Търговските имоти и банковата криза

Ребека Роки, директор Икономически анализи и прогнози, Cushman & Wakefield

11:00 | 10 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

След колапса на SVB и по-консервативния път, който се очертава за много от регионалните банки, трябва да си представим какво означава това за търговията. Какво откривате?

Да започнем с данните, които в по-рано бяха на екрана ви. Те са от Bank of America. Наистина е важно да разберем, че кредитната среда за офис площите е разнообразна. Банките като цяло, всички те осигуряват около 40-45% от кредитите за тях годишно.

Това прави 68%. Не знам откъде идват, но вижте данните. Банките са на ниво около 40% като източник. 40-45%.

В този сегмент забелязваме концентрация при по-малките банки и регионалните, които са животоподдържащата линия на търговските площи.

След банковите проблеми, които описахте, забелязваме малко повече предпазливост на пазара. Но това стана след 9 месеца на значително затягане, което вече се отрази на пазарите.

Продължаваме да забелязваме обаче, че банките селективно кредитират. Вижте например данните на Фед. От бурята преди 2 седмици има допълнителни 10 млрд долара ръст в портфейлите на търговските площи.

Затова да, банките ще бъдат малко по-предпазливи, но те са там и все още отпускат заеми. Просто са малко по-избирателни.

Дали това може да остане регионална тема. Apollo днес изнесоха някои данни. Направили са проучване сред 75 банки в региона на Фед Далас. Проучването е правено след колапса на SVB. Забелязват драматичен обрат в кредитните обеми. Дали ще зависи от региона, за който говорим?

Може би. Не съм виждала този доклад. Но ние гледахме ръстовете на кредитите сега спрямо месец по-рано. По-точно сравнихме последните 2 седмици при придобиване, развитие, кредити, кредити за многофамилни сгради и търговски площи като офиси и индустриални обекти.

Ръстовете на кредитите се оказват много стабилни и в нормата.

Като средни стойности не сме забелязали голям отлив.

Не съм чула – поне от данните, които излизат, да има някакви сигнали за промени при регионалните банки.