Европейските фючърси и азиатски акции поскъпват, а групата на Adani е на червено 

Погромът на групата предизвика спад в индийския индекс NSE Nifty 50 с повече от 1% и до най-ниското си ниво от октомври насам

09:50 | 27 януари 2023
Обновен: 10:18 | 27 януари 2023
Автор: Тасия Сипахутар 
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фючърсите на европейските акции се повишиха, а азиатските акции поскъпнаха за шести пореден ден, тъй като ръстът на американските технологични акции и отварянето на Китай помогнаха на инвеститорите да се отърсят от разнопосочните данни за американската икономика.

Движенията са напът да удължат седмичната серия от ръстове на индекса MSCI Asia Pacific до пет, докато той се насочва към най-високата си стойност от април насам. Технологичните акции, листвани в Хонконг, бяха сред регионалните лидери в петък, като държат тази позиция от октомври насам.

Доклад, според който Япония и Нидерландия са готови да се присъединят към САЩ, за да ограничат достъпа на Китай до съвременни полупроводници, забави покачването, като свали акциите от дневните им върхове. Континентален Китай остава затворен за празника Лунна нова година.

Инвеститорите са съсредоточени и върху акциите, свързани с индийския милиардер Гаутам Адани, като се очаква компаниите да дадат подробен отговор на доклад на продавач на къси позиции, който те определиха като "фалшив".

Междувременно акциите на дружествата от групата Adani поевтиняха, разширявайки разпродажбите, започнали при публикуването на доклада. Книжата на водещата фирма Adani Enterprises Ltd. поевтиняха с 10%, а тези на Adani Green Energy Ltd. и Adani Total Gas Ltd. се сринаха с 20%. Погромът на групата предизвика спад в индийския индекс NSE Nifty 50 с повече от 1% и до най-ниското си ниво от октомври насам.

Държавните ценни книжа поевтиняха в Азия. Австралийските облигации се понижиха, като доходността по 10-годишния дълг в страната се повиши с повече от пет базисни пункта. Доларът леко поскъпна спрямо повечето валути от групата на 10-те държави.

Йената поскъпна, след като инфлацията в Токио надхвърли прогнозите и надмина 4%, което е най-високото ѝ ниво от 1981 г. насам. Бързото покачване на цените ще засили натиска върху Японската централна банка да намали стимулите си, след като по-рано този месец тя потвърди усилията си да понижи доходността на облигациите.

Доходността по 10-годишните японски облигации се повиши с 1,5 базисни пункта до 0,475%, близо до новия таван на централната банка от 0,5%.

"Последният доклад за инфлацията в Токио подчертава нарастващия ценови натиск и това може да продължи да стимулира спекулациите за нова корекция на паричната политика от страна на Японската централна банка и по-нататъшно засилване на японската йена", заяви Фиона Лим, старши валутен анализатор в Malayan Banking Bhd. в Сингапур.

Суаповете на

Събитията в Азия последваха разнопосочните икономически данни от САЩ в четвъртък, като брутният вътрешен продукт нарасна с по-бърз от прогнозирания темп през декемврийското тримесечие, но бе съпроводен от признаци за забавяне на основното търсене, тъй като повишаването на лихвените проценти ограничава растежа. Изненадващият спад на първоначалните молби за помощи при безработица също свидетелства за устойчивост на пазара на труда.

Quarz Capital Asia Singapore Pte вижда все повече признаци, че ценовият натиск в САЩ вече е достигнал своя връх. "Инфлацията най-вероятно ще се забави до 3%, 3,5% през втората половина на тази година", заяви Хавард Чи, ръководител на изследователската дейност във фирмата, в ефира на Bloomberg Television. Данните за пазара на труда ще осигурят "застоя, от който по принцип Фед се нуждае, за да започне да задържа, а също и да намалява лихвения процент през втората половина на годината. Това ще има доста положително въздействие върху азиатските акции", каза той.

В четвъртък S&P 500 успя да затвори на най-високото си ниво от повече от месец, отразявайки скока на технологичните акции. Nasdaq 100 добави 2% и достигна най-високото ниво от септември, воден от 11% ръст на Tesla Inc., тъй като Илон Мъск се закани, че автомобилният производител може да произведе 2 млн. автомобила през тази година.

По време на азиатската търговия американските фючърси се насочиха в различна посока, което отчасти отрази факта, че Intel Corp. в края на деня даде най-мрачните тримесечни прогнози в историята си, след като спадът при персоналните компютри опустоши бизнеса ѝ. Intel се срина в края на търговията.