Япония и Нидерландия се присъединяват към САЩ в контрола на чиповете в Китай

Официални представители на САЩ, Нидерландия и Япония може да приключат преговорите за нов набор от ограничения за китайските компании още в петък

10:30 | 27 януари 2023
Автор: Джени Леонард
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Япония и Нидерландия са готови да се присъединят към САЩ в ограничаването на достъпа на Китай до съвременни машини за производство на полупроводници, създавайки мощен съюз, който ще подкопае амбициите на Пекин да изгради собствен капацитет за производство на чипове, твърдят хора, запознати с преговорите. 

Официални представители на САЩ, Нидерландия и Япония ще приключат преговорите за нов набор от ограничения за това какво може да се доставя на китайските компании още в петък, казаха източници, като помолиха да не бъдат назовавани, тъй като преговорите са поверителни. Преговорите продължаваха до късно в четвъртък във Вашингтон. Няма план за публично обявяване на ограниченията, които вероятно ще бъдат въведени съвсем скоро, казаха лицата. 

Нидерландия ще разшири ограниченията върху ASML Holding NV, което ще му попречи да продава поне някои от своите машини за т.нар. дълбока ултравиолетова литография, които са от решаващо значение за производството на някои видове съвременни чипове и без които опитите за създаване на производствени линии може да се окажат невъзможни. Япония ще наложи подобни ограничения на Nikon Corp. 

Говорител на Съвета за национална сигурност отказа коментар.

Съвместното усилие разширява ограниченията, които администрацията на Байдън представи през октомври и които имаха за цел да ограничат способността на Китай да произвежда свои собствени усъвършенствани полупроводници или да купува от чужбина авангардни чипове, които биха подпомогнали военните способности и възможностите за изкуствен интелект. В трите държави се намират най-важните компании, които произвеждат оборудване за производство на чипове, включително ASML, японската Tokyo Electron Ltd. и американската Applied Materials Inc. 

Американските производители на оборудване се оплакаха, че едностранното действие на администрацията на Байдън е позволило на чуждестранните конкуренти да продължат да работят на един от най-големите пазари за техните продукти и е подкопало целта за ограничаване на военния напредък на Китай. 

Tokyo Electron, която е продавала оборудване за производство на чипове в Китай, обърна печалбите си и спадна с около 1% след доклада на Bloomberg. 

Книжата на китайските производители на чипове също поевтиняха. Шанхайската Semiconductor Manufacturing International Corp. загуби 2,1%, а Hua Hong Semiconductor Ltd. - 1,5%.

Освен това китайският офшорен юан обърна по-ранните си печалби спрямо долара, като след доклада отслабна с 0,1% до 6,7448. Валутата беше поскъпнала до най-високата си стойност от две седмици насам поради признаците за съживяване на туризма и потреблението по време на празниците по Лунната нова година. Разредената търговия също засили движенията на валутния пазар при затворени континентални пазари.

"Това поставя следващото ескалиращо движение в технологичната война между САЩ и Китай на малко по-значимо място и може да отслаби настроенията за юана в краткосрочен план", казва Фиона Лим, валутен стратег в Malayan Banking Berhard в Сингапур.

Китай отвърна на усилията на САЩ. През декември Пекин заведе дело в Световната търговска организация, целящ да отмени наложения от САЩ контрол върху износа. 

Дори главният изпълнителен директор на ASML предупреди, че кампанията на САЩ може да има непредвидени последици. На 25 януари главният изпълнителен директор Петер Венинк заяви, че водените от САЩ мерки за контрол на износа срещу Китай в крайна сметка могат да накарат Пекин да разработи успешно собствена технология за усъвършенствани съоръжения за производство на чипове. 

"Ако не могат да се сдобият с тези машини, те ще ги разработят сами", каза той в интервю за Bloomberg News. "Това ще отнеме време, но в крайна сметка те ще стигнат дотам."