Мисия възстановяване - светът се възправя пред по-трудната част от битката за климата

Усилията да укротим замърсяването изглеждат недостатъчни, но нека предстоящите задачи не замъгляват огромния мащаб на постигнатото

16:53 | 25 март 2023
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Огромното предизвикателство, свързано с преустройството на световните енергийни и хранителни системи, за да се предотврати катастрофалното изменение на климата, може да създаде усещането, че всички усилия са безнадеждни.

"Концентрацията на въглероден диоксид е най-високата от поне 2 милиона години насам", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в понеделник, обявявайки последния доклад на Междуправителствената експертна група по изменение на климата. "Климатичната бомба със закъснител тиктака."

Усилията изглежда не водят до нищо. Около 42 % от всички въглеродни емисии в индустриалната епоха са се случили, откакто Междуправителствената комисия по изменение на климата за първи път се опита да се справи с проблема в своя Първи доклад за оценка през 1990 г. (тазгодишният доклад е шестият). Годишните емисии през 2019 г. са с 54% по-високи от тогавашните. С действащите в момента политики според МГИК през 2100 г. вероятно ще станем свидетели на затопляне от около 3 градуса по Целзий в сравнение с нивата от 1,5 градуса или 2 градуса, към които се стреми светът.

Fix Our
Все още не сме готови. Оценките за глобалното затопляне през 2011 г. от докладите на Междуправителствения комитет по изменение на климата се доближават до целевите граници. Но времето изтича

И все пак размерът на задачата, която ни предстои, рискува да ни заслепи за огромния мащаб на вече постигнатото. Помислете колко далеч сме стигнали от Петия доклад за оценка през 2014 г. насам. 

Тогава базовото допускане на МГИК беше, че настоящите политики ще продължат да увеличават замърсяването с парникови газове през по-голямата част от този век, преди да се изравнят с около 100 милиарда метрични тона емисии, еквивалентни на въглероден диоксид, през 2100 г. Глобалните температури ще се повишат с 3,7 до 4,8 градуса.

Fix Our
Пътища на емисиите, IPCC AR5. Bloomberg

Това се основава на технологична перспектива, според която нисковъглеродните алтернативи трудно ще се конкурират с изкопаемите горива. Хидроенергията, геотермалната енергия и вятърната енергия на сушата са единствените възобновяеми технологии, които се смятат за конкурентоспособни за захранване на мрежата, и то само "при благоприятни условия". Електрическите превозни средства бяха разгледани бегло и пренебрежително, тъй като се предполагаше, че в обозримо бъдеще те ще останат твърде скъпи и нишови. (На практика именно конвенционалните двигатели с вътрешно горене бяха тези, чиито продажби достигнаха своя връх само три години по-късно, през 2017 г., и оттогава са в спад).

Как се промениха времената. Базовото допускане от тази година все още поставя стабилността на климата далеч от целта - но за разлика от картината от 2014 г., при която емисиите се стабилизират на около 100 млрд. тона годишно около 2080 г., сега се очаква те да се изравнят на 60 млрд. тона годишно около 2040 г:

Fix Our
Пътища на емисиите, IPCC AR6. Bloomberg

Това се дължи на бързото намаляване на разходите и все по-широкото използване на слънчева и вятърна енергия, литиево-йонни батерии и електрически превозни средства. Дори преди да се отчетат ползите от предотвратените въздействия върху климата и намалените здравни проблеми, преминаването към нисковъглероден начин на живот се смята за по-евтиния вариант от гледна точка на първоначалните преки разходи.

При цена на въглеродните емисии под 100 долара на тон - сравнима с настоящите цени на квотите за емисии в Европа и данъчните кредити в САЩ - според МГИК има осъществима технология, която може да намали емисиите наполовина през настоящото десетилетие:

Fix Our
Разходи за технологии за смекчаване на последиците от изменението на климата. Bloomberg

Нищо от това не е достатъчно, за да стигнем там, където трябва да бъдем. През това десетилетие трябва да инвестираме от три до шест пъти повече средства в изграждането на нисковъглеродна инфраструктура, отколкото в момента. Увеличаването на тези разходи винаги е било трудно. При най-високата инфлация в САЩ от три десетилетия насам и при най-високите лихвени проценти от средата на 2000 г. насам перспективата изглеждаше плашеща още преди голяма част от банковите сектори в САЩ и Европа да изпаднат в криза през последния месец.

Тези проблеми сега са и най-голямата пречка пред осъществяването на необходимата декарбонизация. Финансовите кризи често са резултат от предишни лоши инвестиционни решения, които най-накрая ни застигат - например нереалистични предположения за стойността на американските технологични стартъпи или високорисковите ипотечни кредити. Един от обичайните начини за предотвратяване на подобни кризи е да се подкрепят съществуващите активи, като се изстисква стойността на бъдещите, което увеличава разходите за нови инвестиции и намалява производствения потенциал на икономиката. Това се случи със Съветския блок и Япония, когато те изпаднаха в стагнация през 70-те и 90-те години на ХХ век.

То продължава да бъде мощна заплаха в световните енергийни системи. Според МГИК съществуващата и планираната инфраструктура за изкопаеми горива ще отделя достатъчно въглеродни емисии, за да елиминира почти всички шансове за задържане на затоплянето под 2 градуса. Промяната на тази картина чрез замяната ѝ с по-чисти технологии може да бъде по-евтина във финансово отношение, както и по-добра за климата и човешкото здраве - но ще доведе до огромни загуби, които често са в състояние да влияят на регулациите.

Тези финансови и регулаторни въпроси ще бъдат борбата с изменението на климата през следващото десетилетие - но добрата новина е, че много от техническите трудности, които се появиха в предишните доклади на IPCC, вече са решени. Тъй като емисиите на изкопаеми горива ще достигнат своя връх до две години, сега е важно не дали въглеродният ни отпечатък ще намалее, а какъв ще бъде темпът на намаляване.