Какви са основните обвинения на Hindenburg Research срещу Гаутам Адани

Hindenburg обвинява индийския конгломерат, че използва мрежа от офшорни компании, за да раздува приходи и цени на акции

19:30 | 31 януари 2023
Автор: Санкал Партиал
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Обвиненията в манипулиране на акции и счетоводни измами на базирания в Ню Йорк инвеститор Hindenburg Research срещу Adani Group засилват натиска върху индийския конгломерат и неговия 60-годишен основател. Миналата година Гаутам Адани стана най-богатият човек в Азия и в един момент беше на второ място в света след Илон Мъск. За разлика от Мъск, Адани е сравнително непознат извън родината си. Ето малко предистория.

1. Кой е Гаутам Адани? Какво е нетното му богатство?

Адани е роден през 1962 г. в семейството на малък търговец на текстил в западния индустриален щат Гуджарат. Отказва се от университета и започва кариерата си като сортировач на диаманти за фирма във финансовия център Мумбай. По-късно внася материали, използвани в производството на стоки, а в средата на 90-те години управлява пристанището Мундра, което сега е негова собственост. Въпреки че нетното му състояние се понижи в дните след публикуването на доклада на Hindenburg на 24 януари, в края на януари той все още е в топ 10 на индекса на милиардерите на Bloomberg.

2. Как Адани печели пари?

Днес Adani Group включва половин дузина големи компании с интереси, вариращи от енергетика до транспорт и развитие на инфраструктурата. Тя е най-големият пристанищен оператор в Индия и управлява някои от най-големите летища в страната. Adani Enterprises, листваната на борсата търговска къща на групата, отчита продажби за 9,3 млрд. долара през годината до 31 март 2022 г.

3. Кои са дружествата на Адани?

Adani Green Energy Ltd. (производство на енергия от възобновяеми източници)

Adani Enterprises Ltd. (добив и търговия с въглища)

Adani Transmission Ltd. (пренос на електроенергия)

Adani Total Gas Ltd. (разпределение на газ)

Adani Power Ltd.  (производство на електроенергия от въглища)

Групата Adani Group управлява също така бизнес с недвижими имоти, дружество за банкиране в сянка, наречено Adani Capital, и бизнес с масла и храни чрез предприятие със сингапурската компания Wilmar International Ltd.

4. Какви са политическите връзки на Адани?

Магнатът е смятан за по-близък до министър-председателя Нарендра Моди, който също е от щата Гуджарат, от всеки друг индийски милиардер. Корпоративната стратегия на Адани върви успоредно с усилията на Моди да развие индийската икономика, която е на стойност 3,2 трилиона долара. Когато Моди обеща да осигури надеждно електричество на повече индийци, Adani удвои производството на електроенергия от въглища. Съгласуването обхваща и външните работи. През 2021 г. Adani започна изграждането на голямо пристанищно съоръжение в Шри Ланка. Длъжностни лица от двете страни заявиха, че планът е бил насърчен от правителството на Моди, което иска да ограничи китайското влияние в островната държава. Независимо дали става дума за изграждане на скоростни пътища или модернизиране на центрове за данни, на Adani може да се разчита да предостави пари, инфраструктура или експертен опит, независимо от политическия приоритет.

5. Какви са основните твърдения на Hindenburg?

Компанията Hindenburg, основана от продавача на къси позиции Нейтън Андерсън, публикува доклад от 100 страници, в който обвинява индийския конгломерат, че използва мрежа от компании в данъчни убежища, за да раздува приходите и цените на акциите, дори когато дълговете се трупат. Сред обвиненията са:

Той идентифицира 38 фиктивни дружества в Мавриций, контролирани от брата на Адани, Винод Адани, или негови близки сътрудници, както и контролирани от него дружества в други данъчни убежища.

Изглежда, че мрежата от офшорни структури се използва за манипулиране на приходите.

Преди това Adani Group е била в центъра на четири големи правителствени разследвания, свързани с твърдения за измами.

Изглежда, че Adani Enterprises и Adani Total Gas са одитирани от малка фирма, която няма актуален уебсайт, има само четирима партньори и 11 служители и която е одитирала само една друга регистрирана фирма.

Одиторът "едва ли е способен да извършва сложна одиторска дейност", се казва в доклада, при положение че само Adani Enterprises има 156 дъщерни дружества и много повече съвместни предприятия.

Hindenburg също така заяви, че е заел къса позиция - основно залог, че цената на акциите ще се понижи - в компаниите на Adani чрез облигации, търгувани в САЩ, и деривати, които не се търгуват в Индия. Акциите всъщност се сринаха, изтривайки десетки милиарди долари пазарна стойност от флагмана на Adani.

6. Как реагира Адани?

В опровержение, публикувано на 29 януари, Adani заяви, че е отговорила на около 65 от 88-те въпроса, повдигнати от Hindenburg в публично оповестените данни. Тя описа поведението на късия продавач като "нищо повече от изчислена измама с ценни книжа съгласно приложимото законодателство". Групата заяви, че ще "упражни правата си да търси средства за защита на нашите заинтересовани страни пред всички подходящи органи". След това Hindenburg заяви, че отговорът на Adani пренебрегва всички нейни ключови твърдения и е "затъмнен от национализма".

7. Какво представлява Hindenburg Research?

Фирмата на Андерсън - технически изследователско и търговско звено, а не хедж фонд с външни инвеститори - е на по-малко от пет години и залага собствени пари на пазарите. Дори във финансовите среди на Манхатън Андерсън не е голямо име. Според уебсайта на фирмата тя е специализирана в съдебни финансови изследвания. За първи път тя привлече вниманието на Уолстрийт през 2020 г., когато повдигна сериозни въпроси относно производителите на електрически превозни средства Nikola Corp. и Lordstown Motors Corp.