В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Добре забравени технологии могат да направят България лидер в екологичните батерии

Инж. Росен Димитров, прокурист на Елхим-Искра АД, и проф. Георги Тодоров, председател на Общото събрание на Техническия университет, "В развитие", 20.01.2023 г.

15:55 | 20 януари 2023
Обновен: 22:39 | 22 януари 2023
Автор: Даниел Николов

Съхранението на енергия е ключово за прилагането на ВЕИ заради техния непостоянен характер като химическите батерии са един от най-достъпните начини за големи и малки потребители. С добрите си практики в сегмента на оловно-киселинни батерии и наличните ресурси, които правят производството им независимо от Китай, България може да има водеща роля в осигуряването на решения за съхранение на енергия в Европа. Рециклирането на този тип батерии вече е отдавна въведено и те на практика не представляват опасност за околната среда. Това коментираха инж. Росен Димитров, прокурист на Елхим-Искра АД, и проф. Георги Тодоров, председател на Общото събрание на Техническия университет, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

"Виждаме голяма перспектива за Европа и България в тази област, която е малко подценена. Това са добре забравени стари технологии, възродени в най-модерен вид с някои подобрения в технологично отношение, които не носят рискове нито за производителите, нито за обществото от екологична гледна точка", каза проф. Тодоров.

Функцията на батериите в енергийните системи е да съхраняват енергия, когато тя е евтина, и да я отдават, когато има потребност и цената е по-висока, както за регулиране, така и за буфериране на мрежите, обясни Тодоров.

Елхим-Искра разработва различни модулни решения за съхранение на енергия от ВЕИ и захранване на промишлеността и битови нужди.

"Направена е модулна конструкция, за да можем да покрием изискванията на пазара за различни капацитети и напрежение, които са необходими", каза инж. Димитров. Вече има запитвания за продуктите на компанията, като се очаква по-силно търсене с новите програми за навлизане на ВЕИ и компанията е планирала инвестиции от порядъка между 4 и 5 млн. лева през следващите две години за повишаване на производството. Първоначалната инвестиция за разработване на продукта е била от собствени средства.

Над 90% от продукцията на компанията се реализира основно в ЕС (70% от целия износ) и страни от бившия Съветски съюз, каза Димитров.

Продуктите на Елхим-Искра са от типа оловно-киселинни батерии, които имат сериозни предимства пред по-разпространените и познати литиево-йонни батерии, коментира Тодоров. Литиево-йонните клетки са привлекателни най-вече в мобилните технологии, където теглото е от решаващо значение. Но запасите от литий не могат да се разработят достатъчно бързо, за да отговорят на нуждите на пазара, батериите работят в тесен температурен диапазон и са пожароопасни, което означава, че не са разрешени във въздушния транспорт например, обясни той.

Новите батерии на Елхим-Искра са специализирани за съхранение на енергия.

"Различното е, че те са създадени на ежедневна база да правят дълбоко зареждане и дълбоко разреждане. Броят цикли, които достигат при това съотношение, е от порядъка на 3000 цикъла, което означава осем до десет години време на експлоатация", каза Тодоров. Тъй като става дума за модулни системи, краят на жизнения цикъл на батерията означава само подмяна на батерията, а не на цялата система, добави той.

Основните производствени материали и компоненти са с произход страни от ЕС и България, като няма проблеми и с рециклирането на оловно-киселинните батерии за разлика от литиево-йонните, каза Димитров. Рециклирането се извършва от външни компании, добави той.

"Оловно-киселинните батерии имат ниво на рециклиране 98%, което е уникално за всички други видове батерии, и нямат никакво вредно въздействие върху околната среда - всички компоненти (олово, пластмаса, киселина) са рециклируеми. Това е голямо предимство. Български източници - тъй като оловото се добива в България - могат да осигурят този вид производство и България би могла да стане основен доставчик на решения за енергийно съхранение, особено за малки потребители."

Компанията има голям опит с батериите за електрокари, който ѝ позволява успешно да адаптира продуктите си към различни приложения.

Оловно-киселинните батерии могат да намерят приложение и в енергоемките индустрии, които се очаква да се захранват на енергия от водород в бъдеще. Електролизаторите, които произвеждат водорода, могат да работят с енергия от такива батерии, които да осигуряват непрекъснат процес на работа.

Повече за компанията и нейните успешни практики за обща работа с научните среди може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.