Стартъп от Силициевата долина разработва по-евтини батерии от литиево-йонните

Компанията добавя графен към литиево-серни батерии, които според нея ще предлагат висока енергийна плътност и ще бъдат по-леки и по-безопасни от химикалите в сегашните батерии

18:17 | 23 февруари 2023
Обновен: 19:10 | 23 февруари 2023
Автор: Раян Фишър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Mного от най-големите технологични компании в САЩ освобождават служители, но правителството приема чистите технологии като огромна възможност за заетост, като влага огромни суми в електрически превозни средства и батерии с надеждата да прекъсне доминиращата роля на Китай в сектора.

Инвестициите в чиста енергия в размер на 370 млрд. долара, включени в Закона за намаляване на инфлацията, и още милиарди, заделени в Закона за инвестиции в инфраструктурата и работните места, ще бъдат от полза за компаниите, произвеждащи литиево-йонни батерии, които доминират в момента, и потенциално ще подкрепят химически продукти от следващо поколение, които биха могли да изместят обичайните за пазара.

Една такава компания е Lyten, осемгодишен стартъп от Силициевата долина, който натрупа няколко правителствени договора, преди да излезе от режим "стелт" през 2021 г. Нейната ключова иновация е материал от графен, предназначен за създаване на литиево-серни батерии, които според компанията ще предлагат висока енергийна плътност и ще бъдат по-леки и по-безопасни от химикалите в сегашните батерии. Сярата също така е широко достъпна и евтина.

"Тя буквално е по-евтина от пръстта", каза Джордж Лидъл, директор на правителствените програми на Lyten, по време на обиколка на съоръжението на компанията с площ 55 000 кв. м в Сан Хосе, Калифорния. Включването на сяра може да помогне за намаляване на зависимостта от метали, като кобалт, никел и манган.

Китай доминира

Според Дан Кук, съосновател и главен изпълнителен директор на Lyten, Lyten е набрала повече от 200 млн. долара и в нея работят около 230 души, което я прави най-добре финансираната и най-добре обезпечената с персонал компания за производство на литиево-серни батерии. Успехът обаче не е гарантиран, тъй като те все още не са достигнали търговски мащаб.

Този тип батерии все още страдат от проблеми с разграждането на акумулаторните клетки, което може да доведе до твърде бързата им повреда клетките. Lyten вярва, че включването на графен ще преодолее клопките на литиево-серните батерии и компанията има патенти за обработка, проектиране и производство на 3D графенов материал.

Серните батерии на Lyten се конкурират с редица други технологии за батерии от следващо поколение, някои от които имат подобни претенции и са по-добре финансирани.

Твърдотелните батерии, например, се разработват от компании като Quantumscape и Solid Power, които са набрали съответно 1,2 млрд. и 382 млн. долара. Производители на автомобили, сред които Nissan, BMW и Volkswagen, заявиха, че ще имат твърдотелни батерии в автомобилите преди края на десетилетието.

Към натриево-йонните батерии проявяват интерес и двама от най-големите производители на батерии в света. CATL обяви, че ще започне масовото им производство тази година, а BYD също има информация, че ще ги внедрява в своите автомобили.

Еволюцията на настоящите литиево-йонни батерии е може би най-голямата заплаха за технологиите за батерии от следващо поколение, тъй като те на практика са подвижна цел, с която трябва да се конкурират. Lyten, например, е наясно колко голямо предизвикателство ще бъде не само да се разработи революционна технология, но и да се разшири до степен да се произвеждат стотици хиляди клетки на ден.

"Производството на батерии има сложността на полупроводниците, маржовете на автомобилостроенето и производителността на хартията", каза Джефри Бел, ръководител на проектирането на клетките в Lyten, по време на обиколка на лабиринта от микроскопи и редица машини за смесване на химикали в компанията.

В допълнение към решаването на химическите предизвикателства, свързани с батериите, стартиращите компании като Lyten трябва да намерят места с огромни мрежови връзки, които да ги произвеждат в огромни мащаби, да закупят производствено оборудване и суровини и да наемат служители за новите операции.

САЩ отпускат

САЩ отпускат милиарди долари в подкрепа на преодоляването на тези пречки. През октомври САЩ одобриха безвъзмездни средства в размер на 2,8 млрд. долара, свързани с двупартийния закон за инфраструктурата, като предстои да бъдат отпуснати още. Една от най-съществените разпоредби на закона е данъчен кредит за производство на стойност до 45 долара за киловатчас производство на клетки, което според някои анализатори има потенциала да превърне САЩ в най-печелившото място в света за производство на батерии.

Сделката на Ford, постигната по-рано този месец, за лицензиране на технологии за батерии от китайската CATL, беше разочарование за някои политици, които искат американските компании да намалят зависимостта си от страната.

Ако правителствената стратегия се осъществи по план, компании като Lyten могат да бъдат тези, които ще произвеждат и лицензират следващото поколение технологии за батерии през следващото десетилетие, което ще превърне САЩ в много по-конкурентна сила в този важен сектор.