снимка: Криштиан Боци/Bloomberg

Копачите, които се опитват да идентифицират плетеницата от кабели под една улица в Западна Германия, трябва да се върнат по бюрократичен път до Третия райх - последният път, когато някой е изготвял подземна схема. Днес подобна инертност пречи на усилията за изграждане на възобновяеми енергийни източници на стойност 1 трилион долара.

В Германия има около 5,7 милиона километра подземни кабели и тръби за електричество, газ, телекомуникации, вода и канализация. Това е колкото седем обиколки до Луната, но не е достатъчно, за да премине страната през енергийния преход.

Най-голямата икономика в Европа иска 80 % от производството на електроенергия да бъде екологично до следващото десетилетие. Това означава повече високоскоростни кабели за свързване на вятърни турбини, соларни панели и зарядни устройства за електрически превозни средства към мрежата, но няма централен регистър, в който проектантите, строителите или доставчиците на интернет да се ориентират къде да ги поставят. Това забавя темпото на развитие и води до около 100 000 случайни прекъсвания на кабели годишно.

"Невероятно е, че не знаем къде са разположени нашите електропроводи", казва Олаф Лис, министър на икономиката в провинция Долна Саксония. "Разширяването на инфраструктурата е едно от най-големите предизвикателства през следващите десетилетия".

Това е проблем за икономиката в по-широк смисъл, включително за планираната цифрова трансформация, която трябва да отговори на оплакванията от слабия широколентов достъп. Но това е особен проблем за енергийната индустрия.

Според прогнозите на BloombergNEF разходите за осигуряване на устойчивост на енергийната система на Германия в бъдеще ще надхвърлят 1 трилион долара до 2030 г. Това означава огромно количество нова инфраструктура, чието изграждане се усложнява от неизследваната мрежа от подземни кабели.

"Тъй като Германия се движи с толкова бавни темпове, страната рискува да пропусне целите си в областта на климата", казва Надин Бетге, заместник-ръководител на отдела за енергетика и климат на застъпническата група "Екологично действие Германия".

САЩ, Великобритания и дори Естония са по-организирани в каталогизирането на подземните си трасета. Правителството на Долна Саксония се застъпва за създаването на национална база данни, която да помага на строителите да проучват какво има под земята, преди да започнат да копаят.

Понастоящем около 11 000 местни пътни власти събират и съхраняват свои собствени данни, според предложението, с което Bloomberg разполага.

"Дори и да правим нашите справки, не можем да разчитаме на пълнотата на информацията", казва Сузане Хаке, експерт по енергетика и цифровизация в най-голямото строително лоби - HDB. Тъй като някои оптични кабели са разположени само на една ръка разстояние под асфалта, строителят ще трябва да разкопава с "археологическа четка", каза тя.

Телекомуникационните компании твърдят, че плиткото полагане, наречено "изкоп", е начин за по-бързо и по-евтино изграждане на цифрова инфраструктура. Градоустройствени специалисти обаче го критикуват, а членът на Бундестага Табеа Рьоснер, която председателства Комисията по цифрови технологии, заяви, че регулаторните органи трябва да разработят насоки.

Говорител на националното министерство на транспорта заяви, че предложението на Долна Саксония за централен регистър на подземните кабели и тръби се разглежда.

German Wires
Дял на енергията от възобновяеми източници в ЕС. Германия изостава в разширяването на използването на вятърна и слънчева енергия

Една от платформите, които биха могли да бъдат решение, е BIL - съвместна дейност на комунални услуги и строители. Тя обаче е доброволна и никой от големите доставчици на интернет услуги - Deutsche Telekom AG, Vodafone Group Plc и Telefonica SA - не се е присъединил към нея.

Техните мрежи са частично картографирани в "гигабитов регистър", управляван от регулаторния орган Bundesnetzagentur, но той не включва информация за доставчиците на енергия или вода.

Органът няма правомощия да принуди компаниите да представят своите кабелни скици, заяви Ивана Микешич, партньор в R&P Legal, фирма, специализирана в регулаторни въпроси. Говорител на агенцията заяви, че атласът е непълен, а за създаването на общонационален регистър ще са необходими законови промени.

Разработчикът на вятърни и слънчеви електроцентрали Juwi GmbH вижда проблема и от двете страни - като оператор трябва да отговаря на запитвания от други фирми, а като разработчик трябва сам да прави проучвания. За един вятърен парк в източната част на Германия той е подал 33 искания до собствениците на тръби.

"Имаме двама специалисти, които специално се грижат за тази информация", казва проектантът Йорг Хайлман.

В САЩ строителите се обаждат на националната гореща линия 811 или попълват онлайн заявление, за да потърсят помощ. Всеки кол център разполага с карти на комуналните услуги за своя географски регион, който обикновено обхваща цял щат.

След това местният орган уведомява комуналните служби, които трябва да изпратят човек, за да обозначи приблизителното местоположение на техните линии.

German Wires
Мястото, на което са прекъснати оптичните кабели на Deutsche Telekom, което е довело до срив в информационната система на Lufthansa, във Франкфурт.

Великобритания дигитализира своите кабели в Националния регистър на активите на метрото. Проектът стартира преди четири години с бюджет от 3,9 млн. паунда, а миналия месец цифровата карта заработи за Лондон, Североизточна Англия и Уелс.

След като бъде изцяло онлайн, тя трябва да даде на инженерите обща представа за 4 милиона километра заровени кабели и тръби.

Естония, четвъртата по големина държава в Европейския съюз по население, планира тази година да пусне в действие централен регистър, който да показва подземните кабели в 3D и да актуализира разположението им почти в реално време.

Контрааргументът на много комунални и телекомуникационни оператори в Германия е, че отворената платформа за данни представлява значителен риск за сигурността, заяви Керстин Андреае, председател на енергийната група BDEW.

Deutsche Telekom заяви, че миналогодишните атаки срещу газопроводите "Северен поток" и железопътния оператор Deutsche Bahn AG показват, че инфраструктурната информация трябва да бъде защитена с ограничен достъп.

German Wires
Най-много удари по активи на телекомуникационни и енергийни кабели.  Щети по сгради в областта на гражданското строителство в периода 2015-19 г., в проценти

В своето предложение Долна Саксония предлага промяна на законите за пътищата, за да може да се модернизира гигабитовият регистър. За да се балансират интересите на сигурността, достъп до него биха имали само строителите или операторите на линии.

Асоциацията на тръбопроводните оператори VST - представляваща всички оператори на електроснабдяване, газоснабдяване, водоснабдяване, топлоснабдяване и комуникации по отношение на техните интереси за сигурност - подкрепя предложението, заяви говорителят Ян Сире.

"Няма да можем да управляваме прехода в областта на енергетиката, транспорта и цифровите технологии, ако преди церемонията по полагане на основите всеки потенциален оператор трябва да бъде попитан поотделно", заяви регионалният министър Лиес.