Великобритания е твърде евтина за пренебрегване от инвеститорите на дребно

Понякога аномалиите се превръщат във възможност за играчите на борсата

09:30 | 17 декември 2022
Обновен: 09:36 | 17 декември 2022
Автор: Мерин Съмърсет Уеб
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

По всякакъв начин активите в Обединеното кралство изглеждат странно евтини, особено в сравнение със САЩ. Прогнозното съотношение цена/печалба за индекса FTSE All-Share е около 10 пъти. Същото е и за FTSE 100, малко по-ниско е за FTSE SmallCap и само малко по-високо за FTSE 250. Ако тези нива се сравнят със средните за последните 15 години, посочва Дънкан Ламонт от Schroders, ще се види, че налице е понижение от 20%.

Междувременно ситуацията е коренно различна в САЩ, пише Мерин Съмърсет Уеб за Bloomberg. Американският пазар се търгува на около 18 пъти прогнозното съотношение цена/печалба и с 14% премия спрямо Обединеното кралство. Разликата в доходността също е огромна. Във Великобритания инвеститорите могат да генерират доходност от 4,5% от акции с разумна оценка. В САЩ могат да получат по-малко от 2% от портфолио с все още скъпи акции.

Вярно е, че Обединеното кралство отдавна е пазар с много по-висока доходност от САЩ. Някои могат да приемат разликата за напълно нормална: Повечето пазарни участници ще кажат, че американските активи винаги се търгуват с премия. Винаги е имало, винаги ще я има.

Те обаче грешат. Връщайки се 30 години назад, може да се види, че връзката започва една в края на 80-те години.

Все пак миналото си е минало и може би изглежда очевидно защо Великобритания се търгува с огромна отстъпка сега. Ситуацията там е мрачна – има стачки и високи данъци, както и високи държавни разходи (макар и недостатъчни, за да спрат стачките). На фона на задаващата се глобална рецесия и последиците от Brexit евтините оценки в Кралството не са изненада.

Съществува и фактът, че фондовият пазар в Обединеното кралство е стар – наводнен не с технологични компании, подобно на САЩ, а от банки, застрахователи, производители и търговци на петрол, газ, въглища и представители на миннодобивния сектор. Слаба политика, слаба икономика, липсващи признаци за растеж където и да е. Кой би искал да има експозиции към подобен пазар?

И все пак има проблем с това лесно обяснение. Всичко ужасяващо предполага, че съотношенията цена/приходи в Обединеното кралство са ниски, защото може да се очаква слаб растеж. Въпреки това, поглеждайки към реалния растеж, става ясно, че това се оценява различно в останалия свят.

Съотношенията цена/растеж са постоянно по-ниски в повечето индустриални сектори в Обединеното кралство, отколкото в САЩ и Европейския съюз, посочва Саймън Френч от Panmure Gordon. Не е толкова важно, че няма растеж, а че растежът в Обединеното кралство се оценява по-малко от растежа другаде, отбелязва той.

Какво може да обясни това? Френч разглежда две възможности. Първата е, че пазарите в Обединеното кралство страдат от недостиг на компании, които се очаква да подобрят света по някакъв начин – затова ESG рейтингите им са по-ниски в сравнение с други страни. Но това в най-добрия случай може да обясни само малка част от понижените цени на активите.

Факторът, който е по-съществен, е ликвидността. В Обединеното кралство тя е „ниска “ спрямо САЩ и Европа. Френч установява, че средният дневен обем в най-големите компании в Обединеното кралство за 30-дневен период миналата година е бил 11 милиона долара на ден - като при само една трета той е 5 милиона долара на ден. В ЕС и САЩ тези цифри са съответно 95 милиона долара и 443 милиона долара на ден.

Това има значение поради простата причина, че много големи институционални инвеститори по света работят със самоналожени прагове на ликвидност. Ако не са сигурни, че могат да влизат и излизат от сделки сравнително бързо, без да движат цената твърде много, те изобщо няма да влязат. Така че може да няма значение колко евтини или привлекателни са или стават акциите в Обединеното кралство, големите фирми няма да дойдат.

Разбира се, Френч открива, че колкото по-ликвидна е една компания, толкова по-високо се оценява ръстът на печалбата на акция. Дори това обаче не обяснява ниските цени.

Това всъщност е чудесна новина за инвеститорите. Фондовият пазар често върши по-голямата част от работата вместо тях - неща, които са евтини, са евтини с причина и тя може да се проследи. Но понякога няма причина, която да обяснява напълно ниските оценки. Тогава и само тогава, както каза покойният инвеститори Иън Ръшбрук, „аномалията се превръща във възможност“.