Фракинг компаниите държат решаваща част от пъзела за нетната нула

Технологията, използвана за производство на лоши стари изкопаеми горива, сега се използва за постигането на чисти възобновяеми цели. Важното е как компаниите управляват рисковете

17:04 | 12 март 2023
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Технологиите, както обичат да ни предупреждават писателите на научна фантастика, нямат чувство за морал. Създайте живот и вашето чудовище може в крайна сметка да се обърне срещу вас. Изградете система с изкуствен интелект и може да предизвикате апокалипсиса на роботите.

Това правило важи както за доброто, така и за лошото. Микровълновите фурни са резултат от военната радарна технология от ерата на Втората световна война. Инжекторите Epipen са разработени за войници, които да ги използват срещу нервнопаралитичен газ.

Все по-често виждаме подобни технологични ефекти в енергийния преход, като опитът, генериран в производството на лоши стари изкопаеми горива, се използва за постигането на цели за чисти възобновяеми източници. Офшорната вятърна индустрия научи важни уроци от десетилетията, които прекарахме в сондиране за нефт и газ в морето. В много части на света секторът вече е поел щафетата от петрола като най-голям принос за инвестиции в офшорна енергия.

Подобна е и историята с фракинга. Натрупаните знания за извличане на нефт и газ от дълбоки скали през последните няколко десетилетия може да осигурят решаваща част от пъзела за изграждане на мрежи с нулеви въглеродни емисии, като превърнат геотермалната енергия от нишова индустрия в основен източник на елктричество.

Понастоящем геотермалното електричество – използвайки горещи скали, заровени дълбоко в земята, за да изтласка течности на повърхността и да задвижи турбини – е относителна рядкост. Вулканични райони като Исландия, Кения, Нова Зеландия, Филипините и западната част на САЩ го използват доста широко, благодарение на високите температури близо до повърхността, които захранват минерални извори като тези в Йелоустоун и Роторуа в Нова Зеландия.

На други места полезните скали са или твърде дълбоки, или твърде непропускливи, за да бъдат много полезни. Докато производството на вятърна и слънчева енергия се е увеличило с около 2600 тераватчаса между 2009 г. и 2021 г., геотермалната е добавила само 28 TWh. Тя е заседнала в подобна депресия като тази, в която беше фракингът преди 20 години, преди бумът да завладее САЩ.

Индустриите имат изненадващо много общи неща. И двете пробиват дупки дълбоко в земята и се надяват да извлекат енергия чрез изтласкване на течности на повърхността. И двете произхождат от средата на 20-ти век, но остават малки в продължение на десетилетия, като технологиите и икономиката възпрепятстват по-широкото внедряване. И двете страдат от темпове на спад: петролът става по-труден за извличане, тъй като суровият петрол се изпомпва и подземното налягане пада, докато геотермалните резервоари могат постепенно да се охладят с течение на времето и да загубят способността си да изтласкат парата към повърхността. Някои от най-важната информация, необходима за разработването на идеалните местоположения за геотермални резервоари, е заключена в огромната база данни за седиментни скални басейни, които петролната индустрия е събрала през миналия век.

Вече има признаци, че се случват преливания. Правителството на САЩ е разработило течност за разбиване на непропускливи скали, за да отвори повече геотермални резервоари, процес, идентичен на този, който специалистите по фракинг използват в петролни находища. Стартиращата компания Eavor Technologies Inc. планира да използва хоризонталното сондиране, въведено от неконвенционалната петролна и газова индустрия, за да изгради подобни на радиатори мрежи от тръби в райони, които иначе биха били неподходящи за развитие.

През 2018 г. Shell Plc създаде геотермално подразделение, което проучва потенциала на технологията за осигуряване на топлина за сгради и индустрията в Нидерландия. Baker Hughes Co., бившето подразделение за петролни услуги на General Electric Co., разработи технологии за дълбоко, високотемпературно сондиране за използване на резервоари, които могат да произвеждат топлина по-ефективно от конвенционалните.

Има дори предложения за използване на технологиите за производство на други материали, които са от решаващо значение за енергийния преход. Настоящите геотермални кладенци, работещи близо до соленото безотточно езеро Солтън Сий в Калифорния, може да са в състояние да извлекат достатъчно литий от подземни резервари, за да отговорят на търсенето на САЩ в десетократен размер. Едно от малкото действащи съоръжения за зелен водород в света се захранва от геотермална централа точно до столицата на Исландия Рейкявик.

Въпросът е дали иновациите, разработени от производителите на петрол и газ, ще бъдат достатъчни за преодоляване на високите първоначални разходи за геотермална енергия, които изглежда не падат така, както при вятърните и слънчеви проекти. Петролните и минните компании обикновено се радват на периоди на свръхпечалби, за да компенсират случайния характер на проучването на ресурсите, докато комуналните компании произвеждат невпечатляващи, но надеждни маржове година след година. Изглежда, че геотермалната енергия получава най-лошото от двата свята, нейните разходи са зависими от непредсказуемата геология, докато приходите ѝ се определят от твърдо регулирани електрически мрежи.

Премахването на бюрокрацията и местната съпротива срещу проектите ще бъде от съществено значение. В САЩ може да бъде по-трудно да се получи разрешение за геотермален кладенец, отколкото за петролен. В Япония - на хартия, една от страните с най-голям потенциал за технологията - собствениците на бани с горещи извори onsen често блокират развитието поради опасения, че индустрията ще изчерпи резервоарите от гореща скала. Препятствията също не са просто от чист инат. Някои от проблемите, които фракингът може да причини по отношение на леки земетресения и замърсяване на подпочвените води, също са рискове, с които геотермалните разработчици трябва да се справят.

Потенциалът остава значителен. Геотермалната енергия не спира да се генерира, ако слънцето залезе или вятърът спре да духа. Това би трябвало да ѝ позволи да се възползва от по-високите пикови цени, тъй като променливите възобновяеми източници заемат все по-голям дял от електрическите мрежи. Ако искаме да преминем към чиста енергия през следващите десетилетия, ще имаме нужда от всички инструменти, с които разполагаме. Геотермалната енергия трябва да бъде част от този микс.

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който пише за суровини, както и промишлени и потребителски компании. Бил е репортер на Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times и The Guardian.