Глобалните емисии на CO2 достигнаха рекорд, въпреки спада в Европа

Графика на деня, 03.03.2023 г.

14:01 | 3 март 2023
Автор: Уилям Матис
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Глобалните емисии на CO2 се повишиха до рекорд миналата година, тъй като изгарянето на изкопаеми горива продължи да движи света по пътя към опасно ниво на глобално затопляне.

Данни от Международната агенция по енергетика показват, че най-голямото увеличение идва от нововъзникващите пазари в Азия, до голяма степен поради енергията от въглища. И все пак спадът в индустриалното производство в Китай и Европа означаваше, че е избегнат още по-лош резултат.

„Последствията от енергийната криза не доведоха до значителното увеличение на глобалните емисии, от което се страхувахме първоначално“, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. „Въпреки това, ние все още виждаме нарастване на емисиите от изкопаеми горива, възпрепятствайки усилията за постигане на световните климатични цели.“

Емисиите, свързани с енергетиката, са нараснали с 0,9% до повече от 36,8 милиарда метрични тона през 2022 г., показват данните на МАЕ. Емисиите в Европейския съюз паднаха с 2,5%, тъй като меката зима намали търсенето на отопление и растящите цени на природния газ накараха индустриите да спрат производството.

Китай, най-големият източник на емисии в света, отбеляза лек спад от 0,2%, тъй като по-слабият икономически растеж, забавянето на строителството и мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19 възпрепятстваха използването на енергия.

В САЩ емисиите нараснаха с 0,8%, тъй като изключително студеното време в началото на годината увеличи търсенето на отопление.

Като цяло екстремните метеорологични явления допринесоха за около една пета от миналогодишния растеж на емисиите. В много страни се наблюдава повишено търсене на охлаждане, тенденция, която вероятно ще се запази, тъй като изменението на климата прави горещите вълни по-интензивни и по-чести.