Как се отразява агресивният Фед на кредитирането

Ребека Роки, директор Икономически анализи и прогнози, Cushman & Wakefield

11:00 | 10 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

Това е в контекста на банковата криза за последните 2 месеца. Нека погледнем общо и да поговорим по сектори. Търговските площи са голям сегмент. И дори при затягането на монетарната политика от Фед, изглежда това е един от основните сектори, който расте чувствително. В него има много данни за складовете например, за технологиите. Доколко трендът върви надолу?

Не мисля, че приключва. Определено секторите на ръст при търговските площи остават любим, висококачествен клас активи като многофамилните сгради и индустриални обекти. Все още има огромен интерес и банките все още са много доволни да участват на този пазар.

Но продължаваме да забелязваме като област на структурен ръст научните обекти. Дейта центровете също са там. Така че едва ли този интерес ще намалее, освен ако не се дължи на обичайния цикъл на бизнес.

Но по-общо има структурен подем при тези сектори.

Една от големите тревоги около банковата криза е, че действа в полза на Фед. Но при положение, че все още имаме силно агресивен Фед, поне на думи, как това се отразява на кредитирането?

По няколко начина. Определено след епизода с банките, от 10 март, допълнителното затягане на условията за кредитиране се смята, че е постигнало ефекта на около 2 повишения с по 25 базисни пункта. Така че пазарите определено помагат на Фед да свърши работата, която така или иначе трябваше да свърши сам.

Въпреки това голяма част от последиците от монетарната политика и повишенията на лихвите досега проникваха на кредитните пазари в реално време. Затова започнахме да забелязваме нещо като отлив през втората половина на миналата година.

В бъдеще с упоритата инфлация смятаме, че може да има още едно повишение и след това пауза, за да се види ефекта върху прогнозата за инфлация.