Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Данък „свръхпечалба“ е в дисонанс със случващото се в Европа и САЩ

Константин Стаменов, председател на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Светът е бизнес, 07.04.2023

21:12 | 7 април 2023
Автор: Николета Рилска

Облагането на всички стопански субекти с данък „свръхпечалба“ е голяма грешка. Това е в пълен дисонанс със случващото се в Европа и САЩ. Със сигурност няма свръхпечалби в индустрията и в стопанските потребители. Компенсациите помогнаха да няма съкращения и свиване на производствата. Дефиницията какво точно е свръхпечалба е много спорно понятие. Ако някъде в Европа и САЩ се облагат свръхпечалби, да се направи и тук. Но с какво е по-атрактивна нашата икономическа или бизнес среда? Това заяви Константин Стаменов, председател на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Всички вървим към намаляване на емисиите и стимулиране на инвестициите в най-модерни технологии. За да се претърпи преходът (към зелена икономика) трябва да имаме кръгова икономика, да използваме пълноценно произвежданите материали и икономиката да не зависи толкова от външни фактори, а ние в България говорим за данък свръхпечалба“.

Според Стаменов най-важното за бизнес средата у нас от политическа гледна точка е да има стабилно правителство, което да прокара новия бюджет, да застане със своята отговорност зад него и да го изпълнява.

„Индустрията трябва да е в центъра на селището, в производството се създава добавената стойност и трябва да се обръща внимание на бизнес средата. Харченето безразборно на бюджетни средства трябва да спре“.

По думите на Стаменов индустрията у нас се подготвя да инвестира огромни средства в прехода към зелена икономика.

„Участието на потребителите в електроенергийната система ще се случи на практика и това ще има много ефекти“.

Той обаче отбеляза, че в сектора липсват служители, като добави, че е необходимо решение на парламента, на правителството да се облекчи процедурата по внос на работна сила. „Има предприятия, които внесоха работна сила и са много доволни. Не става въпрос за пари“, изтъкна гостът.

Той посочи, че по отношение на енергията е най-важно цените на енергията в Европа да са изравнени, за да не се понижава конкурентоспособността. „Години наред бизнесът, индустрията субсидираше електроенергетиката, за да бъдат изградени ВЕИ, когенератори и т.н.“, каза Стаменов.

„Цената на електроенергията за бита е 80 лв., за стопанските потребители е над 200 лв. В Германия това съотношение е обратното – шест пъти по-висока е цената за битовите потребители. Трябва да си даваме сметка къде сме, в каква държава живеем и да не махаме с лека ръка някакъв механизъм, просто този механизъм трябва да се прецизира“, смята гостът.

„Субсидията за битовите потребители трябва да е насочена към нуждаещите се, а не да се дава на всички. По същия начин трябва да е и с компенсациите за стопанските потребители“, каза още той.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.