Първи напредък по преговорите за Brexit търговията

Бен Силс, Bloomberg

03:53 | 12 януари 2023
Обновен: 04:11 | 12 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Какво точно е договорено?

В общи линии това означава, че европейците ще могат да имат по-добра представа за стоките, които се вливат в Северна Ирландия от Великобритания, така че това им дава повече увереност че единният пазар, който започва на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, ще бъде правилно контролиран. Това беше техническият и политически проблем и за двете страни, което е един от въпросите в основата на този спор за Протокола за Северна Ирландия.

Какво е значението на това в цялостната схема на нещата?

Все още има много важни въпроси, които трябва да бъдат решени преди въпросът да може да бъде приключен. Въпреки това е важно защото показва връщане на добрата воля. Показва, че двете страни могат да работят заедно.

Показва напредък за първи път от месеци. И показва, че пристигането на Риши Сунак, след това краткото и бурно премиерство на Лиз Тръс и по-дългото, но също толкова бурно премиерство на Борис Джонсън това е като нова страница в тези отношения. И мисля, че и двете страни са ангажирани със сключване на сделката през следващите няколко месеца.

Бен, защо има такава добра воля от двете страни? Премиерът Рише Сунак беше привърженике нза Брекзит от самото начало. Опит да се развива Обединеното кралство ли е? Разбираме ли замисъла на това?

Въпреки че Сунак беше за Брекзит преди Тръс или Джонсън, имаше по-скоро един вид технократска визия по въпроса. Не е използвал Брекзит по съвсем същия начин, по който Тръс или особено Джонсън го правеха. И мисля, че европейците чувстват, че могат да правят бизнес с него на тази основа. Плюс това, имаме и 25-тата годишнината от споразумението от Разпети петък през април, което би могло да означава посещение на Джо Байдън в Дъблин и Белфаст. И британците искат да се уверят, че няма да има нищо, което да помрачи това.