Сунак е изправен пред най-големия си политически тест със сделката за Brexit

Изходът от безизходицата в Северна Ирландия би позволил на Обединеното кралство да възстанови отношенията си с ЕС

18:30 | 22 февруари 2023
Автор: Елън Милиган
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Риши Сунак се подготвя за най-големия политически тест в премиерския си мандат, тъй като се готви да представи сделка с Европейския съюз, която рискува да доведе до противопоставяне със северноирландските юнионисти и членовете на собствената му партия. 

Изходът от безизходицата в Северна Ирландия би позволил на Обединеното кралство да възстанови отношенията си с ЕС, който е най-големият му търговски партньор, повече от три години след като Великобритания официално напусна блока. Премиерът се надява също така да убеди Демократичната юнионистка партия (DUP) да се откаже от ветото си върху формирането на изпълнителната власт в Северна Ирландия. Те блокираха функционирането му в продължение на повече от година в знак на протест срещу т.нар. протокол - частта от споразумението за Brexit, която урежда уникалното място на региона на търговските пазари на ЕС и Обединеното кралство.

Въпреки че сроковете за окончателното споразумение остават променливи, са изготвени планове за обявяването му още тази седмица. През последните дни Сунак осъществи дипломатическа активност, като проведе срещи с партиите в Северна Ирландия и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да подготви основите на сделката. 

Въпреки че вестниците съобщаваха за обявяване в понеделник, сега то вероятно ще бъде отложено поне с един ден, тъй като Сунак продължава да работи с ЕС и DUP, заяви високопоставен правителствен служител.

Подходът на Сунак към собствените му депутати тори промени посоката си през уикенда. След като досега държеше в неведение дори повечето министри за състоянието на сделката, в събота правителствените ръководители започнаха да се свързват с депутатите, за да получат мнението им за формата на окончателното споразумение. Те повториха думите на Сунак от Мюнхенската конференция по сигурността, като заявиха на депутатите, че е постигнат напредък, но е необходима още работа.

Това предизвика съживяване на старите дебати за Brexit в груповите чатове в WhatsApp на депутати от торите през уикенда, като на преден план в съзнанието им беше ролята на Европейския съд в Северна Ирландия.

Въпреки че Сунак е осигурил 90% от исканията си в преговорите с ЕС, той не е успял да убеди блока, че Съдът на ЕС не трябва да има роля в Северна Ирландия, твърдят хора, близки до британската страна. От своя страна ЕС е уверил държавите членки, че целостта на единния пазар и на Съда на ЕС ще бъдат спазвани.

Бившият лидер на партията Иън Дънкан Смит написа в Telegraph в събота, че "докато законите и разпоредбите на ЕС се прилагат в Северна Ирландия, оставяйки провинцията извън собствения единен пазар на Обединеното кралство и сферата на действие на изключително британското право, DUP не може да се върне в Асамблеята".

Джонсън се намесва
Междувременно бившият премиер Борис Джонсън продължава да е трън в очите на Сунак. 

Той смята, че Сунак ще направи голяма грешка, ако се откаже от законопроекта за протокола за Северна Ирландия - законодателство, което Джонсън и Лиз Тръс внесоха, за да позволят на министрите едностранно да пренаписват по-голямата част от протокола - заяви близък до него човек. Докато Джонсън не види текста на споразумението, той не може да се произнесе по условията на договора - каза човекът.

Правителственият министър Пени Мордаунт заяви пред Sky News в неделя, че намесата на Джонсън не е била "напълно безполезна" и каза, че седемте теста на DUP за едно споразумение, за да получи техния печат на одобрение, са летвата, която правителствената сделка "трябва да преодолее".

Използването на законопроекта ще зависи от вида на сключената сделка, а правителството вече разполага с правомощията, необходими за прилагане на договореното споразумение, заяви високопоставен правителствен служител.

Пуристите на Brexit
Междувременно DUP остава в тясна комуникация с Групата за европейски изследвания на твърдолинейните депутати тори за Brexit. Въпреки че някои от тях признаха в частен разговор, че нямат правомощия да блокират всяко ново споразумение, ERG планира да проведе среща във вторник, чийто резултат може да подкопае способността на Сунак да получи подкрепата на DUP. 

Сунак може да се наложи да продължи без подкрепата на някои северноирландски юнионисти и тори-брекзитъри, въпреки че се надява да спечели и други. Правителствен служител заяви пред Bloomberg, че има три възможни изхода: DUP да се съгласи със сделката и тя да продължи без съпротива; по-вероятен сценарий, при който някои депутати от DUP и ERG се противопоставят на споразумението, но не могат да го блокират; и такъв, при който Сунак се опитва да продължи преговорите, главно за показ.

Вероятно той ще спечели гласуването в Камарата на общините независимо от това, ако реши да го проведе, защото опозиционната Лейбъристка партия е предложила на Сунак "политическо прикритие", за да прокара сделката. Въпреки това способността на Сунак да управлява крехката политика през следващата седмица може да завърши с триумф или хаос.