Европа инжектира CO2 под морското дъно за първи път в опит да настигне САЩ

Графика на деня, 09.03.2023 г.

14:40 | 9 март 2023
Автор: Уилям Матис
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Европейските индустриални компании инжектираха въглероден диоксид под морското дъно на Дания за първи път в сряда на фона на предупреждения, че регионът рискува да загуби състезанието със САЩ за важната технология за намаляване на емисиите.

CO2 беше изпомпван на повече от километър под нефтено находище в Северно море, за да бъде съхраняван за постоянно, безопасно далеч от атмосферата. Ако проектът бъде успешен, участващите компании – включително INEOS Group Holdings от Обединеното кралство и германската Wintershall Dea AG – планират да го разширят, за да приемат и съхраняват емисии, уловени на места в цяла Европа.

Улавянето и съхранение на въглерод, известно като CCS (Carbon capture and storage), е потенциално критична технология за елиминиране на CO2 от промишлени процеси, които е трудно или понастоящем невъзможно да се декарбонизират чрез електрификация. Без него европейските индустрии са изправени пред нарастващи разходи за въглеродни емисии наред с по-високи цени на енергията. Това заплашва конкурентоспособността на индустриите, които биха могли да се преместят в САЩ, където енергията е по-евтина и законопроектът за климата на президента Джо Байдън, Законът за намаляване на инфлацията, предоставя щедри субсидии за улавяне и съхранение на въглерод.

„Има още много да се направи в Европа“, каза Брайън Гилвари, председател на Ineos Energy. „Съединените щати, сега със Закона за намаляване на инфлацията, ще изсмучат инвестиции в CCS в мащаб.“

Компаниите вече са подложени на огромен натиск в Европа поради рязко покачващите се цени на природния газ след нахлуването на Русия в Украйна миналата година. Някои фирми, включително мажоритарният акционер на Wintershall Dea BASF SE, в резултат на това постоянно намаляват дейността си в Европа. Това може само да се ускори, ако европейските правителства не стимулират решение за въглерода.

„Европа определено трябва да ускори процеса“, каза Марио Мерен, главен изпълнителен директор на Wintershall Dea. „Ако днес вземете инвестиционно решение за химически завод, цените на енергията са по-ниски в САЩ. Имате въведено решение за CO2, имате въведена регулаторна рамка. Така че има много малко аргументи за инвестиции в Европа."

Проектът край западното крайбрежие на Дания, известен като Project Greensand, съхранява CO2, който се доставя с кораб от Белгия. Използвайки съществуваща нефтена платформа, CO2 се инжектира в течна форма на около два километра под морското дъно. С течение на времето той реагира със скалата и се минерализира, съхранявайки въглерода трайно в твърда форма.

В настоящата си тестова фаза Greensand ще съхранява около 15 000 тона CO2, докато операторите го наблюдават, за да гарантират, че технологията работи според очакванията. Компаниите имат за цел да вземат окончателно инвестиционно решение за разширяването му до следващата фаза, която ще позволи съхранение на 1,5 милиона тона, в рамките на около 18 месеца.

Въпреки че улавянето на въглероден диоксид се използва широко от нефтената и газовата промишленост за подобряване на производството, съхраняването на CO2 под морето е изпробвано само в няколко малки пилотни проекта и затова е сравнително слабо тествано. Но това може бързо да се промени. Норвегия вече изгражда подобно място за съхранение на емисии от циментов завод и съоръжение за производство на енергия от отпадъци. Дания е заделила 1,1 милиарда евро за технологии за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, като още милиарди са обещани в Нидерландия и Обединеното кралство.

Северно море, което някога е осигурявало на Европа изобилие от нефт и газ, може да осигури достатъчно място за съхранение на емисиите ѝ в бъдеще. Капацитетът за съхранение на CO2 в Северно море е доста над 200 милиарда тона, според BloombergNEF. Това е повече от 20 пъти повече от общите емисии от промишлеността в световен мащаб миналата година, повече от достатъчно, за да съхрани само емисиите на CO2 в Европа за десетилетия напред.

„Това е голям момент за зеления преход на Европа и за нашата индустрия за чисти технологии“, каза Урсула фон дер Лайен, президент на Европейската комисия. „Че можем да развием нашата индустрия чрез иновации и конкуренция и в същото време да премахнем въглеродните емисии от атмосферата чрез изобретателност и сътрудничество. Ето в какво се състои конкурентоспособната устойчивост на Европа.“