Спадът в британската икономика е началото на дълга рецесия

Лизи Бърдън, Bloomberg

11:00 | 14 ноември 2022
Обновен: 16:01 | 14 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Британската икономика се свива през третото тримесечие, което бележи началото на рецесия, която се очаква да бъде продължителна. БВП се е понижил с 0,2% и това прави Великобритания единствената страна от Г7, която все още не се е възстановила напълно от пандемията.

Свиването през третото тримесечие е от 0,2% и е по-малко от очакваното. Но ако го поставим в контекста на месец септември, то то е по-лошо от очакваното. Защото, тогава кризата с издръжката на живот вече продължаваше няколко месеца, инфлацията беше висока както и лихвите, но тогава се състоя и погребението на кралицата, почивните дни около него и всичко това натежа на настроенията. Освен това, се обяви минибюджета на Лиз Тръс.

И както казахте, това бележи началото на продължителна рецесия каквато не сме виждали във Великобритания от 1990. Дълбочината на тази рецесия ще зависи отчасти от фискалното събитие следващия четвъртък и колко далеч ще стигне Джеръми Хънт.

Какво знаем за плановете на министъра на финансите и това важно фискално събитие?

Някои икономисти се оплакаха от твърде голямото изтичане на информация, включително Саймън Френч от Panmure Gordon. Знаем, че Хънт и Сунак имат много трудна задача. Защото те трябва да удовлетворят пазарите и да се опитат да балансират щетите там, но също и избирателите. Обаче слонът в стаята е необходимостта да се понижи инфлацията, но това означава натиск върху търсенето и икономиката. Това, което реално очакваме са някои умели повишения на данъците, очакваме замразяване на разходите след изборите, но един от лесните начини за спестяване на пари е да се замразят редица инфраструктурни проекти. Въпросът е как ще могат да подкрепят растежа и то да го подкрепят достатъчно, за да се почувстват всички по-добре до 2024.