Шокът Adani отшумява бързо и връща инвеститорите на борсата в Индия

Инвеститорите преглътнаха обвиненията на Hindenburg за Adani

17:00 | 18 февруари 2023
Обновен: 18:27 | 18 февруари 2023
Автор: Абхишек Вишнои, Ашутош Джоши, Ишика Мукерджи
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бързо се появяват признаци, че инвеститорите в индийски акции преодоляват проблемите на Adani Group. Местните мениджъри на парични средства са оптимистично настроени относно перспективите за следващата година, а чуждестранните фондове започват да се връщат на пазара на акции с обем 3,1 трилиона долара.

Ключовият бенчмарк на акциите се изкачва обратно към исторически връх, след като отстъпи за втори месец през януари, когато унищожителен доклад за империята на милиардера Гаутам Адани, изготвен от американския продавач на къси позиции Hindenburg Research, разклати настроенията на по-широкия пазар. Според проучване на Bloomberg News мениджърите на фондове смятат, че и двата основни индекса на акции в Индия ще завършат годината по-високо от сегашните нива, тъй като силното вътрешно търсене повишава корпоративните печалби.

"Има проблем с Adani и има индийски пазар: това са отделни неща", каза Рахи Прасад, инвестиционен мениджър в Alder Capital в Мумбай. Разпродажбата на Adani не е проблем на Индия, тъй като стандартите за управление на много индийски компании са на нивото на световните, а сходни проблеми могат да бъдат открити в много други страни, каза тя.

Adani Shock
Инвеститорите преглътнаха обвиненията на Hindenburg за Adani

Сривът при 10 компании Adani, който вече е изтрил повече от 130 млрд. долара от общата им пазарна стойност, може да се окаже кратък препъни камък в историята на растежа на Индия, тъй като правителството си поставя за цел най-бързата експанзия сред големите икономики в света. Всъщност контролът върху корпоративното управление на страната, на който е подложена след доклада Hindenburg, може в крайна сметка да се окаже положителен в дългосрочен план, а не "моментът на Lehman", казват някои.

"Станах по-оптимистично настроен", казва ветеранът в областта на развиващите се пазари Марк Мобиус, съосновател на Mobius Capital Partners. "Сега Индия привлича международно внимание и инвеститорите ще осъзнаят, че случаят с Adani е отклонение."

Мобиус заяви, че се стреми да купува акции в областта на технологиите, инфраструктурата и здравеопазването. В края на миналия месец той заяви пред Bloomberg, че планира да вложи повече пари в Индия, тъй като "дългосрочното бъдеще на пазара е страхотно", а оттеглянето на инвеститорите в резултат на доклада "Hindenburg report" е проблем на Adani.

На 24 януари Hindenburg публикува доклад, в който обвинява групата Adani в манипулиране на акциите и измама - обвинения, които конгломератът многократно е отричал.

Проучване на риска
Шестнадесет от 22 местни мениджъри на фондове, запитани от Bloomberg News в неофициално проучване този месец, заявиха, че все още са оптимистично настроени към индийските акции въпреки сагата " Adani". Само двама са били настроени мечи, а други четирима са били неутрални. Седемнадесет от тях прогнозираха, че индексите S&P BSE Sensex и NSE Nifty 50 ще завършат годината по-високо от сегашните нива, а мнозинството също така заявиха, че отпадането на Adani няма да навреди на политическата програма на министър-председателя Нарендра Моди, която е насочена към растеж.

Отвъдморските инвеститори също изглеждат по-малко загрижени, отколкото в първите дни на разгрома на Adani. Чуждестранните фондове увеличиха дела си в индийски акции в продължение на шест поредни сесии до четвъртък, което е най-дългата серия от ноември насам, според последните борсови данни, събрани от Bloomberg.

Adani Shock
Повечето мениджъри на фондове остават бичи настроени към Индия въпреки Adani

Въпреки че групата Adani доминира в новинарските заглавия през последните седмици, многобройните предприятия на конгломерата, които обхващат области от пристанища до енергетика, представляват само малка част от индийската икономика. 

Според изчисленията на Bloomberg Intelligence, комбинираните капиталови разходи на групата през следващите две години ще бъдат в най-добрия случай около 12 млрд. долара, дори и да се предположи, че тя ще успее да запази нивата от миналата финансова година въпреки широкообхватните си проблеми. Това представлява само около 0,3% от потенциалния брутен вътрешен продукт на индийската икономика, възлизаща на 3,47 трилиона долара.

Анализ на управлението, ликвидността и условията на ливъридж в най-големите индийски бизнес групи, включително Tata, Reliance и Infosys, също показва, че Adani е изключение и не е представителна за India Inc. като цяло, според доклад на анализаторите на Bloomberg Economics Абхишек Гупта и Скот Джонсън. 

"Риск при оценяване"
Не всички са оптимисти. Някои инвеститори се опасяват, че притесненията, свързани с корпоративното управление на фирмите на Adani, могат да продължат да действат като спирачка за индийските акции и да се прибавят към други негативи, включително скъпите оценки и пренасочването на глобалните фондове към Китай след повторното му отваряне.

Индексът Sensex, който няма акции на Adani сред 30-те си съставни части, е на по-малко от 4% от рекордния връх, достигнат през декември, и се търгува с 89% премия спрямо индекса MSCI Emerging Markets на база оценки на печалбите. Индексът Nifty 50, в който са включени две компании от групата Adani, е на по-малко от 5% от своя връх.

"В краткосрочен план индийските акции са по-скоро изложени на риск, свързан с оценката, тъй като лихвените проценти се повишават, отколкото на рискове, свързани с Adani", каза Нитин Чандука, стратег в Bloomberg Intelligence в Сингапур. Проблемите на Adani няма да доведат до "широко разпространена капитулация", каза той.

"Брънка"
В същото време ръстът на корпоративните печалби подкрепя дългосрочните оценки на Индия. Анализаторите оценяват, че печалбата на акция на компаниите от индекса MSCI India ще нарасне с 14,1% през тази година, което е по-добре от повечето големи пазари, сочат данни, събрани от Bloomberg Intelligence.

Бичият дух на институционалните мениджъри на парични средства отразява този на нарастващата армия от инвеститори на дребно, които се превърнаха в сила, с която трябва да се съобразяват след инвестиционния бум, предизвикан от пандемията. През последните две години броят на сметките на инвеститорите на дребно в Индия нарасна от 30 милиона на около 110 милиона.

Проблемите на Adani не са проблеми на цялата система, тъй като "индийските пазари значително узряха с течение на времето", казва Рушаб Шет, съгласуващ главен инвестиционен директор в Karma Capital. "След няколко месеца това ще остане само като една брънка."