Изкопаемите горива намират вратичка в последното обещание на Г-7 за климата

Страните се ангажираха да работят за пречистване на емисиите от производството на електроенергия и за намаляване на емисиите от автомобилите до 2035

18:09 | 18 април 2023
Автор: Шоко Ода, Цуйоши Инаджима
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Срещата на министрите на енергетиката и околната среда от Групата на седемте (Г-7) приключи без краен срок за спиране на новите инвестиции във въглища или без категорични ангажименти, които според защитниците на климата са необходими за ограничаване на глобалното затопляне.

В официалното си комюнике министрите от Групата на седемте се ангажираха да работят за пречистване на емисиите от производството на електроенергия и за намаляване на емисиите от автомобилите до 2035 г., но оставиха отворена вратата за нови инвестиции в природен газ и продължаващо използване на изкопаеми горива.

"Това не е необходимият призив за действие", заяви Алдън Майер, старши сътрудник в консултантската компания E3G, в разговор в Twitter Spaces. Той допълни, че групата подкопава своя глобален авторитет "всеки път, когато позволява изключения по въпроси като международното финансиране на изкопаемите горива". 

Седемте най-развити икономики смятат себе си за лидери на глобалните усилия за намаляване на емисиите на парникови газове, които затоплят планетата, а комюникето на групата задава тона на преговорите за енергетиката и климата между страните от Групата на 20-те и на срещата на върха на ООН за климата - COP28 - в Дубай през ноември. 

Новото изявление изглежда отслабва поне един предишен ангажимент, заявиха активисти за климата. На миналогодишната среща обещанието на групата беше конкретно: да се спре "нова пряка публична подкрепа за международния енергиен сектор на изкопаемите горива до края на 2022 г., освен при ограничени обстоятелства, ясно определени от всяка страна, които са в съответствие с ограничението за затопляне от 1,5°C".

Но сега, когато войната в Украйна и нейните последици за доставките на нефт и газ продължават вече втора година, групата заяви, че "инвестициите в газовия сектор могат да бъдат подходящи, за да помогнат за преодоляване на потенциалните пазарни дефицити", стига да са "осъществени по начин, съответстващ на нашите цели в областта на климата и без да създават блокиращи ефекти".

Френският министър на енергетиката Агнес Пание-Рунаше предположи, че новата формулировка е по-строга от първоначално предложената. Тя "имплицитно означава, че не можем да инвестираме в проучването на нови газови мощности", посочи министърът. Окончателният текст беше разработен отчасти с цел да успокои Япония, която беше домакин на срещата, а заместник-министърът на енергетиката на Германия Патрик Грайхен нарече позицията на групата "внимателно балансирана".

Някои от резултатите бяха по-окуражаващи. Групата заяви, че планира да увеличи капацитета на за производство на слънчевата енергия до повече от 1000 гигавата, а на вятърната енергия в морето - до 150 гигавата до края на това десетилетие. Nikkei съобщи в събота, че тези цифри ще утроят слънчевата енергия и ще увеличат седем пъти капацитета на офшорните вятърни централи в групата.

"Г-7 потвърждава, че слънчевата и вятърната енергия са на път да се разгърнат", заяви Дейв Джоунс, ръководител на отдела за данни в енергийния мозъчен тръст Ember, в същото пространство в Twitter. Данните подчертават "много ясно, че вятърната и слънчевата енергия са най-големите и най-евтини инструменти в инструментариума за намаляване на емисиите през това десетилетие".

Паниер-Рунахер заяви пред репортери в събота, че най-важното от тазгодишните преговори е споразумението за ускоряване на поетапното спиране на неизползваните изкопаеми горива. Въпреки това групата "не можа да постигне споразумение за излизане от въглищата до определена дата", каза тя.

В комюникето също така ясно се посочва, че технологии като съвместното изгаряне на амоняк и водород трябва да бъдат ограничени до сектори, които не могат да намалят емисиите по друг начин, каза Майер от E3G, според която този текст отхвърля опитите на Япония да популяризира тези технологии като начин за почистване на емисиите от топлоелектрическите централи. 

Групата призна възможността за колективно намаляване на емисиите от превозните средства с поне 50 % до 2035 г., без да обещава такова намаление. Някои държави заявиха, че до 2035 г. всички нови леки автомобили трябва да бъдат електрически. 

Срещата в Сапоро този уикенд е предшественик на годишната среща на върха на световните лидери от Г-7, на която японският министър-председател Фумио Кишида ще бъде домакин в Хирошима следващия месец.