Местер: Лихвите ще се увеличат още малко

Лорета Местер, президент на Фед Кливланд

15:00 | 6 април 2023
Обновен: 16:11 | 6 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

Вие сте в Ню Йорк, където всички най-големи трейдъри са на няколко пресечки от нас. Те в момента оценяват рецесията и дали ще намалите лихвите не веднъж, не два или три пъти, а 4 пъти до следващия януари. Как оценявате това мнение спрямо вашите идеи?

Има моменти, когато пазарът мисли едно, а Фед друго. Ние събираме тази информация. Следим какво правят и си казваме, че те мислят по един начин, но ние си имаме наши прогнози. Като тази, която пуснахме на последното заседание на FOMC.

Тя показва, че тази година ръстът ще бъде доста под тенденцията.

Затова нашето мнение е малко по-различно по отношение на подходящата монетарна политика заради ситуацията с икономиката и перспективите й.

Определено следим инфлацията, за да я върнем своевременно към 2%.

Идеята за намаление на лихвите през следващата година налудничава ли е?

Определено не е в посоката, в която мисля. Предполагам, че ще стигнем малко по-високо отколкото сме сега. Още малко и после ще спрем за известно време, за да се уверим, че инфлацията е на устойчив път надолу към двата процента. Това не означава, че ще продължим да повишаваме лихвите, докато инфлацията падне на 2%. Ще се калибрираме, за да видим дали инфлацията тръгва надолу.

Моята прогноза е, че ще мине малко време, преди да намалее. Но ще имаме значителен напредък тази година и ще продължаваме да напредваме догодина, за да стигнем двата процента през 2025г.

Каква е траекторията ви на инфлацията? Как ще приключим годината и колко бързо ще стигнем дотам?

На 3-3,75% до края на тази година. Очаквам да продължим напредъка догодина. Може би до 2,75% и после 2% през 2025г. Това е добър напредък.

Но да не забравяме, че от доста време имаме инфлация доста над 2%. Затова е важно да продължаваме да напредваме, да не спираме по този път.

Но няма да прекаляваме. Ще се уверим, че правим добри преценки през цялото време. Важно е обаче да върнем навреме инфлацията обратно на 2%.