Войната за чипове създаде технологична надпревара

Педро Уонг, Bloomberg

15:00 | 6 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Тези критично важни парченца технология може да са най-малките, но най-важните, произвеждани някога.

И понеже е толкова трудно и скъпо да бъдат направени, целият свят разчита само на няколко компании.

Достъпът до чипове се превърна и в геополитически оръжие.

САЩ засили ограниченията за износа за Китай.

Освен това зададе трудни въпроса на съюзниците си.

Южна Корея, родина на могъщия производител на чипове Samsung все по-често се озовава между основния си съюзник в сигурността и най-големия си търговски партньор.

Страната прие своя версия на американския закон за чиповете. Той бе предложен от депутата Ян Хян-джа.

"Вярвам, че запазването на технологичното предимство означава, че нашата страна може да бъде водеща във всякакъв план като дипломация и отбрана, без да може да бъде изпреварена от други страни. Това е традицията, която трябва да предадем на следващите поколения", каза тя.

През октомври администрацията на Байдън наложи контрол на износа на някои чипове и оборудване за производството на чипове. Това е част от дългосрочната американска стратегия да не позволи на Китай да доминира в индустрията и да развие модерна военна мощ. Целта е и да осигури технологичните си вериги на доставка като насърчи производителите на чипове да отворят заводи в САЩ.

"Обръщаме нещата. Много силен обрат", каза президентът Байдън.

Китай критикува разширяването на американските ограничения и каза, че така ще се навреди на интересите на компаниите от САЩ и ще прекъсне веригите на доставка.

Япония и Нидерландия по принцип се съгласиха да се присъединят към затягането от Вашингтон на експортния контрол за Китай.

В отговор Китай подаде оплакване пред Световната търговска организация и обвини САЩ в протекционизъм и нарече Южна Корея важен американски съюзник.

Производството на чипове в Южна Корея през ноември падна с най-много от глобалната финансова криза. Това бе сигнал за продължаващо охлаждане на търсенето в чужбина на технологични компоненти.

"Най-голямата тревога е компаниите да не си преместят базите в Америка след като така поиска САЩ. Компаниите решават с оглед на своя интерес и предпочитат да отидат в страни, където има големи пазари и по-добри условия и ползи. Мнозина ще ги последват. Как тогава ще оцелее нашата страна? Бих казала, че се задава нов, технологичен колониализъм", каза Ян-Хян-джа, независим депутат от Южна Корея.

Ян-Хян каза още, че Тайван играе важна роля в технологичните напрежения между САЩ и Китай. И неговият водещ производител на чипове TSMC страда от смущенията във веригите на доставки в света.

Samsung може да е добре поставен, за да запълни празнината.