Горивото, което задвижва световната икономика, дава признаци на рецесия

Това е един от най-лошите икономически климати в последно време, извън финансовата криза от 2008-2009 г. и пандемията

11:00 | 16 април 2023
Автор: Джулия Фанзерес
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На световния пазар на дизелово гориво се появяват признаци на икономическо забавяне.

В Китай броят на камионите, движещи се по магистралите, е чувствително намалял през последните седмици. В Европа премията на дизеловото гориво спрямо фючърсите на суровия петрол наскоро спадна до най-ниското си ниво от повече от година. Според S&P Global Inc. в САЩ търсенето ще се свие с 2% през 2023 г. Като изключим 2020 г., когато голяма част от икономиката за кратко спря, този спад от 2 % ще бъде най-големият спад в потреблението на дизелово гориво в САЩ от 2016 г. насам. 

Предполагаме, че "това е един от най-лошите икономически климати в последно време, извън финансовата криза от 2008-2009 г. и пандемията", казва Дебнил Чоудхури, ръководител на отдела за горива и рафиниране в Америка на S&P. 

Без значение как ще го пресметнете, търсенето на горивото за тежката техника, което захранва всичко - от автопаркове за търговски превози до строителна техника - отслабва в много от най-големите икономики в света. Спадът се разглежда като ранен сигнал за по-слаба индустриална активност и намалени потребителски разходи, което кара наблюдателите на рецесията да бъдат в повишена готовност.

"Търсенето на дизелово гориво може да действа като водещ индикатор за по-широкия растеж, тъй като е ранен признак, че разходите на домакинствата намаляват", казва Бен Айерс, старши икономист в Nationwide Economics в САЩ. "Очакваният спад в търсенето на дизелово гориво се вписва в нарастващите рискове от рецесия в цялата икономика."

Някога най-горещото гориво в света, след като инвазията на Русия в Украйна наруши търговските потоци, цените на дизела се понижават на фона на опасенията, че много от най-големите икономики в света ги очакват неравни пътища. Според икономисти има 65% вероятност за рецесия в САЩ и 49% вероятност за рецесия в Европа през следващата година. В Китай рискът е по-малък, но възстановяването на страната от някогашните строги ограничения на Covid-19 все още ще изисква значително и бързо подобряване на потребителското доверие.

Flashing Recession
Търговските запаси от дизелово гориво в Китай нарастват. По-слабото търсене доведе до осеммесечен връх на запасите

Голяма част от спада в търсенето на дизелово гориво може да се свърже с товарните превози, които консумират около 60% от дизеловото гориво в Китай и над 70% в САЩ. Броят на камионите, движещи се по китайските магистрали, е спаднал с 8% през седмицата, приключила на 9 април, според данните, проследявани от Министерството на транспорта на Китай. Търговските запаси от дизелово гориво в цялата страна, с изключение на държавните рафинерии, се увеличиха до осеммесечен връх в началото на април, според данни на OilChem.

Спадът в търсенето идва, след като според частно проучване производствената активност в Китай неочаквано отслабна през март, което доведе до спад на фабричните показатели в цяла Азия. На развиващите се пазари в региона, включително Индонезия, където правителството започна да намалява субсидиите за горива, търсенето също отслабва, тъй като растежът се забавя, каза Дафне Хо, старши анализатор в Wood Mackenzie.

Подобни тенденции се наблюдават и в други части на света.

"Търсенето в Европа беше слабо през зимата поради приглушеното търсене на отопление, а макроикономическите фактори помрачават перспективите пред търсенето", каза Коен Веселс, старши анализатор на петролни продукти в Energy Aspects Ltd.

В САЩ потреблението на товарни автомобили, а следователно и на дизелово гориво, е засегнато от спада на фабричното производство, жилищното строителство и търговците на дребно, които се справят с големите си запаси, каза Боб Костело, главен икономист в браншовата група American Trucking Associations. Според един от показателите на фирмата FreightWaves, занимаваща се с проучване на веригата за доставки, обемът на товарните превози през март е достигнал най-ниските сезонни нива от пет години насам.

В основата на забавянето на автомобилния транспорт в САЩ е промяната в моделите на потребителските разходи: Непрекъснатият поток от поръчки по интернет за борба с пандемичната скука отстъпи място на почивките и преживяванията. Тъй като инфлацията свива бюджетите на домакинствата, първите неща, които хората спират да купуват, са т.нар. "високообемни превози" или евтини потребителски пакетирани стоки като газирани напитки. 

Flashing Recession
Дизелът в САЩ не е имунизиран срещу рецесии. Предполагаемата употреба има тенденция да спада при охлаждане на икономиката

"Винаги, когато виждаме, че потребителите се задъхват заради инфлацията, това се отразява на по-евтините стоки, които обикновено се движат в големи обеми", казва Крейг Фулър, главен изпълнителен директор на FreightWaves. "Индивидуални решения като отказа от сода се натрупват в макроикономическо въздействие, което намалява общия обем на стоките, които се движат в икономиката". 

Спадът в търсенето на дизелово гориво в САЩ ще бъде особено силно изразен на Западното крайбрежие, където масовите съкращения в технологичния сектор и разрастващата се банкова криза поставиха региона под финансов стрес. Там търсенето на дизелово гориво ще спадне с 5 % през тази година, което е над два пъти повече от средното за страната, казва Чоудхури от S&P.

Вносът на контейнери в САЩ, който е показател за потреблението на дизелово гориво от камионите и влаковете, които ги превозват из страната, също е под натиск. В Лос Анджелис входящите пратки са на най-ниското си ниво от март 2020 г. насам. В Китай, който на първо място изпраща много от тези товари, пропускателната способност на контейнерите в ключови пристанища е спаднала с 5% през седмицата, приключила на 9 април, според данните, проследявани от китайското Министерство на транспорта. 

Flashing Recession
Входящите контейнери в основните калифорнийски пристанища намаляват. Обемът се върна близо до нивата, регистрирани през март 2020 г.

"Виждаме повече негативни, отколкото положителни тенденции в търсенето на дизелово гориво в Китай през втората половина на годината", казва Миа Гън, ръководител на отдела за петролни услуги в Китай в консултантската компания FGE. "С глобалните икономически насрещни ветрове, особено на Запад, Китай ще трябва да разчита на вътрешното потребление, за да подкрепи производствените си дейности."

Със сигурност, не всичко е мрачно и обречено. Според Джанив Шах, старши анализатор в Rystad Energy, търсенето на дизелово гориво с изключително ниско съдържание на сяра в Европа ще нарасне с почти 9% между март и юли, подкрепено - отчасти - от летните пътувания. Френските власти най-вероятно в крайна сметка ще попълнят стратегическите резерви, след като освободиха милиони барели петролни продукти в отговор на широко разпространените работнически стачки.

Но в САЩ, ако не се стигне до правителствен стимул за раздвижване на икономиката, Фулър от FreightWaves не смята, че търсенето на дизелово гориво ще се възстанови скоро. Търсенето на дизелово гориво се различава от това на бензина, при който по-високите цени карат шофьорите да се оттеглят от бензиностанциите, а евтиното гориво може да ги върне обратно. 

Хората не пренасят продукти просто защото е евтино да се пренасят, казва Фулър; те го правят, защото "има някой от другата страна, който е направил поръчката и е там, за да я получи".