Европейските милионери на JPMorgan и признаците за промяна след Brexit

Три години след Brexit предупрежденията за съкращаване на десетки хиляди работни места в Лондон се оказаха неверни, но банковата индустрия значително се преориентира

11:20 | 1 февруари 2023
Автор: Уилям Шоу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За да видите как Brexit е променил банковото дело, просто погледнете рязкото увеличаване на броя на най-добре печелещите хора в европейския бизнес на JPMorgan Chase & Co.

През 2015 г., годината преди Великобритания да гласува за излизане от Европейския съюз, никой в базираното във Франкфурт подразделение на банката не е вземал повече от 1 млн. евро. През 2019 г. броят на тези служители е девет, а през 2021 г., последната година, за която има данни, броят им нараства до 85. Седем от тях са спечелили повече от 3,5 млн. евро.

Експлозивното нарастване на броя на най-добре печелещите подчертава няколко тенденции. След Brexit JPMorgan превърна германското си подразделение в по-значителен филиал в ЕС, с персонал в 14 локации в Европейското икономическо пространство, както и в Лондон. А американската банка добави добре платени трейдъри в Париж и Франкфурт, както и служители по продажбите в градове на целия континент. За същите шест години броят на високоплатените служители в основната дейност на JPMorgan в Лондон се е увеличил само с 4% до 312 души.

Brexit Shift
Броят на високоплатените служители на JPMorgan в Европа се е увеличил. Служители със заплати над 1 млн. евро в базираното в Германия подразделение на фирмата

Тази седмица се навършват три години от Brexit и макар че предупрежденията за съкращаване на десетки хиляди работни места в Лондон се оказаха неверни, банковата индустрия значително се преориентира. Компании като Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley и JPMorgan укрепиха операциите си в ЕС.

Това означаваше преместване или създаване на нови високоплатени длъжности в рамките на блока. Броят на банкерите и търговците в ЕС, които получават над 1 млн. евро, е скочил с 42% през 2021 г. в сравнение с предходната година, съобщи Европейският банков орган през януари. Последната цифра от 1 957 души е най-високата в историята и се дължи на факта, че фирмите за ценни книжа получиха ударни приходи, а инвестиционните банки преместиха персонала си в блока.

"Това е само началото. Договорът, сключен между ЕС и Обединеното кралство, не предлагаше нищо за услугите като цяло, което, разбира се, включва и финансовите услуги", заяви в интервю Ксавие Роле, бивш ръководител на London Stock Exchange Group Plc. "Светът се фрагментира, но голяма част от това се дължи на самопричиняване и идва от Brexit".

Представители на Goldman, Morgan Stanley и JPMorgan отказаха коментар.

Подразделението на Goldman Sachs, създадено през 2018 г. в отговор на Brexit, добавя работни места с шеметна скорост, показват регулаторните документи. През петте години до 2021 г. броят на служителите се е увеличил почти седем пъти до 908 души в Goldman Sachs Bank Europe SE. Само през 2021 г. фирмата е приела повече от 350 служители. Тя е базирана във Франкфурт, но има още 10 клона в ЕС и един в Лондон. 

Brexit Shift
Goldman Sachs е увеличила броя на преместванията в звеното за Европа. Годишно изменение на броя на служителите в ключови дъщерни дружества в ЕС и Обединеното кралство

Базираната в Лондон Goldman Sachs International остава много по-голяма, с 3844 служители. Въпреки това този брой непрекъснато намалява от 2019 г. насам. През 2021 г. броят на служителите в подразделението е намалял със 7%, отчасти поради преместването на персонала поради Brexit, заяви тогава банката. Някои европейски подразделения също бяха пренасочени от лондонския към франкфуртския ѝ хъб, като тези служители не бяха преместени, но бяха отчетени на континента. 

Според Канис Хоган, главен изпълнителен директор на фирмата за набиране на ръководни кадри Shadowhound, по-широката промяна се дължи на два фактора: създаването на работни места в ЕС и преместването на длъжности от Лондон там. "Растежът, свързан с европродукти, който преди се случваше в Обединеното кралство, сега се случва в Европа. Новите длъжности, които се създават, ще бъдат в ЕС и има голямо преместване на физическите работни места", каза Хоган. 

Една от причините за това е регулаторната сила на континента. "Брокерите-дилъри са подложени на голям натиск от страна на Европейската централна банка да преместят екипите си за търговия с държавни облигации в Европа и всичко, което е свързано със суап в евро или с първостепенно покритие на региона, вече не се прави от Лондон", каза Хоган. 

За Morgan Stanley Brexit означава увеличаване на персонала в Обединеното кралство и ЕС. Служителите на банката в Ирландия почти се удвоиха до 20 за три години до 2021 г. За същия период заетостта във Великобритания се е увеличила с 5% до близо 6000 души.  

Brexit Shift
Morgan Stanley подсили операциите си във Великобритания и ЕС. Броят на служителите в офисите на банката във Великобритания и Европа

Ударът върху акциите
Brexit доведе до края на превъзходството на Лондон на пазара на акции. Ситито загуби короната си на столица на търговията с акции на блока в полза на Амстердам, след като Brexit изтласка голяма част от обемите в града към континента. По данни на Cboe Europe през декември на лондонските места за търговия са били търгувани акции на стойност средно 8,1 млрд. евро на ден в сравнение с 9,2 млрд. евро за холандските площадки за търговия. 

Brexit Shift
Лондон изостава от Амстердам като европейска столица на акциите. Средна дневна стойност на търговията към декември 2022 г.

Това е рязък обрат в сравнение със ситуацията отпреди само две години. През декември 2020 г. Лондон е бил на първо място с 14,3 млрд. евро, с близо 10 млрд. евро пред най-близкия си съперник Франкфурт. 

Великобритания загуби правото си на достъп до единния пазар на ЕС на 31 декември 2020 г. - след като приключи преходният период - и блокът вече не позволява на инвеститорите в границите си да търгуват с акции на компании като Airbus SE и BNP Paribas SA от Обединеното кралство.

Очарованието на Лондон
Със сигурност банките от Уолстрийт не се отказват от Лондон. В Goldman Sachs през 2021 г. 319 служители в Ситито са спечелили 1 млн. евро или повече. Сред хората с най-високи доходи 20 души печелят между 11 и 12 млн. евро.

Ситито все още играе ключова роля в световните финанси. Според данни, публикувани през януари от TheCityUK, Обединеното кралство има търговски излишък от 81 млрд. паунда (100 млрд. долара) в областта на финансовите и свързаните с тях професионални услуги. Тук се търгуват около два пъти повече долари, отколкото в САЩ, и страната остава най-големият световен нетен износител на финансови услуги.

"Доверието и стабилността на английското право са важни и ние привличаме едни от най-добрите таланти в света", каза Крис Хейуърд, председател на политическата комисия на Лондонското сити. "Това е мястото, където хората искат да бъдат."

И все пак има признаци, че Лондон започва да се забавя. Делът на Обединеното кралство в глобалната дейност в търговията с чуждестранна валута и деривати е спаднал с повече от 10% от 2019 г. насам, според данни на мозъчния тръст New Financial. 

Brexit Shift
Делът на Обединеното кралство в глобалната търговска дейност се е понижил. Процент на присъствието на Обединеното кралство в ключови отрасли през 2019 г. и 2022 г.

"Това, разбира се, е само моментна снимка, нещата може да се възстановят през 2025 г.", каза Уилям Райт, управляващ директор на New Financial. "Но началото не е добро."