Само твърдият тон на Сунак няма да реши проблема с мигрантите

Правителството обяви нов закон, насочен към спирането на малки лодки с мигранти, пресичащи Ламанша

08:27 | 8 март 2023
Обновен: 08:53 | 8 март 2023
Автор: Терез Рафаел
Премиерът на Великобритания Риши Сунак. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Премиерът на Великобритания Риши Сунак. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Със своята сделка за Северна Ирландия след Брекзит министър-председателят Риши Сунак си изгражда репутация на лидер, който владее детайлите на сложни области на политиката и проявява умение да намира технократски решения, пише Bloomberg. Би било голямо постижение, ако той успее да използва тези качества, за да реши проблем, който е убягвал дори на повече правителства от Брекзит.

Правителството обяви нов закон, насочен към спирането на малки лодки с мигранти, пресичащи Ламанша, един от петте приоритета на Сунак за тази година. Може би Сунак отново ще изненада положително. Но за разлика от Северна Ирландия, въпросът с мигрантите не се поддава на обявяване на закон; решенията не могат да бъдат въведени с един подпис.

От промените в политиката, за които беше съобщено, приоритетът тук изглежда е преди всичко демонстрирането на твърдите нагласи на правителството. Съгласно новите правила мигрантите, пристигащи през Ламанша, ще бъдат временно задържани и след това изведени от Обединеното кралство в трета страна. След това ще им бъде забранено бъдещо повторно влизане и няма да могат да кандидатстват за британско гражданство в бъдеще, ако се върнат обратно. „Не се заблуждавайте, ако дойдете тук нелегално, няма да можете да останете“, каза Сунак пред Mail on Sunday.

Заплахата предполага, че Сунак има къде да изпрати онези, които не обръщат внимание на предупреждението. Но освен ако не е успял тихо да договори двустранни споразумения с редица страни от Европейския съюз или други страни, не е ясно къде Великобритания ще депортира тези, които не се вслушат в предупреждението.

Брой на

 Брой на исковете за убежище, очакващи решението на британските власти. Графика: Bloomberg

Човек би си помислил, че като остров Обединеното кралство е в изключително добра позиция да държи настрана тези, които не иска. Но Ламаншът е само 20 мили (около 32 километра) в най-тясната си точка; мигрантите, готови да рискуват живота си в лодки, по дефиниция са отчаяни; те нямат вероятност да прочетат дребния шрифт на националните политики за убежище или да бъдат възпирани от тях. Мнозина търсят живот в Обединеното кралство, защото говорят малко английски, имат по-добри перспективи за намиране на работа и искат да се присъединят към роднини.

Голяма част от граничния контрол трябва да се извършва от френската страна на Ламанша. Споразумение с Франция миналата година гарантира увеличаване на броя на граничните патрули, като британски служители се присъединиха към френските колеги за първи път, но ефектът беше ограничен. Англо-френските отношения напоследък се затоплиха и Сунак може би се надява на засилени споразумения, когато се срещне с френския президент Еманюел Макрон в края на седмицата. Но ще е необходима голяма стъпка в полицейската дейност, заедно с малко вероятното споразумение за депортациите, за да се постигне истинска промяна.

Драконовите нови правила, предназначени да възпират контрабандните банди, може да имат известно въздействие. От над 45000 мигранти, които са направили опасното пътуване през Ламанша през 2022 г., 27% от тях идват от Албания – страна кандидатка за ЕС, която Обединеното кралство описва като „безопасна и просперираща“. През декември Обединеното кралство обяви, че ще изпрати британски гранични служители в Албания и ще ускори депортирането на албански мигранти обратно в страната.

Преди десетилетие служител по случаите в Министерството на вътрешните работи обикновено решаваше 14 случая на месец; до миналата година броят им беше по-скоро пет. Дейвид Нормингтън, бивш постоянен секретар във вътрешното министерство, отбелязва в скорошна статия за списание Prospect, че са били необходими четири години, за да се намали много по-голямото изоставане, след като той пристига през 2006 г., правейки почти същите неща, които сегашното правителство обещава. „Освен ако не бъдат разгледани основните причини за този спад, няма изгледи изоставането да бъде изчистено“, пише той.

Без бързи решения, правителството възлага надежди на депортации и прави почти невъзможно за кандидатите за убежище да подадат иск, право, защитено от международното право.

За да бъде една политика както ефективна, така и справедлива, тя ще трябва да балансира. Програмата на администрацията на американския президент Джо Байдън за „хуманитарно условно освобождаване“ също се стреми да намали пристигащите мигранти, но позволява на до 30000 мигранти месечно от Венецуела, Куба, Никарагуа и Хаити да кандидатстват за временни визи, преди да стигнат до границата, при условие че имат спонсор. Тези, които преминават границата без разрешение, могат да бъдат експулсирани в Мексико. Има място за критики, но си струва да се отбележи, че през първите два месеца на годината служителите за защита на границите отчетоха най-ниския брой пристигащи нелегално от две години.

Отнема средно

 Отнема средно около 20 месеца на Великобритания да отговори на молба за убежище през 2021 г. Графика: Bloomberg

Сунак няма политическо пространство за щедрост или обхват да изпълни обещанията си за депортиране. Но тъй като той направи спирането на лодките с мигранти един от петте си приоритета тази година, той трябва или да постигне резултати, или да намери някого, когото да обвини. Правителството може да приветства правно предизвикателство, което му позволява да представи правозащитните организации и техните адвокати като враг. И показното съобщение също така позволява на Сунак да отхвърли натиска от страна на някои консерватори, които искат Обединеното кралство да се оттегли от Европейската конвенция за правата на човека, за да осуети правните предизвикателства срещу депортации и отхвърлени искове.

Дори и да оцелее след правна проверка, политика, която би направила почти невъзможно търсещите убежище да поискат убежище, не се отразява добре на Великобритания, страна, която се облагодетелства изключително много от миграцията. По-добре би било Сунак да се поучи от Байдън и да предложи както път към убежище, така и по-строг контрол. За да направи това обаче, Обединеното кралство се нуждае от ефективна система за обработка на молбите за убежище и от по-тясно сътрудничество със съюзниците и съседите. Нито едното няма да стане за една нощ.