Прогнози Великобритания 2023: От жилищен пазар до рециклиране на отпадък от овесено мляко

Опитът да се предскаже какво ще се случи през 2023 звучи като игра на покер след една безпрецедентна за Великобритания година

11:23 | 26 декември 2022
Обновен: 11:24 | 26 декември 2022
Автор: Хелън Чандлър-Уайлд
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Наближава краят на още една "безпрецедентна" година. Обединеното кралство имаше трима министър-председатели, скърбеше за най-дълго управлявалия си монарх и наблюдаваше как сметките за енергия и храна нарастват след руската инвазия в Украйна. 

На този фон опитът да се предскаже какво ще се случи през следващата година може да звучи като авантюра. Но ето какво мислят експертите от Bloomberg:

Енергетика
"Европейските правителства ще се борят да поддържат същото ниво на енергийни субсидии, както през 2022 г., което по обратен път може да означава, че дори ако цените на едро намалеят, цените на дребно може да останат толкова високи или дори по-високи през 2023 г., отколкото през 2022 г.", заявавя, Хавиер Блас от Bloomberg.

"Изненадан съм от това колко време отне на правителството на Обединеното кралство да се заеме сериозно с енергийната криза. Помощта за домакинствата започна едва през октомври и ще бъде намалена през април, което означава по-високи сметки. Трудно е да се види подобрение на ситуацията до следващата зима - Европа вече се готви за поне още една година на високи цени, а не е ясно как министър-председателят планира да се справи с това във Великобритания," коментира Рейчъл Морисън, ръководител на екипа за газ, електроенергия и възобновяеми енергийни източници в Европа в Bloomberg LP.

"Въпреки че Коледа няма да бъде толкова лоша, колкото се очакваше, следващата година може да бъде много по-лоша. Сметките за отопление ще се приземят през януари заедно със сметките за кредитни карти, а разходите за ипотеки ще се увеличат. Ако инфлацията не започне да намалява, не бих се изненадал да видя рязко свиване на разходите с напредването на годината. Това може да напомни 2011 г., когато ДДС се повиши, а разходите полудяха," казва Андреа Фелстед в свой коментар за Bloomberg.

Политика
"След толкова бурна година сега изглежда се връщаме към скучното политическо ежедневие, което изправя един срещу друг двама интелигентни, ориентирани към детайлите технократи в лицето на Риши Сунак и Киър Стармър. След като възстанови лейбъристите по-близо до централната позиция в британската политика, предизвикателството пред Стармър през 2023 г. е да предложи някаква политика, която да докаже, че опозиционната партия наистина е избираема отново. Сред задачите на Сунак е да намери окончателно решение на безизходицата с ЕС по отношение на търговските споразумения след Brexit в Северна Ирландия, да се справи с неспокойната работна сила, която все по-често прибягва до стачки, тъй като заплащането не успява да се справи с бурната инфлация, и да преведе страната през надвисналата рецесия. И подобно на Стармър, той трябва да докаже, че неговата безнадеждно разделена Консервативна партия е отново избираема навреме за изборите, които се очакват през 2024 г. и трябва да се проведат най-късно през януари 2025 г."коментира Алекс Моралес, редактор по политика в Обединеното кралство в Bloomberg.

"През следващата година пред Риши Сунак стоят големи въпроси. Изглежда, че консенсусът е да няма избори до 2024 г., но това го поставя пред изгледите просто да куцука напред с малки изгледи да набере инерция през някои мрачни икономически дни. Той трудно показва, че има мандат от партията си, да не говорим за страната - макар че торите ще се преструват, че краткотрайните усилия на Лиз Тръс да разкъса манифеста им за 2019 г. никога не са се случвали. Няма добри варианти - социологическите проучвания сочат, че предсрочен вот би обрекъл партията на съкрушително поражение, но ще се подобри ли положението, ако се постигне забавяне във времето?", заявява Стюарт Бигс, редактор по политика в Обединеното кралство в Bloomberg.

"Очаквам Кийр Стармър да се опита да пресъздаде част от културната вълна на ентусиазъм за лейбъристко правителство, която Тони Блеър успя да създаде в средата на 90-те години на миналия век," добява Кити Доналдсън,
редактор по въпросите на политиката в Обединеното кралство в Bloomberg.

"Дали Сунак може да обърне тежките рейтинги на Консервативната партия в социологическите проучвания и действително да свърши нещо в парламента. Управлението му досега е безидейно и разполага с голяма група свободолюбиви, недисциплинирани депутати, готови да блокират всяко спорно законодателство," казва Джо Мейс, репортер за политиката в Обединеното кралство в Bloomberg.

"През последните седмици и месеци Украйна си върна голяма част от териториите, които Русия окупира в ранните етапи на войната. Ако тази тенденция се запази и през пролетта и лятото на следващата година, най-интересното нещо, което трябва да се наблюдава през 2023 г., е как Владимир Путин ще загуби и ще се справи с поражението," заявява от своя страна Алберто Нардели
главен кореспондент в Bloomberg за Европа.

"Начинът, по който Обединеното кралство се справя със споровете за заплати, стачните действия и разпадащите се обществени услуги в момент на огромно затягане на фискалната политика, ще засегне пряко милиони работници, предприятия и семейства. Зад океана е трудно да се погледне отвъд Русия - източник на толкова много нестабилност - и Китай, който би могъл да облекчи проблемите на световната верига за доставки, ако намери изход от Covid нула. В момента съм малко обсебен и от чатбота с изкуствен интелект ChatGPT, който набира скорост в социалните мрежи. Съвсем ясно е, че тази технология ще промени света ни. През 2023 г. може би ще започнем да осъзнаваме как," твърди Адам Бленфорд,
старши редактор в Bloomberg.

Икономика
"Двете неща, които ще наблюдавам с интерес през следващата година, ще бъдат Киър Стармър и жилищният пазар в Лондон. С преднина от 20 пункта в проучванията на общественото мнение и с правителство на торите на финалната права, ще е необходим монументален срив, за да не бъде Стармър следващият лидер на Обединеното кралство. И така, как ще изиграе това? В началото на тази година за него се говореше по-скоро като за Нийл Кинок, отколкото като за Тони Блеър, като за човек, който да изправи партията след щетите, нанесени от левия му предшественик. Сега той е министър-председател в сянка. Но все още има много въпросителни относно това как ще стигне оттук до деня на изборите. Как ще подходи към бюджетния дефицит? Как ще реагира на кражбата на неговата политика от страна на торите и най-вече как ще избегне провала? Обзалагам се, че ще има едно голямо колебание, но в крайна сметка ще се справи.

Лондонският жилищен пазар е еднопосочен залог, откакто се помня. Дори след финансовата криза той почти не си поемаше дъх, докато останалата част от света се свиваше. Но сега той е изправен пред уникален набор от предизвикателства - не става дума само за повишаващите се лихвени проценти и рецесията, но и за отслабващата сила на Ситито и проблемите, пред които са изправени богатите руснаци, които движеха толкова много по-високия клас. Според Bloomberg Economics цените могат да спаднат с 20 %. Трудно ми е да го видя - британският истаблишмънт е прекалено отдаден на поддържането на шоуто на пътя - но бих очаквал някои все по-екзотични усилия от страна на правителството, за да предотврати разпадането на цялото нещо," коментира Бен Силс, управляващ редактор на "Европейска икономика и правителство" в Bloomberg.

"Жилищното строителство може да се окаже една от най-интересните истории за 2023 г., с нарастващи очаквания за значителен спад. Службата за бюджетна отговорност очаква спад от 9%, а Bloomberg Economics твърди, че пазарът може да е надценен с до 20%. Това може да има голямо въздействие върху икономиката, тъй като цените на имотите подхранват личното богатство и това доколко уверени се чувстват потребителите, за да продължат да харчат," казва Рийд Ландберг, ръководител на екипа по икономика на Обединеното кралство в Bloomberg.

"Мисля, че най-важната икономическа променлива, както в Обединеното кралство, така и в чужбина, ще бъде безработицата. Тя ще бъде от ключово значение за тежестта на всяка рецесия, както и за това какво ще се случи с цените на жилищата. Ако безработицата остане ниска, хората ще продължат да харчат дори в условията на свиване на разходите за живот и на жилищния пазар няма да има много принудителни продавачи. Ако безработицата се повиши значително, икономиката ще има много повече проблеми," твърди Джон Степек, старши репортер, бюлетин Money Distilled.

Планът за растеж на Риши Сунак Филип Олдрик, икономически редактор за Обединеното кралство в Bloomberg коментира така: "Бизнес групите твърдят, че правителството няма такъв, а последният "План за растеж" - този на бившия финансов министър Куаси Куартенг - почти взриви икономиката. Това поставя висока летва за нивата на вълнение и поне доказва, че един план може да има въздействие. Сунак, който е привърженик на Силициевата долина, вярва в технологиите, идеите, иновациите и капитала. Вълнуващи неща, но той може да получи по-големи награди просто като изпълни обещанието си да поправи протокола за Северна Ирландия". 
 
"Звучи крайно скучно, но обезценките на банките ще бъдат интересни за наблюдение. Това е мястото, където заемодателите оставят парите си, ако се притесняват, че хората и компаниите няма да изплатят дълговете си. Това може да започне да се превръща в интересен индикатор за ефекта, който повишаването на лихвените проценти оказва върху кредитополучателите", казва Джо Истън
редактор, отговарящ за британските акции в Bloomberg. "Що се отнася до акциите, смятам, че строителите на жилища в Обединеното кралство са спаднали твърде много. Цените на акциите ни подсказват, че ще има рязък спад в стойността на имотите и строителите ще трябва да отпишат стойността на земята, която притежават. Това изглежда крайно, но в личен план се надявам да е вярно, тъй като искам да си купя апартамент през следващата година."

Технологии
"Поредното хоби на Илон Мъск, а именно мисията на SpaceX dearMoon, частично финансирана от японския милиардер в областта на електронната търговия Юсаку Маезава. Планът е да се изпрати група художници на космически кораб около Луната през следващата година, което звучи толкова налудничаво, че може наистина да се случи," заявява Конрад Куилти-Харпър, дигитален редактор в Обединеното кралство, Bloomberg.

Околна среда
"Всяка година е година на намаляването на отпадъци и увеличаването на рециклирането, но аз съм много развълнуван да видя какво ще направят производителите с предмети, които генерират много странични продукти, като например пулпата от производството на овесено мляко. Също така съм развълнуван да видя как ресторантите наблягат на продуктите с местен произход. Например в Dinings SW3 главният готвач Масаки Сугисаки, експерт по суши и възпитаник на Nobu, набляга на рибата от близки места, като омар от Корнуол и лаврак от Уелс, вместо да я доставя цялата риба от Япония," заявява Кейт Крадър, редактор "Храна" в Bloomberg.

"Глобалната политика за климата ще става все по-трудна. ОАЕ са домакини на следващата конференция на страните по климата в Дубай и отчаяно се стремят към дипломатически похвали от една успешна среща на върха, но ситуацията ще бъде много трудна: Европа е разочарована от производителите на изкопаеми горива, които отблъскват по-строгите цели за емисиите; по-бедните страни искат обещаните им парични средства; а Джо Байдън ще бъде на по-малко от година от тежка битка за преизбиране," заяви Уилям Кенеди, старши изпълнителен редактор, Енергетика и суровини, в Bloomberg.

Спорт
"Като уморен фен на "Манчестър Юнайтед", идеята клубът да бъде продаден от семейство Глейзър е очарователна. Кой ще го купи, колко ще плати и как ще реагират феновете, ще ни каже много за посоката на големия футбол през следващите няколко години, според мен - ако сделката бъде осъществена," заяви Нийл Бренън, социален редактор за Обединеното кралство в Bloomberg.