Сред членовете на Фед има разногласия дали да се повишат отново лихвите

Поредицата от банкови фалити през миналия месец внесе нова несигурност в перспективите за тази година

09:00 | 16 април 2023
Автор: Катарина Сарайва, Джонел Марте, Стив Матюс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Служителите на Федералния резерв изразиха различни мнения относно следващия ход на политиката на централната банка, като един от висшите ѝ служители предположи, че може да е необходимо още едно увеличение на лихвите, за да се потисне инфлацията, а най-новият ѝ ръководител посочи, че може би е необходима пауза.

През седмицата Джон Уилямс, президентът на Фед за Ню Йорк, заяви, че служителите на Фед все още имат да свършат доста работа, за да намалят цените, като повтори забележките на колегите си от последните дни, и предположи, че ще запазят курса въпреки новата несигурност, породена от сътресенията в банковия сектор. 

Президентът на Фед Чикаго Остан Гълсби, който тази година гласува решенията за паричната политика, вместо това призова за "предпазливост и търпение" при оценката на икономическото въздействие на по-строгите условия за кредитиране, които вероятно произтичат от финансовия стрес, като това е първият служител, който предполага, че може да се наложи политиците да се въздържат от по-нататъшни повишения засега.

"Като се има предвид колко много несигурност има относно това накъде отиват тези финансови насрещни ветрове, смятам, че трябва да бъдем предпазливи", каза Гулсби в подготвените си бележки на събитие, организирано от Икономическия клуб на Чикаго. "Трябва да съберем допълнителни данни и да внимаваме с твърде агресивното повишаване на лихвените проценти, докато не видим колко работа вършат за нас насрещните ветрове, за да намалим инфлацията."

Fed Officials
Остан Гулсби

Уилямс, който по-рано говори в интервю за Yahoo! Finance, заяви, че медианната прогноза на представителите на Фед от март, предвиждаща още едно повишение на лихвените проценти през тази година, последвано от пауза, е "разумна отправна точка" - въпреки че пътят ще зависи от постъпващите икономически данни.

"Трябва да направим това, което е необходимо, за да сме сигурни, че ще намалим инфлацията", каза Уилямс. Инфлацията намалява, но остава доста над целта на Фед от 2%, каза той.

Миналия месец представителите на Фед повишиха лихвените проценти с четвърт процентен пункт, като по този начин достигнаха целеви диапазон от 4,75% до 5%, в сравнение с почти нулевите стойности година по-рано.

Прогнозите от миналия месец показаха, че 18-те служители очакват лихвените проценти да достигнат 5,1% до края на годината, според медианната им прогноза. Инвеститорите залагат, че Фед ще повиши лихвите на следващото си заседание на 2-3 май, но ще ги намали по-късно тази година - нещо, което длъжностните лица не са прогнозирали.

Уилямс заяви, че пазарните очаквания отразяват прогнозите за рецесия, както и за по-рязко забавяне на инфлацията от това, което очакват повечето официални лица.

"Виждаме признаци на забавяне на инфлацията, но тя все още е много висока", каза той. "Част от тази основна инфлация в сферата на услугите, с изключение на жилищното строителство, все още не е помръднала. Така че, все още имаме работа, която трябва да свършим, за да върнем инфлацията до 2%."

Fed Officials
Джон Уилямс

Поредицата от банкови фалити през миналия месец внесе нова несигурност в перспективите за тази година. Въпреки това повечето служители на Фед продължиха да подчертават ангажимента си за намаляване на цените.

Президентът на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари, който също гласува за политиката през тази година, заяви миналия месец, че макар да е необходимо известно време, за да се видят пълните ефекти от банковите сривове, Фед все още има какво да направи, за да намали инфлацията. 

Той говори отново във вторник вечерта и макар да не коментира директно перспективите пред политиката, предположи, че най-лошото от банковото напрежение вече е отминало.

"Не съм готов да обявя, че всичко е ясно, но има обнадеждаващи признаци, че тези рискове вече са по-добре разбрани и спокойствието се възстановява", каза той на събитие в градската зала на Държавния университет на Монтана в Бозман.

Джеймс Булард, колегата на Кашкари в Сейнт Луис, заяви, че предприетите стъпки за облекчаване на финансовото напрежение дават резултат и централната банка трябва да продължи да повишава лихвените проценти, за да се бори с високата инфлация. А ръководителят на Фед в Кливланд Лорета Местер заяви, че политиците ще трябва да повишат лихвите "малко по-високо" и след това да ги задържат там за известно време. Нито Местер, нито Булард гласуват при вземането на решения за паричната политика през тази година.

"Изненадващо силен"
Гулсби заяви, че данните за инфлацията и пазара на труда са "изненадващо силни" в края на 2022 г. и началото на тази година, но верижните ефекти от срива на банката в Силициевата долина през март и последвалия стрес на финансовите пазари може да помогнат на Фед в кампанията му за охлаждане на икономиката.

"Затягахме финансовите условия, за да понижим инфлацията, така че ако реакцията на неотдавнашните банкови проблеми доведе до затягане на финансовите условия, паричната политика ще трябва да направи по-малко", каза той.

Той внимателно заяви, че Фед все пак трябва да даде приоритет на мисията си да понижи повишения ценови натиск.

Последните данни сочат, че банките се отдръпват от кредитирането след сътресенията в банковия сектор, които накараха пазарите да се размърдат и накараха федералните регулатори да се намесят, за да овладеят паниката. 

Според проучване на Националната федерация на независимия бизнес през март все повече малки предприятия в САЩ съобщават, че изпитват по-големи затруднения да получат кредит. А банковото кредитиране в САЩ се е свило най-много през последните две седмици на март, съобщи миналата седмица Фед.