Може ли Сунак да затопли отношенията между Великобритания и ЕС?

Основно предизвикателство пред Лондон остава уреждането на въпроса със Северна Ирландия след Brexit

16:11 | 12 януари 2023
Автор: Терез Рафаел
Британският премиер Риши Сунак. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Британският премиер Риши Сунак. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Когато британският министър Риши Сунак встъпи в длъжност през ноември, обещавайки стабилност, последното нещо, от което се нуждаеше към нарастващия брой предизвикателства беше търговска война с Европа. Въпреки че споразумението за споделяне на данни между Обединеното кралство и Европейския съюз, обявено във вторник, е далеч от всеобхватна сделка за разрешаване на безизходицата около Brexit в Северна Ирландия, все пак то я прави много по-вероятна, пише Bloomberg.

Великобритания и блокът спорят относно протокола за Северна Ирландия, който трябваше да уреди въпроса след Brexit. Според документа Северна Ирландия остана в единния пазар на ЕС, което помогна да се избегне налагането на твърда граница с Република Ирландия. Споразумението доведе до митническа граница в Ирландско море, от което Лондон не е доволен. Правителството на премиера Борис Джонсън беше решено да действа твърдо. Позовавайки се на „необходимостта“ от това, той изготви законодателство, за да отмени едностранно частите от протокола, които не одобряваше. ЕС предупреди, че няма да преговаря и предприе съдебни действия срещу Великобритания за нарушаване на задължението си по международен договор.

Сега постигането на споразумение не е сигурно, но изглежда възможно. Действията на Джонсън и погрешните стъпки на Лиз Тръс, неговият наследник, нанесоха допълнителни щети на международната репутация и публичните финанси на Великобритания. Очакванията са страната да е най-слабо представящата се икономика в Г-7 тази година. Инвазията на Владимир Путин накара Великобритания да осъзнае нещо важно - едно е да демонизираш ЕС в мирно време; съвсем друго е, когато има истински демон, който изпраща танкове в европейска държава.

Вероятно има повече политическо пространство във Великобритания за сделка в наши дни. Проучванията показват нарастващо осъзнаване сред избирателите, че Brexit не е донесъл забележими печалби, а значителни разходи заради търговските пререкания, които поддръжниците на раздялата с ЕС биха отхвърлили като „страх“. Сунак рискува кариерата си, за да подкрепи Джонсън за Brexit и провеждаше кампания за лидерството на торите с обещанието да отмени около 4000 закона, наследени от ЕС, като след това продължи с протокола. Подобен ход обаче би значело политическо самоубийство.

Brexit натрупа икономически, политически и репутационни разходи за Великобритания. Но ако Сунак успее да постигне сделка за Северна Ирландия през следващите месеци, той има шанс да постави отношенията между Обединеното кралство и ЕС на по-положителна основа и да премахне пречка за сближаването с Вашингтон.

На пръв поглед споразумението от вторник за споделяне на търговски данни не изглежда като особена крачка напред.

Самият протокол позволява на ЕС да поиска митническа информация за пратка, движеща се през пристанище в Северна Ирландия, а през 2020 г. Майкъл Гоув обеща отдалечен, непрекъснат достъп до пет британски бази данни с информация в реално време. Но ЕС се оплака, че достъп никога не е бил предоставен. Липсата на споделяне на данни пречи на доверието и обезсмисля по-нататъшните преговори.

Миналата година Обединеното кралство създаде единна система за достъп от различните бази данни, като най-накрая предостави митнически данни в реално време за стоки, движещи се през пристанищата на Северна Ирландия. Bloomberg съобщи, че ЕС е предложил някои подобрения след пробен период през последните два месеца, но като цяло промяната изглежда се е приела добре.

Но оставащите пречки също са сложни и политически обременени. Те включват несъгласия относно проверките на селскостопанските храни, митническите изисквания и ролята на Европейския съд.

Доверието е ключовата съставка за всяка по-широка сделка и както винаги политическите пречки ще се окажат най-трудни за преодоляване. Поддръжниците на Brexit в Консервативната партия вече не са всемогъщи, но все пак могат да създадат проблеми на премиера. Консерваторите също са предпазливи, че партията на Найджъл Фараж ще се възползва от всяка сделка, за да привлече гласоподавателите, подкрепящи Brexit, което още повече ще навреди на шансовете на торите да намалят разликата с лейбъристите.

Междувременно всяка сделка ще трябва да премине проверка от Демократическата юнионистка партия в Северна Ирландия, чиято любима дума е „не“. Сунак обаче е най-лошият кошмар на юнионистите; той е човек на числата, който ще им напомни колко много печели Северна Ирландия от държавни субсидии.

Възможностите са ограничени и всички страни ще искат да претендират за победа. Ще бъде ли достатъчно да се сключи сделка – още повече преди 10 април, когато ще се чества 25-ата годишнина от Споразумението от Разпети петък, донесло мир в Северна Ирландия? Има причини да се надяваме, но ще са необходими всички сили на Сунак за убеждаване и дори повече, за да се случи това.