Джейми Даймън: Бурята в банковия сектор не е свършила

Вони Куин, Bloomberg News

09:30 | 5 април 2023
Обновен: 10:07 | 5 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

Директорът на JPMorgan Джейми Даймън каза, че бурята в банковия сектор още не е отминала и последиците от нея ще се усещат с години. В писмо до акционерите той пише, че грубите грешки на SVB са били окуражавани от американските регулации, минали са покрай Фед и са били пред очите на всички преди вложителите да се разтревожат. Даймън настоява властите да се заемат със случая, но предупреди да не прекаляват с още правила.

Председателят на Credit Suisse се извини за това, че не е спрял кризата, погълнала банката. Аксел Леман говори пред годишното събрание на акционерите в Цюрих след поглъщането на Credit Suisse от UBS за 3,3 млрд долара. Сделката мина без одобрението на акционерите на двете банки, но Леман каза, че Credit Suisse не е можело да бъде спасена.

"Удар след удар от миналото и доверието вече бе накърнено. Наред с това свърши и търпението. Това ни провали. Това е горчивата реалност – да видиш как стратегията ти няма време да постигне резултат", каза Аксел Леман, председател на Credit Suisse.

Нова Зеландия обяви рекорден спад на цените на жилищата за годината до март след като растящите лихви и забавеният ръст на икономиката спряха купувачите. Цените намаляха с 10,5%, най-големият годишен спад от 2003. Това е 12-ти пореден месец на понижение. Изненадващо централната банка вдигна лихвата с 50 базисни пункта до 5,25%, а се очакваше да повиши само с 25 базисни пункта.

Централната банка на Пакистан повиши лихвата до рекордните 21%, а страната е на ръба на фалита. Държавната банка каза, че повишението е важна стъпка за овладяване на инфлационните очаквания до средносрочната цел. Каза и че е направен съществен напредък към подновяване на програмата за кредити от МВФ за 6 млрд долара.