Пацифистка Япония приема да има силни военни в новия свят на заплахи

Политиците спорят как да финансират промените, а не дали те нарушават конституцията, която отрича войната

08:26 | 19 декември 2022
Автор: Изабел Рейнолдс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Япония се дистанцира от пацифистката позиция, която възприе след поражението във Втората световна война, в историческа промяна, посрещната с малко от възмущението, белязало промените в политиката за сигурност в миналото.

Премиерът Фумио Кишида отхвърли десетилетния таван на разходите за отбрана, като се стреми да увеличи разходите с 60% през следващите пет години. Новата стратегия за национална сигурност от миналата седмица закрепи решение за получаване на прецизни крилати ракети, способни да поразят съседните Китай, Северна Корея и Русия.

„Това е безпрецедентно в ерата след Втората световна война“, каза Кристофър Джонстън, бивш директор на Съвета за национална сигурност на САЩ за Източна Азия, а сега старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания, добавяйки, че с планираното увеличение на разходите за отбрана „се разбива нормата, установена преди десетилетия.“

След натиска на Пекин срещу Хонконг, нахлуването на Русия в Украйна и нарастването на напрежението около Тайван - включително китайски ракети, насочени към водите близо до югозападните острови на Япония - общественото мнение се промени. Сега хората, които открито се противопоставят на военно натрупване, са малцинство, според проучвания на общественото мнение. Политиците спорят как да финансират промените, а не дали те нарушават конституцията, която отрича войната.

„За да бъда откровен, статуквото не е достатъчно“, каза Кишида в петък, докато излагаше плановете си за най-голямото увеличение на разходите за отбрана на Япония от края на Втората световна война. Основният ремонт на стратегията идва, докато мнозина се притесняват, че заплахите, отправени от ядрените съседи на страната, са станали по-неизбежни и зловещи.

Проучване, проведено от вестник Mainichi на 17-18 декември, установи, че 48% от респондентите подкрепят военната експанзия в сравнение с 41% против. Отделно проучване на вестник Asahi показа, че 56% подкрепят Япония да придобие способност да нанася контраудари след ракетни атаки.

Съгласно конституцията, изготвена от окупационните сили на САЩ след войната, Япония се съсредоточи върху икономическото развитие, разчитайки на своя единствен съюзник по договора за „ядрен чадър“, за да отблъсне заплахите от своите съседи. Нейните така наречени сили за самоотбрана (SDF) не са убили нито един човек в битка от тяхното формиране.

Правителството започна да прави промени в позицията си за сигурност, след като беше обвинено в „дипломация на чековата книжка“ по време на войната в Персийския залив от 1990-91 г., че е допринесло с 13 милиарда долара, но без войски, за ръководените от САЩ усилия за изгонване на иракските сили от Кувейт.

Всяка стъпка към превръщането в „нормална“ страна беше посрещана с тревога и понякога огромни публични демонстрации – включително десетки хиляди, които излязоха по улиците през 2015 г., за да се противопоставят на законите, целящи да улеснят Япония да защитава съюзник. Този път е различно.

„Трудно е да си пацифист“, каза Коичи Накано, професор по политически науки в университета "София" в Токио и критик на управляващата Либералнодемократическа партия. „Не е само Япония, говорим за Швеция, Германия, Финландия, присъединяване към НАТО или засилване на ангажиментите към НАТО.“

Дълго задържана от собствения си исторически багаж, Германия има за цел да повиши разходите за отбрана до повече от 2% от брутния вътрешен продукт годишно, в съответствие с целите на Организацията на Северноатлантическия пакт, въпреки че в момента проблемите с обществените поръчки изглежда ще попречат на това усилие. И Швеция, и Финландия се стремят да се присъединят към НАТО в разрез с по-неутралната си традиция.

Сдържаният стил на Кишида може би помага на обществото да преглътне плановете, въпреки че те са по-амбициозни от онези, които неговият бивш шеф Шиндзо Абе прокара по време на рекордния си мандат като премиер. Абе увеличи скромно разходите за отбрана, но постигна слаб напредък в плана за промяна на пацифисткия член 9 от конституцията – основополагащ принцип на дълго управляващата Либерално-демократическа партия – преди да се оттегли през август 2020 г. Той продължи да води кампания за повече разходи за отбрана до убийството му през юли.

„Кишида не е Абе“, каза Джефри Хорнунг, старши политолог в RAND Corporation, специализиран в японската политика за сигурност. „Абе за добро или лошо имаше известна репутация на ястребов, десен човек. Кишида влезе в длъжност и хората го помислиха за човек от по-умерената фракция на ЛДП. Така че няма това чувство на скептицизъм."

Противниците на политиката обвиниха липсата на големи протести на начина, по който правителството е формулирало проблема, както и липсата на парламентарен дебат, който би могъл да разпали общественото мнение. Стратегията е формулирана от управляващите партии и служители и не изисква одобрение от парламента.

„Те казват, че Япония може да бъде атакувана по едностранен начин, но Япония също така провежда военни учения със САЩ и Южна Корея“, каза 33-годишната Нахоко Хишияма, докато участва в малка демонстрация пред парламента в четвъртък. „Предприемаме провокативни действия. Никой не съобщава за това.”

Проучванията показват, че обществената опозиция е съсредоточена върху перспективата за повишаване на данъците, за да се финансира експанзията - като 69% от анкетираните в проучването на Mainichi казват, че са против подобен ход. На фона на спорове за данъците, подкрепата на Кишида за гласоподавателите падна до нови дъна в анкетите на Mainichi и Asahi.

САЩ, които отдавна притискаха Япония да укрепи отбраната си, приветстваха промените. Китай протестира срещу изобразяването му като „безпрецедентно“ предизвикателство в новата стратегия на Токио. Служители на външното министерство в Южна Корея - при консервативен президент, който се стреми да поправи връзките с Япония - казаха, че дискусиите относно способността за контраудар трябва да бъдат прозрачни и да се провеждат по начин, който допринася за регионалната стабилност, съобщи агенция "Йонхап".

Два дни след разкриването на политиката, Северна Корея изстреля две предполагаеми балистични ракети, за които се смята, че могат да достигнат всяка част на Япония, добавяйки към своя брой десетки изстрелвания на ракети тази година.

„Дори да кажеш, че си против войната и искаш да избереш дипломацията, понякога другата страна идва и те удря“, каза Ицунори Онодера, бивш министър на отбраната, който в момента служи като ръководител на панел на ЛДП по политиката за сигурност. „Така че няма друг избор, освен да се подготвим за това, което може да се случи.“